Буџетска средства су се трошила као да се радило у пуном капацитету

- Буџетска средства трошила су се као да смо радили у пуном капацитету. То се односи и на путне трошкове, дневнице и на разне стимулације које су се исплаћивале у министарствима, а ревизори су за та министарства дали и позитивна мишљења.“, истиче посланик ПДП-а у Ппредставничком дому Парламента БиХ Мира Пекић.

Босна и Херцеговина 21.08.2021 | 20:01
Буџетска средства су се трошила као да се радило у пуном капацитету

Упркос чињеници да је 2020. била година короне, у институцијама БиХ трошило се без уштеда.

Канцеларија за ревизију институција БиХ ревизијом рада Генералног секретаријата Савјета министара БиХ  утврдила је да је шеф кабинета предсједавајућег Савјета министара БиХ Зорана Тегелтије користио службени аутомобил у приватне сврхе.

Зашто се овакве ствари дешавају све чешће и зашто се толеришу злоупотребе државних службеника?

Генерални секретаријат Савјета министара БиХ за одржавање возног парка у 2020. години потрошио је 113.048 КМ. То је за 23.416 марака више у односу на 2019. годину, стоји у извјештају Канцеларије за ревизију институција БИХ. Повећање трошкова правдано је кваровима и старошћу возила, те немогућношћу куповине новог возила усљед неусвајања буџета.

Међутим, Генерални секретаријат је у прошлој години користио девет службених возила, иако им је Правилником Савјета министара дато на коришћење 7 лимузина. Преостала два возила су позајмљена од других институција БиХ, а то су својим потписима омогућили први човјек Савјета министара Зоран Тегелтија и шеф његовог кабинета Милорад Ђурђевић. Ревизорским извјештајем утврђено је да је управо Ђурђевић незаконито користио једно од позајмљених возила.

„На основу колских налога установили смо да је возило Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ користио шеф кабинета предсједавајућег за одлазак на посао и са посла и остале потребе, односно 24 сата, иако је чланом 3. став (2) Одлуке о начину кориштења службених возила у кабинету предсједавајућег Савјета министара БиХ и Генералном секретаријату из 2014. године право на кориштење возила 24 сата дато предсједавајућем Савјета министара и генералном секретару.“, наводи се у ревизорском извјештају.

Ревизори су констатовали да налози о коришћењу возила не садрже ни податке о точењу горива, ни о пређеним километрима током дана.

„Поред наведеног, лице које је издало путни налог је уједно и лице које возило користи чиме није извршено адекватно разграничење дужности у погледу контроле кориштења средстава.“, саопштено је у извјештају Канцеларије за ревизију институција БиХ.

Да ли је са незаконитим радом Милорада Ђурђевића упознат и његов шеф, нисмо успјели да сазнамо. Зоран Тегелтија није одговарао на наше позиве. У опозицији нису изненађени наведеним.

„У овом случају коришћено је службено возило. Ревизори су утврдили да јесте, али даље санкције нема.“, каже посланик ПДП-а у ПС БиХ Мира Пекић.

Од 74 извјештаја Канцеларије за ревизију институција БиХ за 2020. годину, 7 извјештаја добило је мишљење са резервом. Међутим, искључиво уз скретање пажње да се неправилности морају исправити. То значи да нема казни за доказано кршење закона.

„Ево имали смо недавно случај у Сарајеву гдје се службеним аутомобилом иде на свадбу, гдје се пуца из службеног аутомобила итд. Имамо бројне апсурдне ситуације и у јавности и у ревизорским извјештајима, да не говорим о злоупотреби службених аутомобила на предизборним скуповима.“, појашњава представник  Транспаренси интернешнела у БиХ Срђан Траљић.

Толерисањем оваквих пропуста без адекватног кажњавања државних органа, ревизори не смију добити позитивну оцјену, наглашавају из опозиције. 

„Знамо, 2020. година је била пуна изазова, корона, институције нису радиле. Али видимо да су се буџетска средства трошила као да смо радили у пуном капацитету. То се односи и на путне трошкове, дневнице и на разне стимулације које су се исплаћивале у министарствима, а ревизори су за та министарства дали и позитивна мишљења.“, истиче посланик ПДП-а у Ппредставничком дому Парламента БиХ Мира Пекић.

Из невладних организација кажу да су злоупотребе јавних ресурса у приватне сврхе највидљивије током изборних година. Тако су на 35% предизборних скупова уочи прошлогодишњих локалних избора у БиХ, функционери користили службена возила за долазак на те скупове. 

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

РЕ

21.08.2021 18:11

Гдје је, шта ради тај високи представник БиХ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Му

21.08.2021 19:39

Чека тебе, да ти каже, гдје је.

Name

Реуф

21.08.2021 19:32

ХАХАХАХАХАХА тооооо само по сиротињи

ОДГОВОРИТЕ