Za MUP Srpske prihvatljiv samo zakon u NSRS

- Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je odluka bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka neprihvatljiva i da će se na teritoriji Republike Srpske primjenjivati zakon koji je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

Republika Srpska 26.08.2021 | 09:02
Za MUP Srpske prihvatljiv samo zakon u NSRS

- Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je odluka bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka neprihvatljiva i da će se na teritoriji Republike Srpske primjenjivati zakon koji je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

"On je BiH vratio u prošlost, na kraj rata, prije četvrt vijeka. Za 12 godina svog boravka ovdje, Incko nije postigao gotovo ništa u BiH. I sada, napuštajući tu dužnost, stvorio je velike probleme. Vjerujem da je vratio BiH u situaciju iz koje će biti izuzetno teško pronaći adekvatan izlaz", rekao je Lukač za rusku Federalnu novinsku agenciju.

On je podsjetio da je kao odgovor, Narodna skupština usvojila dva važna zakona - prvi određuje Inckovu odluku kao nevažeću na teritoriji Republike Srpske, a prema drugom, svi koji na ovaj ili onaj način vrijeđaju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb, himnu ili srpski entitet nazivaju "proizvodom genocida", a njen narod "genocidnim" mogu dobiti zatvorsku kaznu.

"Ovaj zakon će se primjenjivati na teritoriji Republike Srpske", istakao je Lukač.

On smatra da je veoma značajno ovo neprimjenjivanje Inckove odluke jer je to prvi put od završetka rata da je Narodna skupština Republike Srpske odbila primijeniti zakon koji je nametnuo visoki predstavnik.

"U prošlosti su mnogi visoki predstavnici nametali veliki broj odluka. Konkretno, Pedi Ešdaun, koji je donio najveći broj takvih odluka i zakona i oduzeo većinu nadležnosti Republici Srpskoj, propisanih Dejtonskim sporazumima. Dakle, sada u zakonodavstvu BiH postoje zakoni koji nisu predviđeni Ustavom i koji su u suprotnosti s njim. Među njima su Sud i Tužilaštvo BiH, koje je nametnuo visoki predstavnik, kao i Agencija za istrage i zaštitu, takozvana SIPA, što Ustavom nije predviđeno", rekao je Lukač.

Govoreći o žandarmeriji koja je osnovana u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, Lukač je istakao da Republika Srpska i Ministarstvo unutrašnjih poslova imaju zakonska ovlašćenja i mogućnost da sprovedu reforme radi boljeg funkcionisanja sopstvenih policijskih snaga.

"Tako smo, podržavajući jedinice koje su već postojale u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova, formirali žandarmeriju po uzoru na mnoge evropske države, na primjer, Francusku ili italijanske karabinjere. Ili po uzoru na Srbiju koja takođe ima svoje jedinice žandarmerije. Smatramo da su pored naših specijalnih antiterorističkih snaga takve jedinice u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova izuzetno potrebne", rekao je Lukač.

Prema njegovim riječima, oni su raspoređeni po cijeloj Republici Srpskoj u okviru deset policijskih uprava.

"Uprkos svim otporima pojedinih subjekata, kojima nije bilo drago da vide formiranje takvih jedinica u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, mi smo to učinili u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima", rekao je Lukač.

Govoreći o saradnji sa Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske sa ruskim kolegama, Lukač je ocijenio da postoji dobra saradnja sa Glavnom upravom Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije u Moskvi.

"Nedavno sam posjetio Moskvu i razgovarao o mnogim pitanjima na forumu MAKS-2021. Konkretno, sa ljudima koji su nam isporučili ruske helikoptere ansat, jer smo mi kupili tri takva helikoptera za Ministarstvo unutrašnjih poslova. Dva su već isporučena, treći se očekuje u januaru. I saradnja po ovom pitanju se nastavlja. Razgovarali smo o nastavku zajedničkog rada, jer su naši piloti i tehničari bili u Rusiji na obuci o upravljanju helikopterima koje smo kupili", rekao je Lukač.

