EU: BiH ima još 9 miliona evra za borbu protiv korone

EU je za Bosnu i Hercegovinu osigurala ukupno 95 miliona evra bespovratnih sredstava kao pomoć u borbi protiv Covida-19.

Bosna i Hercegovina 25.08.2021 | 21:23
EU: BiH ima još 9 miliona evra za borbu protiv korone

Posljednji kontingent od 18.720 Pfizer/BioNTech vakcina, koje je Bosna i Hercegovina nabavila u okviru granta EU4Health vrijednog 13,7 miliona eura, stigao je danas u Sarajevo. Time je ukupan broj Pfizer/BioNTech vakcina isporučenih Bosni i Hercegovini kao pomoć u borbi protiv pandemije Covida-19 u okviru granta EU4Health povećan na 214,110 doza.

Od 13,7 miliona eura izdvojenih u okviru EU4Health za podršku vakcinaciji protiv Covid-19 u Bosni i Hercegovini, više od 9 miliona eura ostaje za podršku nastavka kupovine vakcina. EU će nastaviti raditi zajedno sa Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine i drugim vlastima na olakšavanju daljnjih isporuka.

EU i njene zemlje članice (Tim Evropa) ukupno su isporučile 1.302.110 doza vakcina za Bosnu i Hercegovinu za zaštitu od Covida-19. Ove donacije pomažu Bosni i Hercegovini da podigne na viši nivo kampanju vakcinacije i poveća broj potpuno vakcinisanih građana.

Današnja isporuka vakcina dio je obećanja od 650.000 vakcina Pfizer/BioNTech koje je finansirala Evropska unija, a namijenjene su Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji. Posljednji kontigent vakcina stigle su na odredišta ove sedmice. Isporuku vakcina omogućila je Republika Austrija, putem pravnih sporazuma sa proizvođačem i sa vlastima u regionu.


 Olivér Várhelyi, evropski komesar za proširenje i susjedstvo, izjavio je: “Kao što smo obećali (kad sam posjetio Sarajevo prilikom isporuke prvih vakcina) u maju mjesecu, zemljama Zapadnog Balkana smo dostavili svih 650,000 doza Pfizer vakcina koje je financirala EU. To potvrđuje snažnu solidarnost EU i njenih zemalja članica. Od početka pandemije, EU je odlučno djelovala pružajući podršku partnerima na zapadnom Balkanu u zajedničkoj borbi protiv ove pandemije”.

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ankica Gudeljević, rekla je: “Kao rezultat uspješne saradnje između Evropske unije, Austrije i Bosne i Hercegovine još jednom smo potvrdili da samo zajedničkim snagama možemo odgovoriti na globalne prijetnje. Krajnji cilj Bosne i Hercegovine je zajedničko djelovanje na svim poljima u okviru evropske porodice”.

Specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini, Johann Sattler je izjavio: “Primjena vakcina protiv Covida-19 pokazala je da se radi o sigurnim i efikasnim sredstvima sprečavanja zaraze, ozbiljnog oboljenja, i smrti. Trenutno, većina ljudi koji imaju ozbiljne simptome Covida-19 su oni koji nisu vakcinisani. 1,3 miliona doza vakcina koje je Tim Evropa osigurao kao podršku partnerima u BiH u cilju zaštite stanovništva pomažu zaustavljanju širenja virusa i doprinose sprečavanju njegovih mutacija koje bi mogle umanjiti efikasnost postojećih vakcina. Pozivam sve da se vakcinišu što prije”.

EU je za Bosnu i Hercegovinu osigurala ukupno 95 miliona evra bespovratnih sredstava kao pomoć u borbi protiv Covida-19. Osim 13,7 miliona eura iz granta EU4Health, EU je osigurala 7,76 miliona eura za pokrivanje medicinskih potreba (više od 6 miliona komada osobne zaštitne opreme, 66 respiratora, 75 ECG monitora, 20 prenosnih ultrazvučnih uređaja i druga oprema). 73,5 miliona eura je izdvojeno za podršku društveno-ekonomskom oporavku. Osim toga, EU je obezbijedila 250 miliona eura makro-finansijske pomoći za Bosnu i Hercegovinu u vidu povoljnih kredita.

(Politički.ba)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Dare

25.08.2021 20:55

EU je do sada nepovratno dala stotine miliona. Za cudo mi jos uvek forsiramo Rusiju koja samo nosi stvarno jadno od nas. Postano bi bilo bar da ne uzimamo nista od EU

ODGOVORITE
Name

Stanko

25.08.2021 22:28

Za te pare bi trebalo kupiti jos jedan avion

ODGOVORITE
Name

Wwww

26.08.2021 03:19

Samo. Dajte.

ODGOVORITE
Name

Zlaja

26.08.2021 06:18

Nešto nevidim neki boljitak za nas obične građane, do duše ,povećana nam je plata za 20 maraka ,malo li je .

ODGOVORITE
Name

Ko se ugradjuje

26.08.2021 07:36

Po ovome ispade da ako smo dobili 214110 doza vakcina na osnovu pomoći od 13.7 mil. Evra da jedna vakcina košta 64 Evra. Zvanično jedna doza Pfizer vakcine košta US$ 19.5, što je oko 16.5 Evra.

ODGOVORITE