Брчко: Подигнута оптужница због изборне преваре

Тужилаштво Брчко дистрикта подигло је оптужницу против Драгане Остојић (33) из Брчког због сумње да је прије одржавања локалних избора прошле године у овом граду припремала извршење кривичног дјела преваре при гласању, саопштено је из Тужилаштва.

Република Српска 23.08.2021 | 16:46
Брчко: Подигнута оптужница због изборне преваре

Остојићева је оптужена је да је, прибављањем идентификационих докумената и личних података већег броја лица ради њиховог пријављивања за гласање изван БиХ, стварала услове за извршење тог кривичног дјела фиктивним гласањем из иностранства.

Тужилаштво дистрикта оптужило је Остојићеву да је, путем апликација за размјену порука и разговорну комуникацију, прибавила фотографије личних и путних исправа од већег броја њој познатих лица с пребивалиштем у Брчко дистрикту, које је затим похранила у меморију свог мобилног телефона.

У оптужници се наводи да су након тога, током августа 2020. године, идентификациона документа петоро лица, без њиховог знања и сагласности, у копији и у штампаном облику достављени Централној изборној комисији БиХ у прилогу образаца ПРП-1 Пријава за гласање изван БиХ, по којем основу су та лица регистрована за гласање.

Остојићева се терети да је то учинила с намјером да се прибави већи број гласова за кандидате једне политичке странке за посланике у Скупштини дистрикта гласањем изван БиХ у име пријављених лица.

По окончању истраге, против Остојићеве је пред Основним судом дистрикта подигнута, а затим у цијелости и потврђена, оптужница за кривично дјело припремање кривичног дјела.

Недавно је због припремања преваре при гласању оптужен Славко Блажевић (58), а на казну затвора од два и по мјесеца правоснажно је осуђен Стојан Баварчић (30).

Пред Тужилаштвом дистрикта води се још истрага у вези с изборним процесом из 2020. године, наведено је у саопштењу.

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Коле

23.08.2021 15:00

Јел нам то опет талибани смјештају?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

23.08.2021 16:27

Кад ће оптужница против Вулићке и распопа у Добоју?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

23.08.2021 18:32

Читави избори су превара. Податак да Козарска Дубица има регистрованих преко 23 000 са правом гласа. А попис из 2013 гласи да има 21 564 становника. А од 2013 је из Козарске Дубице одселило око 7000 људи. Ја отишао из Дубице 2017 године и од тада никада нисам гласао. Мене назове брат и каже, ти си гласао јутрос прије мене. Следеће године лично долазим гласати да скинемо јарам с врата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душане

24.08.2021 03:34

Ако се зна да мртви гласају,онда нема мјеста чуђењу да "гласају"и други у одсуству,без права да знају коме су дали глас. Само лично доћи на гласачко мјесто.

Name

Кројф

24.08.2021 05:38

Ломе копље на једној особи,а опште познато је да су многи то радили. Поготово из пограничних дијелова БиХ.

ОДГОВОРИТЕ