Одлука није закон. Шмит да повуче закон и упути га Парламенту БиХ

Бонска овлашћења не дају право високом представнику да намеће законе нити да доноси било какве одлуке које су у надлежности Парламента.

Република Српска 27.08.2021 | 10:21
Одлука није закон. Шмит да повуче закон и упути га Парламенту БиХ

Пише: Бранко Докић, професор емеритус, бивши посланик Парламентарне скупштине и министар у Савјету министара Босне и Херцеговине

Кристијан Шмит је осми, и надамо се посљедњи, високи представник међународне заједнице у постдејтонској БиХ.

Стицајем околности, његов долазак изазвао је неупоредиво најснажнија оспоравања до сада. По први пут, двије сталне чланице Савјета безбједности УН-а оспоравају његов легитимитет. Чини ми се да је свему томе најмање допринио Шмит.

У овако непријатну ситуацију довели су га његов претходник и, уопште гледано, различити приступи по питању компатибилности постојања високог представника и суверенитета БиХ.

Претходни високи представник Валентин Инцко је наметнутим допунама Кривичног закона БиХ увукао земљу у можда највећу послијератну политичку кризу и створио веома лошу атмосферу пријема његовог насљедника. Притом, урадио је нешто на шта није имао право, без обзира на чињеницу да су то радили и његови претходници.

Још једном се показало да су право и интерес два појма која често не иду скупа.

Није ми намјера да полемишем у чијем интересу је господин Инцко бесправно наметнуо спорни Закон нити о његовом садржају. Циљ ми је да укажем само на неке елементе који недвосмислено указују на то да високи представник нема право да намеће законе.

Прије свега, Венецијанска комисија је још 2005. године у свом извјештају Савјету Европе констатовала да високи представник нема изборни демократски легитимитет, који црпи из народа БиХ, и да нема право да доноси законе.

Креатори наметнутог Закона са невјероватним цинизмом позивају се у преамбули на право које им нико није дао („овлаштење за доношење обавезујућих одлука када оцијени да је то неопходно о питањима која је Савјет за имплементацију мира разматрао у Бону 9. и 10. децембра 1997. године“).

Прије свега, одлуке нису закони.

Друго, бонским овлашћењима јасно су дефинисана питања по којима високи представник може да доноси обавезујуће одлуке. Пошто имам утисак да се многи по инерцији позивају на бонска овлашћења, иако не познају њихов садржај, пренијећу их експлицитно.

Дакле, према бонским овлашћењима, високи представник може да доноси обавезујуће одлуке „по сљедећим питањима:

а) вријеме, мјесто и предсједавање састанцима заједничких институција,

б) привремене мјере које ступају на снагу кад стране нису у стању да дођу до споразума, које ће важити док Предсједништво или Савјет министара не усвоје одлуку у вези са датим питањем у складу са Мировним споразумом,

в) друге мјере којима се обезбјеђује спровођење Мировног споразума у цијелој БиХ и њеним ентитетима, као и несметан рад заједничких институција. Такве мјере могу укључивати дјеловање против лица која су на јавним функцијама или званичника који не присуствују састанцима без ваљаног разлога, или који крше законске обавезе преузете Мировним споразумом у вези са условима његовог спровођења.“

Ово су, дакле, изворна бонска овлашћења. Она високом представнику омогућују да заказује састанке и доноси привремене мјере када стране нису у стању да дођу до споразума. Наречене мјере односе се искључиво на Предсједништво и на Савјет министара, не на Парламентарну скупштину.

Према томе, бонска овлашћења не дају право високом представнику да намеће законе нити да доноси било какве одлуке које су у надлежности Парламента.

Ако овоме додамо и неприхватљив садржај наметнутог Закона, ставови посланика Народне скупштине Републике Српске нису изненађујући.

Тако је бивши високи представник, умјесто посредовања у постизању неопходних договора, на крају свог мандата довео до највеће политичке кризе у БиХ у посљедњих десетак година. Овим је наговијештена могућност да ће и нови високи представник користити одавно спорна бонска овлашћења, иако је у више наврата потврђено да су та овлашћења изван уставноправног система БиХ и Европске конвенције о људским правима.

