ЕУ: БиХ има још 9 милиона евра за борбу против короне

ЕУ је за Босну и Херцеговину осигурала укупно 95 милиона евра бесповратних средстава као помоћ у борби против Цовида-19.

Босна и Херцеговина 25.08.2021 | 21:23
ЕУ: БиХ има још 9 милиона евра за борбу против короне

Посљедњи контингент од 18.720 Пфизер/БиоНТецх вакцина, које је Босна и Херцеговина набавила у оквиру гранта ЕУ4Хеалтх вриједног 13,7 милиона еура, стигао је данас у Сарајево. Тиме је укупан број Пфизер/БиоНТецх вакцина испоручених Босни и Херцеговини као помоћ у борби против пандемије Цовида-19 у оквиру гранта ЕУ4Хеалтх повећан на 214,110 доза.

Од 13,7 милиона еура издвојених у оквиру ЕУ4Хеалтх за подршку вакцинацији против Цовид-19 у Босни и Херцеговини, више од 9 милиона еура остаје за подршку наставка куповине вакцина. ЕУ ће наставити радити заједно са Министарством цивилних послова Босне и Херцеговине и другим властима на олакшавању даљњих испорука.

ЕУ и њене земље чланице (Тим Европа) укупно су испоручиле 1.302.110 доза вакцина за Босну и Херцеговину за заштиту од Цовида-19. Ове донације помажу Босни и Херцеговини да подигне на виши ниво кампању вакцинације и повећа број потпуно вакцинисаних грађана.

Данашња испорука вакцина дио је обећања од 650.000 вакцина Пфизер/БиоНТецх које је финансирала Европска унија, а намијењене су Албанији, Босни и Херцеговини, Косову, Црној Гори, Србији и Сјеверној Македонији. Посљедњи контигент вакцина стигле су на одредишта ове седмице. Испоруку вакцина омогућила је Република Аустрија, путем правних споразума са произвођачем и са властима у региону.


 Оливéр Вáрхелyи, европски комесар за проширење и сусједство, изјавио је: “Као што смо обећали (кад сам посјетио Сарајево приликом испоруке првих вакцина) у мају мјесецу, земљама Западног Балкана смо доставили свих 650,000 доза Пфизер вакцина које је финанцирала ЕУ. То потврђује снажну солидарност ЕУ и њених земаља чланица. Од почетка пандемије, ЕУ је одлучно дјеловала пружајући подршку партнерима на западном Балкану у заједничкој борби против ове пандемије”.

Министрица цивилних послова Босне и Херцеговине, Анкица Гудељевић, рекла је: “Као резултат успјешне сарадње између Европске уније, Аустрије и Босне и Херцеговине још једном смо потврдили да само заједничким снагама можемо одговорити на глобалне пријетње. Крајњи циљ Босне и Херцеговине је заједничко дјеловање на свим пољима у оквиру европске породице”.

Специјални представник ЕУ и шеф Делегације ЕУ у Босни и Херцеговини, Јоханн Саттлер је изјавио: “Примјена вакцина против Цовида-19 показала је да се ради о сигурним и ефикасним средствима спречавања заразе, озбиљног обољења, и смрти. Тренутно, већина људи који имају озбиљне симптоме Цовида-19 су они који нису вакцинисани. 1,3 милиона доза вакцина које је Тим Европа осигурао као подршку партнерима у БиХ у циљу заштите становништва помажу заустављању ширења вируса и доприносе спречавању његових мутација које би могле умањити ефикасност постојећих вакцина. Позивам све да се вакцинишу што прије”.

ЕУ је за Босну и Херцеговину осигурала укупно 95 милиона евра бесповратних средстава као помоћ у борби против Цовида-19. Осим 13,7 милиона еура из гранта ЕУ4Хеалтх, ЕУ је осигурала 7,76 милиона еура за покривање медицинских потреба (више од 6 милиона комада особне заштитне опреме, 66 респиратора, 75 ЕЦГ монитора, 20 преносних ултразвучних уређаја и друга опрема). 73,5 милиона еура је издвојено за подршку друштвено-економском опоравку. Осим тога, ЕУ је обезбиједила 250 милиона еура макро-финансијске помоћи за Босну и Херцеговину у виду повољних кредита.

(Политички.ба)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Даре

25.08.2021 20:55

ЕУ је до сада неповратно дала стотине милиона. За цудо ми јос увек форсирамо Русију која само носи стварно јадно од нас. Постано би било бар да не узимамо ниста од ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

25.08.2021 22:28

За те паре би требало купити јос један авион

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wwww

26.08.2021 03:19

Само. Дајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злаја

26.08.2021 06:18

Нешто невидим неки бољитак за нас обичне грађане, до душе ,повећана нам је плата за 20 марака ,мало ли је .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко се уградјује

26.08.2021 07:36

По овоме испаде да ако смо добили 214110 доза вакцина на основу помоћи од 13.7 мил. Евра да једна вакцина кошта 64 Евра. Званично једна доза Пфизер вакцине кошта УС$ 19.5, што је око 16.5 Евра.

ОДГОВОРИТЕ