Бајден упозорен: Извјестан још један напад у Кабулу

Саветници америчког председника Џозефа Бајдена упозорили су га данас да је готово известан још један терористички напад у Кабулу.

Свијет 27.08.2021 | 19:38
Бајден упозорен: Извјестан још један напад у Кабулу

То је рекао неименовани званичник Беле куће.

Упозорење је дошло након састанка у соби за планирање Беле куће, у којој је Бајден одржао састанак са представницима националне безбедности, војске и дипломатама дан након терористичког напада такозване Исламске државе поред кабулског аеродорма, а у којем је страдао велики број цивила, као и 13 америчких војника, пренео је Ројтерс.

Саветници су рекли Бајдену да ће наредних неколико дана евакуације из Авганистана бити досад најопасније. Они су додали да је нови терористички напад врло вероватан, иако су америчке снаге испланирале да нападну огранак Исламске државе, ИСИС-К, као одговор на тежак злочин.

Напад на капији аеродрома у Кабулу извршио је само један бомбаш самоубица, а не двојица, као што је првобитно објављено, саопштио је данас Пентагон.

"Могу да потврдим да не верујемо да је дошло до друге експлозије у или у близини хотела Барон, да је био само један бомбаш самоубица", рекао је генерал-мајор америчке војске Вилијам Тејлор, преноси Ројтерс.

Пентагон је првобитно саопштио да су се догодиле две експлозије код хотела Барон у Кабулу. Више десетина људи погинуло је у нападу на аеродрому у Кабулу.

Медији различито извештавају о броју погинулих, па је Ал Џазира јавила да их је најмање 110, док је званичник авганистанског Министарства здравља рекао да их је најмање 170. Ројтерс наводи да је у нападу, за који је одговорност преузео огранак Исламске државе, убијено 13 припадника америчке војске и најмање 79 Авганистанаца.

Бивши председник САД Доналд Трамп оштро је критиковао свог наследника Џоа Бајдена због ситуације у Авганистану.

"Јадни смо и слаби, изгледали смо целом свету као будале", рекао је Трамп.

Главна Трампова критика односила се на наводну предају талибанима списка особа које Американци желе да евакуишу из Авганистана.

(Агенције)

 
 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Троналд Дамп

27.08.2021 18:27

Доста се зарађивало на оружју, сад мало на вакцинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОТАН

27.08.2021 18:47

Трамп заборавља да је управо он потписао повлачење САД из Афганистана што је требало да се оконча још у мају. А Бајден проводи оно што је он договорио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

27.08.2021 18:51

Џаба је буфалетину упозоравати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будјановци у Авганистану

27.08.2021 19:51

Пребацио акције из војних компанија у вакцине, нормално веца зарада.

ОДГОВОРИТЕ