Парламентарна скупштина Савјета Европе је још 23. јуна 2004. усвојила Резолуцију 1384 о јачању демократских институција у БиХ. У ставу 13 Резолуције између осталог стоји: „Скупштина сматра да је непомирљиво са демократским принципима да високи представник доноси извршне одлуке, а да за њих не сноси никакву одговорност, нити обавезу да оправда њихову валидност, а да притом нема правног лијека. Скупштина тражи од Венецијанске комисије да одреди колико је ова пракса у складу са Конвенцијом за заштиту људских права и слобода...“

У извјештају Венецијанске комисије од 11. марта 2005. године, у поглављу ВИ, које говори о компатибилности овлашћења високог представника са стандардима Савјета Европе, између осталог стоји:

„Потреба да високи представник врши широка овлашћења свакако јесте постојала у раном периоду послије закључења Дејтонског споразума. Међутим, такав аранжман је фундаментално некомпатибилан са демократским карактером државе и суверенитетом БиХ. Што дуже постоји, то постаје проблематичнији.

Постоји јак ризик супротног ефекта: домаћи политичари немају храбрости да прихвате болне али неопходне политичке компромисе, јер знају да ће, ако се не дође до сагласности, на крају високи представник наметнути закон. Зашто, онда, преузимати одговорност, а не оставити је високом представнику? Постоји ризик да се створи култура зависности некомпатибилна са будућим развојем БиХ“.

Босна и Херцеговина је послије Бонске декларације постала стална чланица Савјета Европе.

Бонска овлашћења су неспојива са чланством у Савјету Европе. Као држава чланица Савјета Европе, БиХ је одговорна за обавезе у односу на ту организацију и ову обавезу мора испуњавати земља, а не међународна заједница. 

И Уставни суд БиХ, у пресуди од 26. јула 2006. године, одлучио је да мјере високог представника према појединцима „представљају кршење Европске конвенције за људска права, која је према Уставу БиХ највиши закон у држави“.

Бонска овлашћења у супротности су са Резолуцијом 1384, по којој неизабрани странац не може имати таква овлашћења каква користе високи представници у БиХ. Овлашћења високог представника некомпатибилна су са демократским карактером државе и суверенитетом БиХ.

Све ово указује на то да су бонска овлашћења давно требала бити повучена из употребе.

Прећутно је то и урађено, али је поново злоупотријебљено.

Сад је прилика да се то уради експлицитно, као дио мјера за превазилажење политичке кризе. Савјет за спровођење мира, који је успоставио бонска овлашћења, има мандат и да их укине.

Други корак требало би да направи сам Кристијан Шмит, нови високи представник.

Предметни Закон Валентина Инцка никада неће бити усвојен у Парламентарној скупштини БиХ на начин на који су претходно усвајани наметнути закони.

Једино рјешење видим у томе да високи представник повуче Закон из употребе и упути га Парламентарној скупштини БиХ у редовну процедуру, што подразумијева амандманско дјеловање.

Могао би то да буде почетак нових односа у БиХ који би, између осталог, омогућили Кристијану Шмиту, као посљедњем високом представнику, да у нормалној атмосфери интегрише Канцеларију високог представника међународне заједнице у Канцеларију Европске уније, што је давно требало да буде урађено.

(БН)

Коментари / 44

Оставите коментар
Name

Готово

27.08.2021 08:35

Не разумијем зашто сваки дан неко говори требало би ово или оно. Господо драга одбили сте закон, не признате Високог представника, не идете у институције Босне и Херцеговине. Рачунате да можете против свих као и увијек, држите се тога и немојте да нас сваки дан смарате са неким тзв. рјешењима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.08.2021 08:45

Мени није јасно, у цему је проблем са Инцковим законом? Зивот иде даље, сасвим нормално. Ко је радио ради, ко је крао краде.

Name

Босс

27.08.2021 08:56

Тако је

Name

Ноле

27.08.2021 08:57

Па дјелимицно си у праву.С тим,сто бих јос додао,кад све то не признамо и не уцествујемо у раду заједницких институција,дај једном се раздвојите за сва времена,да заврсимо с тим и зивимо ко људи.Јер једино тако моземо кренути напријед.Бар ми из РС,за ФБиХ не знам.А сто се тице Докица,па све је у праву,ниста није слагао,све црно на бијело.Али ајде вец једном показимо зубе,као талибани,доста је било...

