Kakvi su ekonomski efekti Erdoganove posjete BiH?

Međunarodna zajednica, pogled na budućnost Bosne i Hercegovine, unutrašnji dogovor i dijalog, ali i blokade i shvatanje blokada na različit način … dobro poznate bh. javnosti su teme koje su obilježile obraćanje članova Predsjedništva BiH nakon susreta sa predsjednikom Turske, prenosi BHRT.

Bosna i Hercegovina 28.08.2021 | 21:06
Kakvi su ekonomski efekti Erdoganove posjete BiH?

“Politički aranžman mora biti unutra ono što se mi dogovorimo. Dejtonski sporazum gotovo i ne postoji jer je on uništen od intervencija međunarodne zajednice i u tom pogledu mi moramo doći do jednog novog dogovora koji može stabilizirati BiH u narednih nekoliko decenija”, kaže član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

“Blokirati to što je usvojeno kao rješenje i ne poštovati to i tražiti nove razgovore i dogovore, to onda nije dijalog”, kaže član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

“Na kraju će se to završiti, a vidjećemo kad će se završtiti, to ne zavisi od mene niti je u mojim rukama, završiće se konstatacijom da smo džaba gubili vrijeme i energiju”, kaže predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Dolazak člana Predsjedništva na sastanak, kao i ministara iz SNSD-a, te Dodikova izjava da Dejton ne postoji, izazvali su oštru reakciju opozicije u Republici Srpskoj. Zbog toga je najavljen i sastanak opozicije u ponedjeljak.

“Plasiranje ove izjave sada, u ovom trenutku, nije slučajno i predstavlja jednu od najvećih prijetnji za Republiku Srpsku. Najava novog dogovora znači i najavu Dejtona 2, što je direktno igranje sa sudbinom Republike Srpske”, naveo je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Ključno pitanje je – ko je izvukao benefite ove posjete?

Po svemu sudeći, politički i ekonomski benefiti pripali su turskom predsjedniku, smatra Ranko Mavrak. Tako se pokazalo da s Erdoanom svi rado razgovaraju i svi ga u Bosni i Hercegovini slušaju, iako on nije ništa novo obećao. A vješto je”, kaže Mavrak, “izbjegao miješanje u unutrašnju politiku BiH.

“Situacija u Bosni i Hercegovini je dovoljno komplikovana da se on njome na pojavnom nivou ne treba baviti – je li se bavio iza zatvorenih vrata sa članovima Predsjedništva to ne znamo, no i ako jeste to očigledno nije dalo spektakularne rezulate”, objašnjava novinar Ranko Mavrak.

Dok se sumiraju odjeci, jedno je sigurno – sastanak s Erdoganom nije pomirio ni promijenio ranije stavove članova Predsjedništva. Međutim, proizveo je nagovještaje deblokade institucija, smatra Antić.

“Mi možemo govoriti o poništavanju odluke Narodne skupštine Republike Srpske od strane Milorada Dodika – da je on stavio neki svoj interes i interes koji on ima s Erdoanom ispred zaključaka koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske”, pojasnio je politički analitičar Velizar Antić.

“Njegova posjeta pokazuje da se u Bosni i Hercegovini sve blokade mogu riješiti uz volju i neku arbitražu sa strane, je li to Erdoganova ili nečija druga”, rekao je novinar Boris Čerkuć.

Ekonomski i politički efekti ovog sastanka sveli su se na ranije očekivano – povećanje robne razmjene Bosne i Hercegovine i Turske na milijardu dolara i nastavak investicionih ulaganja, posebno na gradnju autoputa Sarajevo – Beograd.

Domaći političari su još jednom pokazali da kada je riječ o finansijama – u ovom slučaju projektima i investicijama, po svemu sudeći blokade nema, poručuju analitičari.

(Agencije)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

RR

28.08.2021 19:33

Dok je mesar u politici napretka nema. On namjerno pravi probleme da bi se stvorio utisak da se ne mogu dogovoriti.

ODGOVORITE
Name

Hg

29.08.2021 00:53

Rr ti očigledno nisi normalan.

Name

Re RR

29.08.2021 04:25

Bravo za komentar!

Name

SELDZUKLUK

29.08.2021 05:51

TO JE POLITICKI I EKONOMSKI REZULTAT. CETIRI COVJEKA KOJI SA EVROPOM NEMAJU VEZE. MENTALNO. KOJI CEIF VIDE KAO ZAKON. SVE U SVEMU SREDNJI VIJEK.

Name

Jaffa

28.08.2021 20:09

Iduće godine su izbori. Mile se bori da projekat gradnje auto-puta BG-SA na potezu oko Bijeljine počne kad mu bude trebalo za predizbornu kampanju. Plus što forsira Integral i Stankovića, jer je tu provizija za njega.

ODGOVORITE
Name

Aco

28.08.2021 20:59

Nikakvi, čovjek došao na svadbu. I usput kobajagi razgovarao da tri fenola.

ODGOVORITE
Name

Mirko

28.08.2021 21:05

Mile budaloooo!!!!

ODGOVORITE
Name

He He

28.08.2021 21:05

Nije Redžep stipsa, valjda nam pošalje Jufke, kadaifa, suhih Smokava i Jabukovog Čaja u prahu.

ODGOVORITE
Name

borac

29.08.2021 04:35

Dobio je 100 miliona pred sami susret nema dzaba para.A sta to on nebi izjavio za te pare.

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

29.08.2021 06:42

Kakav političar, jedan od najmudrijih 21 veka i 20 i u istoriji, on će stvarno otcijepiti RS skontao sam njegove lucidne poteze

ODGOVORITE
Name

Varcer

29.08.2021 06:42

Nikakvi!

ODGOVORITE
Name

Ich

29.08.2021 08:04

Erdogan je dosao da bude crnogorski kum Bakirovoj kćerci

ODGOVORITE
Name

Idealno

29.08.2021 09:05

Gledajući intervju Dodika za ATV, izgleda kao poliven ladnom ili vrelom vodom. Djeluje da nije nimalo zadovoljan razvojem situacije, a napomenuo je za put u istočnom dijelu Turska nešto ne podržava nego gura u stranu...

ODGOVORITE
Name

Nnnnnn

29.08.2021 09:28

Jasmina dobila kuma, to je razlog dolaska.

ODGOVORITE