За МУП Српске прихватљив само закон у НСРС

- Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да је одлука бившег високог представника у БиХ Валентина Инцка неприхватљива и да ће се на територији Републике Српске примјењивати закон који је донијела Народна скупштина Републике Српске.

Република Српска 26.08.2021 | 09:02
За МУП Српске прихватљив само закон у НСРС

- Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да је одлука бившег високог представника у БиХ Валентина Инцка неприхватљива и да ће се на територији Републике Српске примјењивати закон који је донијела Народна скупштина Републике Српске.

"Он је БиХ вратио у прошлост, на крај рата, прије четврт вијека. За 12 година свог боравка овдје, Инцко није постигао готово ништа у БиХ. И сада, напуштајући ту дужност, створио је велике проблеме. Вјерујем да је вратио БиХ у ситуацију из које ће бити изузетно тешко пронаћи адекватан излаз", рекао је Лукач за руску Федералну новинску агенцију.

Он је подсјетио да је као одговор, Народна скупштина усвојила два важна закона - први одређује Инцкову одлуку као неважећу на територији Републике Српске, а према другом, сви који на овај или онај начин вријеђају Републику Српску, њену заставу, грб, химну или српски ентитет називају "производом геноцида", а њен народ "геноцидним" могу добити затворску казну.

"Овај закон ће се примјењивати на територији Републике Српске", истакао је Лукач.

Он сматра да је веома значајно ово непримјењивање Инцкове одлуке јер је то први пут од завршетка рата да је Народна скупштина Републике Српске одбила примијенити закон који је наметнуо високи представник.

"У прошлости су многи високи представници наметали велики број одлука. Конкретно, Педи Ешдаун, који је донио највећи број таквих одлука и закона и одузео већину надлежности Републици Српској, прописаних Дејтонским споразумима. Дакле, сада у законодавству БиХ постоје закони који нису предвиђени Уставом и који су у супротности с њим. Међу њима су Суд и Тужилаштво БиХ, које је наметнуо високи представник, као и Агенција за истраге и заштиту, такозвана СИПА, што Уставом није предвиђено", рекао је Лукач.

Говорећи о жандармерији која је основана у оквиру Министарства унутрашњих послова, Лукач је истакао да Република Српска и Министарство унутрашњих послова имају законска овлашћења и могућност да спроведу реформе ради бољег функционисања сопствених полицијских снага.

"Тако смо, подржавајући јединице које су већ постојале у саставу Министарства унутрашњих послова, формирали жандармерију по узору на многе европске државе, на примјер, Француску или италијанске карабињере. Или по узору на Србију која такође има своје јединице жандармерије. Сматрамо да су поред наших специјалних антитерористичких снага такве јединице у саставу Министарства унутрашњих послова изузетно потребне", рекао је Лукач.

Према његовим ријечима, они су распоређени по цијелој Републици Српској у оквиру десет полицијских управа.

"Упркос свим отпорима појединих субјеката, којима није било драго да виде формирање таквих јединица у оквиру Министарства унутрашњих послова, ми смо то учинили у складу са законом и својим овлашћењима", рекао је Лукач.

Говорећи о сарадњи са Министарства унутрашњих послова Српске са руским колегама, Лукач је оцијенио да постоји добра сарадња са Главном управом Министарства унутрашњих послова Русије у Москви.

"Недавно сам посјетио Москву и разговарао о многим питањима на форуму МАКС-2021. Конкретно, са људима који су нам испоручили руске хеликоптере ансат, јер смо ми купили три таква хеликоптера за Министарство унутрашњих послова. Два су већ испоручена, трећи се очекује у јануару. И сарадња по овом питању се наставља. Разговарали смо о наставку заједничког рада, јер су наши пилоти и техничари били у Русији на обуци о управљању хеликоптерима које смо купили", рекао је Лукач.

Он је истакао да српски полицајци такође имају одређено искуство у смислу билатералне сарадње у обучавању службених паса и службених коња, а у вези са форензичким прегледима и истраживањем могли су да посматрају како се то ради у московској полицији.

"Наравно, наставићемо да развијамо сарадњу, како стичемо нова искуства и знања. Сарађујемо и са полицијом многих земаља у региону и Европи", рекао је Лукач.

(Срна) 

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Политика и правда

26.08.2021 07:17

Нажалост твоју, закон једне државе стоји изнад закона ентитета. У будућности као и до сада сви ће се закони примјењивати на нивоу државе. А тебе треба што прије у затвор доста је било затаскавања криминала. Правда за Давида

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

26.08.2021 08:32

Он који је хапсио легитмног Предсједника РС нам се обраца и прица о законима ?! Боооозе има ли те ? Кад је народ овца има ли Бога и бозије силе да збрисе ову багру ?

Name

Које

26.08.2021 08:58

Дрзаве. Ста лупас.

Name

Ре

27.08.2021 03:40

Правда за све.

Name

Добој

28.08.2021 12:27

Правда!!!!

Name

Илија

26.08.2021 07:19

Е мој Лукачу бруко једна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кими

26.08.2021 08:05

На територији Републике Српске се поред Закона које је донијела Народна скупштина примјењују и Закони које је донио Парламент БиХ и Високи представник као и међународни прописи и конвенције! Ти министре не примјењујеш ни Законе НС РС јер си дозволио да мафија завлада Републиком за коју је пало 30 хиљада живота, срам те било...