Name

Истина

27.08.2021 08:58

У праву си, све бојкотујемо и крај, сами себи довољни, имамо Србију и доста више анализа и којекаквих експерата и професора. Идемо сами и готово.

Name

Хус

27.08.2021 09:13

Што би се рекло: "Дијете се родило, сада га ваља нинат".

Name

Ре

27.08.2021 09:43

Тако је,сваки дан иста прица,само се понављају

Name

Перо

27.08.2021 09:46

Сваки дан се појави неки нови мозак да нам појасни ста би требало...

Name

РЕ ГОТОВО

27.08.2021 11:59

А НИШТА НИЈЕ ГОТОВО, ТЕК ЋЕМО ДА СМАРАМО. НЕЋЕ ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИК ВИШЕ ДОНОСИТИ НАРУЧЕНЕ ЧАРШИЈСКЕ ЗАКОНЕ. Е НЕ ДА ЈЕ ДОСТА, НЕГО НЕЋЕ ВИШ, ПА НЕКА ГА ЈЕ ПОСЛАЛА И АНГЕЛА МЕРКЕЛ. ДОСТА ЈЕ ВИШЕ ЧАРШИЈСКЕ ПАМЕТИ. МА ЈА. ДАКЛЕ СМАРАЋЕМО СЕ ЈОШ. ЗАШТО НЕ. ДЕМОКРАТИЈА ЈЕ.

Name

Ре

27.08.2021 21:48

Најбоље да нам Талибани буду узор.

Name

Шљука зове цондора

27.08.2021 08:51

Ја никакву кризу не примјећујем, напротив, реторика је добро смањена и допуна закона већ даје резултате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.лука

27.08.2021 08:51

Кад би се народ пито пет виски преставника треба .за овакве лопове

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само да се зна

27.08.2021 08:52

Господо.. Навеце заслуге за инцков закон Имам Додик.. У ствари он је исоровоцирао овај закон.. Сваки Дан провоцира, вриједја друге И другације, највисе босњаке, његов ријецник се састоји само од тога.. И сто је тузно, опозиција му ИДЕ сад у загрљај, умјесто да га пусти.. Није Саровица нити Бореновиц исоровоцирао закон... Него И само искљуциво М Додик

ОДГОВОРИТЕ
Name

СС

27.08.2021 11:46

Какав си ти бисер.. цуј испровоцирао неко закон против комплетног једног народа. Па сто није смијенио Додика ако га је он испровоцирао? Ста само лупате глупости и какве везе имају срби са Додиком, осим сто су исте нације и вјере..

Name

М.С.

27.08.2021 12:34

Слазем се, управо је тако.

Name

Заза

27.08.2021 12:40

Тачно је да је Додиг иницијатор свих проблема,и то ради искључиво кад осјети да је у проблему,да му се љуља тло под ногама(фотеља),и када се ближе избори. Јако сам љута и на опозицију која га подржи,да би га након тога"пљували". Страшно је за овај народ који више не зна шта чинити. Зато треба казнити сваког страначког функционера који се игра са судбином народа,био он позиција,или,опозиција.

Name

БОБ РОЦК

27.08.2021 08:59

Отцијепимо се чим се краљ врати са свадбе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папа Мајк

27.08.2021 10:55

Па цијепе вас стално и без Додика!!!

Name

Душан

27.08.2021 09:01

Ко кога прави будалом Па у доношењу одлуке фино пише да је привременог карактера док је не усвоји Парламент БХ без икаквих измјена..Шта нас правите будалама знамо читати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хус

27.08.2021 10:36

100 %

Name

Миротворац

27.08.2021 09:12

По твојој причи Бранко требало би се повући сви предходно наметнути закони, а не само овај задњи. Мислим да се то неће никад десити, џаба се троше ријечи. Да су се могли шта договорити задњих 10 година, договорили би се. То и јесте био Инзко мандат да ништа не ради и да се домаћи играчи договоре. Пошто се ништа не могу договорити, зато и треба неко да одлучује умјесто њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тривун