On je istakao da srpski policajci takođe imaju određeno iskustvo u smislu bilateralne saradnje u obučavanju službenih pasa i službenih konja, a u vezi sa forenzičkim pregledima i istraživanjem mogli su da posmatraju kako se to radi u moskovskoj policiji.

"Naravno, nastavićemo da razvijamo saradnju, kako stičemo nova iskustva i znanja. Sarađujemo i sa policijom mnogih zemalja u regionu i Evropi", rekao je Lukač.

(Srna) 

Komentari / 29

Ostavite komentar
Name

Politika i pravda

26.08.2021 07:17

Nažalost tvoju, zakon jedne države stoji iznad zakona entiteta. U budućnosti kao i do sada svi će se zakoni primjenjivati na nivou države. A tebe treba što prije u zatvor dosta je bilo zataskavanja kriminala. Pravda za Davida

ODGOVORITE
Name

Igor

26.08.2021 08:32

On koji je hapsio legitmnog Predsjednika RS nam se obraca i prica o zakonima ?! Booooze ima li te ? Kad je narod ovca ima li Boga i bozije sile da zbrise ovu bagru ?

Name

Koje

26.08.2021 08:58

Drzave. Sta lupas.

Name

Re

27.08.2021 03:40

Pravda za sve.

Name

Doboj

28.08.2021 12:27

Pravda!!!!

Name

Ilija

26.08.2021 07:19

E moj Lukaču bruko jedna.

ODGOVORITE
Name

Kimi

26.08.2021 08:05

Na teritoriji Republike Srpske se pored Zakona koje je donijela Narodna skupština primjenjuju i Zakoni koje je donio Parlament BiH i Visoki predstavnik kao i međunarodni propisi i konvencije! Ti ministre ne primjenjuješ ni Zakone NS RS jer si dozvolio da mafija zavlada Republikom za koju je palo 30 hiljada života, sram te bilo...

Name

Pelagicevo

26.08.2021 07:30

Samo jos da nas rusi krenu zaposljavat..ko ovi na zapadu...i to je to

ODGOVORITE
Name

DTI

26.08.2021 09:03

Oće, oće! Vele da su rafinerije u Brodu i Modriči Ruske. A oni pootpuštaše radnike i dovedoše ih do propasti...

Name

Vrbas

26.08.2021 07:31

Znači da se je RS odcijepila od BIH damo što to niko neće da prizna. Treba da znamo da je RS dio BIH samo ukoliko se na njenoj teritoriji provode zakoni BIH. Prema kazivanju Lukača u RS se zakoni BIH ne provode.

ODGOVORITE
Name

МГ

26.08.2021 07:47

О каквом МУП-у ти причаш, кад на челу те веома важне институције можеш бити неко као ти?????

ODGOVORITE
Name

Borac R SRPSKE

26.08.2021 07:52

Jedinica zandarmeroje je formirana na zastiti dodika.Tako je radio i Causesku.

ODGOVORITE
Name

Mitar

26.08.2021 08:06

Lukacu i ostali. Ajmo realno skime se granicimo, mislim na Srbiju i BH i unutar nje Republiku Srpsku. Sa Rusijom? Ne, Lukacu, oko nas je EU. A zasto hocete da budete podanici rusima i kinezima? Mislite da smo neki faktor? Ne, mi smo za njih mravi koji su si dopustili da ih gaze. Pitacu vas i ovo. Dali je EU ikada mijenjala svoju istoriju? Dali kolabricionste nazivaju oslobodiocima? Dali ruse spomenike poginulim borcima u 2 svj ratu? Mnogo dali ima za EU. A vi uporno sa rusima. Madjarska, Rumunija, Bugarska, Albanija su prodisale kako su se njih rijesili. A mi? Slavimo njihove careve, carsku rusiju koja je toliko zla nanijela svom narodu. Gdje je ponos i hrabrost slavne Crvene armije? E moj Lukacu, za sta se vi prodajete.

ODGOVORITE
Name

Te Mitar

26.08.2021 09:41

Bravo Mitre bas pravo receno.

