Власт БиХ се свађа око "поклоњених" пара ММФ-а

Босна и Херцеговина је од Међународног монетарног фонда (ММФ) добила више од 602 милиона КМ интервентних средстава за санацију посљедица пандемије коронавируса.

Босна и Херцеговина 26.08.2021 | 22:51
Власт БиХ се свађа око "поклоњених" пара ММФ-а

Бројне институције

Међутим, како сазнајемо, од понедјељка траје неспоразум на релацији Централна банка БиХ - Министарство финансија и трезора БиХ - ентитетска министарства финансија.

Наиме, још 2016. године меморандум о разумијевању потписали су представници Централне банке БиХ, Министарства финансија и трезора БиХ, два ентитетска министарства финансија и Управе за индиректно опорезивање БиХ. Тим документом тачно је дефинисана расподјела новца, и то да двије трећине новца припадају Федерацији БиХ, а трећина Републици Српској.

У наставку ентитети се договарају који дио новца ће уступити Дистрикту Брчко.

- Сва финансијска средства и обавезе по основу чланства БиХ с ММФ-ом расподјељују се између Федерације БиХ и Републике Српске у омјеру 2/3 према 1/3 - наведено је у меморандуму.

На ово би се требала ставити тачка. Међутим, из Централне банке БиХ саопштено је да ће расподјелу вршити на бази одговарајуће инструкције Министарства финансија и трезора БиХ, као власника рачуна.

Како сазнаје „Аваз“, Министарство је прекјучер у току дана Централну банку БиХ подсјетило на меморандум из 2016. године.

Одговор из РС

Додатну пометњу у овај процес унијело је Министарство финансија РС, из којег су изнијели скроз другачији став. Према њиховом мишљењу, одлуку о расподјели средстава која нису кредитна, него се односе на кориштење резерви свих држава чланица ММФ-а, требало је донијети Фискално вијеће БиХ.

Супротан став од Министарства финансија РС изнио је и члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је истакао да већ постоји одлука о расподјели средстава ММФ-а те да, према тој одлуци, 38 посто треба добити Република Српска, један или два посто Дистрикт Брчко и остало би било дозначено ФФБиХ.

Одговор Централне банке

Како сазнаје „Аваз“, Централна банка БиХ одговорила је Министарству финансија и трезора БиХ.

- Да би се реализирала расподјела алокације СДР, потребно је да Федерално министарство финансија и Министарство финансија Републике Српске, у складу с меморандумом о разумијевању који је на снази, доставе Централној банци БиХ листу овлаштених потписника и инструкције за даљњи трансфер одобрених средстава на депозитном рачуну/подрачунима за трансакције с ММФ-ом - навели су у одговору на инструкције Министарства.

(Аваз)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

мики

26.08.2021 22:11

Министарство финансија и трезора БиХ јест државна институција, шта нема блокаде сад кад се узимају паре?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боба

27.08.2021 08:25

Сигурна сам да ће јавно објавити како ће та средства бити утрошена.

Name

Борац112

26.08.2021 22:53

Гдје се јос поклањају паре, Нигдје?!!! Ове це народ да враца са каматама као И досад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика бн

27.08.2021 05:09

Е мој друг борац, колико је новца прошло кроз ову нашу бих. Ми нисмо ни свјесни. Даје пола уложено домаћински били би јачи од швице. Нек шмит узме и подјели, и колико ко узме толико враћа, у чему је ту проблем. За ове наше неспособњаковиће знам да ће подијелит између себе, као и прошли кредит. Тешко нама после њх

Name

Демократија

27.08.2021 05:49

Битно је да се паре блокирају јер тако це нас костати само камате. Ако се "власт" договори, одосе паре за кампању а порески обвезници са гацама на стапу

Name

Контрареволуционар

27.08.2021 03:13

Зар институције нису у блокади, ништа не треба исплаћивати док се не састану Тегелтија и представници ентитета са министром финансија и представницима централне банке па да се све фино договоре. Неможе бити блокада кад се коме надигне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вратити паре!

27.08.2021 03:52

КАД МОГУ ФАШИСТИ,ДА ГЛЕДАЈУ КАКО ГОРИ И ДА НЕ ДОПУШТАЈУ ГАШЕЊЕ,КОЈИ ЋЕ ИХ ИДИОТИ ЗА ТО НАГРАДИТИ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

децембар123

27.08.2021 07:54

Народе требамо молити Бога да странци сто дузе остану овдје, јер кад домаћи преузму, нецемо ни за кифле имати, а нити цемо се имати коме тузити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

27.08.2021 11:55

Нисмо задовољни само вербалним сукобом, желимо да се побијете и што више да вас изгине, тад ћемо бити сретни

ОДГОВОРИТЕ