Bajden upozoren: Izvjestan još jedan napad u Kabulu

Savetnici američkog predsednika Džozefa Bajdena upozorili su ga danas da je gotovo izvestan još jedan teroristički napad u Kabulu.

Svijet 27.08.2021 | 19:38
Bajden upozoren: Izvjestan još jedan napad u Kabulu

To je rekao neimenovani zvaničnik Bele kuće.

Upozorenje je došlo nakon sastanka u sobi za planiranje Bele kuće, u kojoj je Bajden održao sastanak sa predstavnicima nacionalne bezbednosti, vojske i diplomatama dan nakon terorističkog napada takozvane Islamske države pored kabulskog aerodorma, a u kojem je stradao veliki broj civila, kao i 13 američkih vojnika, preneo je Rojters.

Savetnici su rekli Bajdenu da će narednih nekoliko dana evakuacije iz Avganistana biti dosad najopasnije. Oni su dodali da je novi teroristički napad vrlo verovatan, iako su američke snage isplanirale da napadnu ogranak Islamske države, ISIS-K, kao odgovor na težak zločin.

Napad na kapiji aerodroma u Kabulu izvršio je samo jedan bombaš samoubica, a ne dvojica, kao što je prvobitno objavljeno, saopštio je danas Pentagon.

"Mogu da potvrdim da ne verujemo da je došlo do druge eksplozije u ili u blizini hotela Baron, da je bio samo jedan bombaš samoubica", rekao je general-major američke vojske Vilijam Tejlor, prenosi Rojters.

Pentagon je prvobitno saopštio da su se dogodile dve eksplozije kod hotela Baron u Kabulu. Više desetina ljudi poginulo je u napadu na aerodromu u Kabulu.

Mediji različito izveštavaju o broju poginulih, pa je Al Džazira javila da ih je najmanje 110, dok je zvaničnik avganistanskog Ministarstva zdravlja rekao da ih je najmanje 170. Rojters navodi da je u napadu, za koji je odgovornost preuzeo ogranak Islamske države, ubijeno 13 pripadnika američke vojske i najmanje 79 Avganistanaca.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp oštro je kritikovao svog naslednika Džoa Bajdena zbog situacije u Avganistanu.

"Jadni smo i slabi, izgledali smo celom svetu kao budale", rekao je Tramp.

Glavna Trampova kritika odnosila se na navodnu predaju talibanima spiska osoba koje Amerikanci žele da evakuišu iz Avganistana.

(Agencije)

 
 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Tronald Damp

27.08.2021 18:27

Dosta se zarađivalo na oružju, sad malo na vakcinama.

ODGOVORITE
Name

OTAN

27.08.2021 18:47

Tramp zaboravlja da je upravo on potpisao povlačenje SAD iz Afganistana što je trebalo da se okonča još u maju. A Bajden provodi ono što je on dogovorio.

ODGOVORITE
Name

Ilija

27.08.2021 18:51

Džaba je bufaletinu upozoravati.

ODGOVORITE
Name

Budjanovci u Avganistanu

27.08.2021 19:51

Prebacio akcije iz vojnih kompanija u vakcine, normalno veca zarada.

ODGOVORITE