Name

Пелагицево

26.08.2021 07:30

Само јос да нас руси крену запосљават..ко ови на западу...и то је то

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДТИ

26.08.2021 09:03

Оће, оће! Веле да су рафинерије у Броду и Модричи Руске. А они поотпушташе раднике и доведоше их до пропасти...

Name

Врбас

26.08.2021 07:31

Значи да се је РС одцијепила од БИХ дамо што то нико неће да призна. Треба да знамо да је РС дио БИХ само уколико се на њеној територији проводе закони БИХ. Према казивању Лукача у РС се закони БИХ не проводе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МГ

26.08.2021 07:47

О каквом МУП-у ти причаш, кад на челу те веома важне институције можеш бити неко као ти?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац Р СРПСКЕ

26.08.2021 07:52

Јединица зандармероје је формирана на застити додика.Тако је радио и Цаусеску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

26.08.2021 08:06

Лукацу и остали. Ајмо реално скиме се границимо, мислим на Србију и БХ и унутар ње Републику Српску. Са Русијом? Не, Лукацу, око нас је ЕУ. А засто хоцете да будете поданици русима и кинезима? Мислите да смо неки фактор? Не, ми смо за њих мрави који су си допустили да их газе. Питацу вас и ово. Дали је ЕУ икада мијењала своју историју? Дали колабриционсте називају ослободиоцима? Дали русе споменике погинулим борцима у 2 свј рату? Много дали има за ЕУ. А ви упорно са русима. Мадјарска, Румунија, Бугарска, Албанија су продисале како су се њих ријесили. А ми? Славимо њихове цареве, царску русију која је толико зла нанијела свом народу. Гдје је понос и храброст славне Црвене армије? Е мој Лукацу, за ста се ви продајете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Те Митар

26.08.2021 09:41

Браво Митре бас право рецено.

Name

Ре

26.08.2021 10:06

Они само зеле да застите свој капитал, никакви закони им не одговарају, нит руски нит европски, нит кинески нит америцки, нити босански. Они само стите своје лицне интересе, ратне и поратне

Name

Борац Крајишник

26.08.2021 08:17

Е мој министре, за тебе је позорна служба, или евентуално шеф смене у некој полицијско станици, као твој стручни домет. Тај факултет који си завршио код зграде Леснине у Бања ЛУЦИ, је зло за Муп, не знате ви вола у гузицу убости са својом школом. Јадно је што ти је дата таква позиција, нешколованом и неискусни полицајцу. Јадан си и ти и ми са тобом таквим, али проћи ће и ово, Јасно се види ваш крај, а послије ће закон да се бави вама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

26.08.2021 08:18

Ти си бас прсно ауу брате као муп це да ме брани па ви не мозете ријесити и кад бицикли неки украде бјези болан индијанац

ОДГОВОРИТЕ
Name

yоки

26.08.2021 08:23

Баја це појести двије баклаве на свадби и рикверц у Бакинце

ОДГОВОРИТЕ
Name

рале

26.08.2021 09:05

Је ли то она Скупстина у којој се мозе самарати народне посланике?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

26.08.2021 09:10

бице предсједник Републике Српске!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазар

26.08.2021 09:29

смесно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Л

26.08.2021 09:49

Лукацу ко је Убио Давида Драгицевица ЗАСТО СТИТИС убице? Лукацу Ко је убио Милана Вукелица ЗАСТО СТИТИС убице? Лукацу ко је налогодавац убиства Слависе Круница? ЗАСТО СТИТИС НАЛОГОДАВЦЕ? ЛУКАЦУ ЗАСТО СЛУЗИС МАФИЈИ И РАТНОМ ТАЈКУНУ И КРИМИНАЛЦУ МИЛОРАДУ ДОДИКУ. ЛУКАЦУ ЗАСТО ВЕЛИКИ БРОЈ ПРИПАДНИКА МУП РС Своја приватна возила возе у потпуно затамљеним црним стаклима сто је супротно законима. Лукацу доста је убијања време убијамја 1991 1992 1993 1994 1995 Је просло. Доста је Лукацу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хј

26.08.2021 10:45

Браво, Лукач. Тако је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

26.08.2021 10:51

Инцков закон је на цијелој територији БиХ морас га постовати.Закон РС по овом питању јос није легакан,надам се да неце ни бити,јер није јос просао све фазе да би се усвојио.Дакле Лукацу постујес непостојеци закон а непостујес постојеци.Мислим да твоју изјаву неко прати и анализира а твоја изјава је за кривицно гоњење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.08.2021 16:31

Иди небрукај се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Право и правда

26.08.2021 17:39

Полиција има да примјењује и поступа по закону. Никада и нигдје полиција не цијени који закон је 'прихватљив' а који није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свезналица

26.08.2021 20:38

Па ако је истина ста казес и стварно се дрзис тога онда дејтон висе не вриједи и сходно томе поставља се питање да ли це ускоро доци ткзв миран разлаз или це се ипак наставити тамо гдје се 95 стало?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

27.08.2021 07:05

Јес вала, он прича о закону а учествовао у насилном преврату и хапсио легално изабраног председника РС, стварно смо стока од народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

27.08.2021 07:20

И ти си министар МУПа, није то ово хоцу ово нецу, иди ради ста друго не брукај се.

ОДГОВОРИТЕ