Name

Re

26.08.2021 10:06

Oni samo zele da zastite svoj kapital, nikakvi zakoni im ne odgovaraju, nit ruski nit evropski, nit kineski nit americki, niti bosanski. Oni samo stite svoje licne interese, ratne i poratne

Name

Borac Krajišnik

26.08.2021 08:17

E moj ministre, za tebe je pozorna služba, ili eventualno šef smene u nekoj policijsko stanici, kao tvoj stručni domet. Taj fakultet koji si završio kod zgrade Lesnine u Banja LUCI, je zlo za Mup, ne znate vi vola u guzicu ubosti sa svojom školom. Jadno je što ti je data takva pozicija, neškolovanom i neiskusni policajcu. Jadan si i ti i mi sa tobom takvim, ali proći će i ovo, Jasno se vidi vaš kraj, a poslije će zakon da se bavi vama

ODGOVORITE
Name

Borac

26.08.2021 08:18

Ti si bas prsno auu brate kao mup ce da me brani pa vi ne mozete rijesiti i kad bicikli neki ukrade bjezi bolan indijanac

ODGOVORITE
Name

yoki

26.08.2021 08:23

Baja ce pojesti dvije baklave na svadbi i rikverc u Bakince

ODGOVORITE
Name

rale

26.08.2021 09:05

Je li to ona Skupstina u kojoj se moze samarati narodne poslanike?

ODGOVORITE
Name

Ilija

26.08.2021 09:10

bice predsjednik Republike Srpske!!

ODGOVORITE
Name

Lazar

26.08.2021 09:29

smesno

ODGOVORITE
Name

L

26.08.2021 09:49

Lukacu ko je Ubio Davida Dragicevica ZASTO STITIS ubice? Lukacu Ko je ubio Milana Vukelica ZASTO STITIS ubice? Lukacu ko je nalogodavac ubistva Slavise Krunica? ZASTO STITIS NALOGODAVCE? LUKACU ZASTO SLUZIS MAFIJI I RATNOM TAJKUNU I KRIMINALCU MILORADU DODIKU. LUKACU ZASTO VELIKI BROJ PRIPADNIKA MUP RS Svoja privatna vozila voze u potpuno zatamljenim crnim staklima sto je suprotno zakonima. Lukacu dosta je ubijanja vreme ubijamja 1991 1992 1993 1994 1995 Je proslo. Dosta je Lukacu.

ODGOVORITE
Name

Hj

26.08.2021 10:45

Bravo, Lukač. Tako je.

ODGOVORITE
Name

BL

26.08.2021 10:51

Inckov zakon je na cijeloj teritoriji BiH moras ga postovati.Zakon RS po ovom pitanju jos nije legakan,nadam se da nece ni biti,jer nije jos prosao sve faze da bi se usvojio.Dakle Lukacu postujes nepostojeci zakon a nepostujes postojeci.Mislim da tvoju izjavu neko prati i analizira a tvoja izjava je za krivicno gonjenje.

ODGOVORITE
Name

Re

26.08.2021 16:31

Idi nebrukaj se

ODGOVORITE
Name

Pravo i pravda

26.08.2021 17:39

Policija ima da primjenjuje i postupa po zakonu. Nikada i nigdje policija ne cijeni koji zakon je 'prihvatljiv' a koji nije.

ODGOVORITE
Name

Sveznalica

26.08.2021 20:38

Pa ako je istina sta kazes i stvarno se drzis toga onda dejton vise ne vrijedi i shodno tome postavlja se pitanje da li ce uskoro doci tkzv miran razlaz ili ce se ipak nastaviti tamo gdje se 95 stalo?

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

27.08.2021 07:05

Jes vala, on priča o zakonu a učestvovao u nasilnom prevratu i hapsio legalno izabranog predsednika RS, stvarno smo stoka od naroda

ODGOVORITE
Name

XXL

27.08.2021 07:20

I ti si ministar MUPa, nije to ovo hocu ovo necu, idi radi sta drugo ne brukaj se.

ODGOVORITE