27.08.2021 09:15

Шмит ће прије повући те за хашима(ако га нађе) него Инсков закон! Тупане!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

27.08.2021 09:25

Сваки дан иста прица ма хајде онда да се одцјепимо ако моземо али цисто сумњам ни мјесец неби издрзалу а то бурле и призељкује да буде српски херој

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.08.2021 08:49

Пусте прице. Док је прицао о отцјепљењу, његова породица и кумови су постали милионери. Добра прица за породицно- кумовског бизниса. Не могу се нацудити код кога то пролази висе? А тако исто му раде и послусници. Подрзавају његове прице о отцјепљуњу и развијају породицно- партијске бизнисе. Најсиромаснији народ и најбогатији политицари - то је БиХ са ентитетима.

Name

Перица

27.08.2021 09:28

Године и године сте имао да ресавај та закон путем парлемента а ниста нисте радио осим потросит плата за нерад. Добар је да Инцко форцирао закон. Свака нормална културна земље би прихватио такав закон без никакав дилема. Цути и крену радит како треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

докле висе

27.08.2021 09:30

Једно прицају а увијек исто раде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Перица

27.08.2021 10:02

Ако си ти перица ја сам Мухамед!

Name

Масала

27.08.2021 09:34

Ај ти Бранко врати се у СНСД,пропао си као зетон у ПДП,па тамо брани Додика !!!Или још боље играј се са унучићима ако имаш ако не,са пензионерима играј шах ,сјаси нам са грбаче !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.08.2021 11:02

Бранку је мало досадно а и беспослен је

Name

Деки

27.08.2021 09:38

Поранио, зору преварио!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Висока крајина

27.08.2021 09:43

Све си добро рекао Бранко

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тривас

27.08.2021 09:47

Шмитови дијаграми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хехе

27.08.2021 10:23

Супља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Власт је слатка

27.08.2021 10:27

А по којем то "праву" политицари примају плате а да ниста не раде, дакле ама бас ниста. Мозес на прсте набројати ста су урадили за 2 године, а плате иду пуне, без обзира на "радни уцинак". По којем "праву" узимају мегаломанске отпремнине за пензије па се поново врацају на будзетску плату? По ком "праву" тумаце судске пресуде правно необразоване особе? По ком "праву" узимају бијели крух, је ли им народ дозволио?? Дајте сјасите с тих тема, борите се с Високим ако мозете. Али радите свој посао или одјебите. Није Високи питао народ хоце ли или неце наметнути неки закон!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хута

27.08.2021 10:30

Не знам чему сва ова халабука. Свако нормалан у БиХ би волио да високи представник оде ОДМАХ. А то је бар јако једноставно - испуниш услове 5+2 и готово. Овај то у својој "анализи" и не помиње. Без ових услова, ни за живу главу. А сад се запитајмо коме и зашто није стало да се ови услови испуне прије одласка високог представника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.08.2021 08:51

Није стало политицарима милионерима да се било ста промјени у БиХ.

Name

Нострадамус-Ненад

27.08.2021 10:33

Само питам.Засто сте та Бонска овластења не тако давно поздрављали и свим снагама подрзавали,а сада сте против тих Бонских овластења?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Откуд

27.08.2021 10:50

Сад се овај појави? Затребало новаца?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

27.08.2021 11:09

Само џаба лупеташ нема ништа од тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Огх

27.08.2021 11:31

Касно Бранко на Косово стиже

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

27.08.2021 11:34

Још када би имали Бонски стандард, никога неби интересовала Бонска овлаштења, а овако...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Макелеле

27.08.2021 12:11

Ево немају другог посла него вас питат ста це и како це

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека га!

27.08.2021 12:40

Обицни народ се нада да ће Смит бити посљедњи високи преставник али проблем је сто досадашње националистцке водје врте се у крију, свадбама, мржњама не само према према оним невсамо из другог народа него и оним и свог народа који им се супроставебу њиховим коруптивним и незаконитим радњама. Зато нека Смита док је ових неотесаних мутикаса из својих националистичких торова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нааравно да није

27.08.2021 14:47

Ни мозе постати на тај нацин.

ОДГОВОРИТЕ