Brčko: Podignuta optužnica zbog izborne prevare

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv Dragane Ostojić (33) iz Brčkog zbog sumnje da je prije održavanja lokalnih izbora prošle godine u ovom gradu pripremala izvršenje krivičnog djela prevare pri glasanju, saopšteno je iz Tužilaštva.

Republika Srpska 23.08.2021 | 16:46
Brčko: Podignuta optužnica zbog izborne prevare

Ostojićeva je optužena je da je, pribavljanjem identifikacionih dokumenata i ličnih podataka većeg broja lica radi njihovog prijavljivanja za glasanje izvan BiH, stvarala uslove za izvršenje tog krivičnog djela fiktivnim glasanjem iz inostranstva.

Tužilaštvo distrikta optužilo je Ostojićevu da je, putem aplikacija za razmjenu poruka i razgovornu komunikaciju, pribavila fotografije ličnih i putnih isprava od većeg broja njoj poznatih lica s prebivalištem u Brčko distriktu, koje je zatim pohranila u memoriju svog mobilnog telefona.

U optužnici se navodi da su nakon toga, tokom avgusta 2020. godine, identifikaciona dokumenta petoro lica, bez njihovog znanja i saglasnosti, u kopiji i u štampanom obliku dostavljeni Centralnoj izbornoj komisiji BiH u prilogu obrazaca PRP-1 Prijava za glasanje izvan BiH, po kojem osnovu su ta lica registrovana za glasanje.

Ostojićeva se tereti da je to učinila s namjerom da se pribavi veći broj glasova za kandidate jedne političke stranke za poslanike u Skupštini distrikta glasanjem izvan BiH u ime prijavljenih lica.

Po okončanju istrage, protiv Ostojićeve je pred Osnovnim sudom distrikta podignuta, a zatim u cijelosti i potvrđena, optužnica za krivično djelo pripremanje krivičnog djela.

Nedavno je zbog pripremanja prevare pri glasanju optužen Slavko Blažević (58), a na kaznu zatvora od dva i po mjeseca pravosnažno je osuđen Stojan Bavarčić (30).

Pred Tužilaštvom distrikta vodi se još istraga u vezi s izbornim procesom iz 2020. godine, navedeno je u saopštenju.

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Kole

23.08.2021 15:00

Jel nam to opet talibani smještaju?

ODGOVORITE
Name

BL

23.08.2021 16:27

Kad će optužnica protiv Vulićke i raspopa u Doboju?

ODGOVORITE
Name

Dušan

23.08.2021 18:32

Čitavi izbori su prevara. Podatak da Kozarska Dubica ima registrovanih preko 23 000 sa pravom glasa. A popis iz 2013 glasi da ima 21 564 stanovnika. A od 2013 je iz Kozarske Dubice odselilo oko 7000 ljudi. Ja otišao iz Dubice 2017 godine i od tada nikada nisam glasao. Mene nazove brat i kaže, ti si glasao jutros prije mene. Sledeće godine lično dolazim glasati da skinemo jaram s vrata.

ODGOVORITE
Name

Dušane

24.08.2021 03:34

Ako se zna da mrtvi glasaju,onda nema mjesta čuđenju da "glasaju"i drugi u odsustvu,bez prava da znaju kome su dali glas. Samo lično doći na glasačko mjesto.

Name

Krojf

24.08.2021 05:38

Lome koplje na jednoj osobi,a opšte poznato je da su mnogi to radili. Pogotovo iz pograničnih dijelova BiH.

ODGOVORITE