Vlast BiH se svađa oko "poklonjenih" para MMF-a

Bosna i Hercegovina je od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dobila više od 602 miliona KM interventnih sredstava za sanaciju posljedica pandemije koronavirusa.

Bosna i Hercegovina 26.08.2021 | 22:51
Vlast BiH se svađa oko "poklonjenih" para MMF-a

Brojne institucije

Međutim, kako saznajemo, od ponedjeljka traje nesporazum na relaciji Centralna banka BiH - Ministarstvo finansija i trezora BiH - entitetska ministarstva finansija.

Naime, još 2016. godine memorandum o razumijevanju potpisali su predstavnici Centralne banke BiH, Ministarstva finansija i trezora BiH, dva entitetska ministarstva finansija i Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Tim dokumentom tačno je definisana raspodjela novca, i to da dvije trećine novca pripadaju Federaciji BiH, a trećina Republici Srpskoj.

U nastavku entiteti se dogovaraju koji dio novca će ustupiti Distriktu Brčko.

- Sva finansijska sredstva i obaveze po osnovu članstva BiH s MMF-om raspodjeljuju se između Federacije BiH i Republike Srpske u omjeru 2/3 prema 1/3 - navedeno je u memorandumu.

Na ovo bi se trebala staviti tačka. Međutim, iz Centralne banke BiH saopšteno je da će raspodjelu vršiti na bazi odgovarajuće instrukcije Ministarstva finansija i trezora BiH, kao vlasnika računa.

Kako saznaje „Avaz“, Ministarstvo je prekjučer u toku dana Centralnu banku BiH podsjetilo na memorandum iz 2016. godine.

Odgovor iz RS

Dodatnu pometnju u ovaj proces unijelo je Ministarstvo finansija RS, iz kojeg su iznijeli skroz drugačiji stav. Prema njihovom mišljenju, odluku o raspodjeli sredstava koja nisu kreditna, nego se odnose na korištenje rezervi svih država članica MMF-a, trebalo je donijeti Fiskalno vijeće BiH.

Suprotan stav od Ministarstva finansija RS iznio je i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je istakao da već postoji odluka o raspodjeli sredstava MMF-a te da, prema toj odluci, 38 posto treba dobiti Republika Srpska, jedan ili dva posto Distrikt Brčko i ostalo bi bilo doznačeno FFBiH.

Odgovor Centralne banke

Kako saznaje „Avaz“, Centralna banka BiH odgovorila je Ministarstvu finansija i trezora BiH.

- Da bi se realizirala raspodjela alokacije SDR, potrebno je da Federalno ministarstvo finansija i Ministarstvo finansija Republike Srpske, u skladu s memorandumom o razumijevanju koji je na snazi, dostave Centralnoj banci BiH listu ovlaštenih potpisnika i instrukcije za daljnji transfer odobrenih sredstava na depozitnom računu/podračunima za transakcije s MMF-om - naveli su u odgovoru na instrukcije Ministarstva.

(Avaz)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

miki

26.08.2021 22:11

Ministarstvo finansija i trezora BiH jest državna institucija, šta nema blokade sad kad se uzimaju pare?

ODGOVORITE
Name

Boba

27.08.2021 08:25

Sigurna sam da će javno objaviti kako će ta sredstva biti utrošena.

Name

Borac112

26.08.2021 22:53

Gdje se jos poklanjaju pare, Nigdje?!!! Ove ce narod da vraca sa kamatama kao I dosad

ODGOVORITE
Name

Prika bn

27.08.2021 05:09

E moj drug borac, koliko je novca prošlo kroz ovu našu bih. Mi nismo ni svjesni. Daje pola uloženo domaćinski bili bi jači od švice. Nek šmit uzme i podjeli, i koliko ko uzme toliko vraća, u čemu je tu problem. Za ove naše nesposobnjakoviće znam da će podijelit između sebe, kao i prošli kredit. Teško nama posle njh

Name

Demokratija

27.08.2021 05:49

Bitno je da se pare blokiraju jer tako ce nas kostati samo kamate. Ako se "vlast" dogovori, odose pare za kampanju a poreski obveznici sa gacama na stapu

Name

Kontrarevolucionar

27.08.2021 03:13

Zar institucije nisu u blokadi, ništa ne treba isplaćivati dok se ne sastanu Tegeltija i predstavnici entiteta sa ministrom finansija i predstavnicima centralne banke pa da se sve fino dogovore. Nemože biti blokada kad se kome nadigne.

ODGOVORITE
Name

Vratiti pare!

27.08.2021 03:52

KAD MOGU FAŠISTI,DA GLEDAJU KAKO GORI I DA NE DOPUŠTAJU GAŠENJE,KOJI ĆE IH IDIOTI ZA TO NAGRADITI?

ODGOVORITE
Name

decembar123

27.08.2021 07:54

Narode trebamo moliti Boga da stranci sto duze ostanu ovdje, jer kad domaći preuzmu, necemo ni za kifle imati, a niti cemo se imati kome tuziti.

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

27.08.2021 11:55

Nismo zadovoljni samo verbalnim sukobom, želimo da se pobijete i što više da vas izgine, tad ćemo biti sretni

ODGOVORITE