Budžetska sredstva su se trošila kao da se radilo u punom kapacitetu

- Budžetska sredstva trošila su se kao da smo radili u punom kapacitetu. To se odnosi i na putne troškove, dnevnice i na razne stimulacije koje su se isplaćivale u ministarstvima, a revizori su za ta ministarstva dali i pozitivna mišljenja.“, ističe poslanik PDP-a u Ppredstavničkom domu Parlamenta BiH Mira Pekić.

Bosna i Hercegovina 21.08.2021 | 20:01
Budžetska sredstva su se trošila kao da se radilo u punom kapacitetu

Uprkos činjenici da je 2020. bila godina korone, u institucijama BiH trošilo se bez ušteda.

Kancelarija za reviziju institucija BiH revizijom rada Generalnog sekretarijata Savjeta ministara BiH  utvrdila je da je šef kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije koristio službeni automobil u privatne svrhe.

Zašto se ovakve stvari dešavaju sve češće i zašto se tolerišu zloupotrebe državnih službenika?

Generalni sekretarijat Savjeta ministara BiH za održavanje voznog parka u 2020. godini potrošio je 113.048 KM. To je za 23.416 maraka više u odnosu na 2019. godinu, stoji u izvještaju Kancelarije za reviziju institucija BIH. Povećanje troškova pravdano je kvarovima i starošću vozila, te nemogućnošću kupovine novog vozila usljed neusvajanja budžeta.

Međutim, Generalni sekretarijat je u prošloj godini koristio devet službenih vozila, iako im je Pravilnikom Savjeta ministara dato na korišćenje 7 limuzina. Preostala dva vozila su pozajmljena od drugih institucija BiH, a to su svojim potpisima omogućili prvi čovjek Savjeta ministara Zoran Tegeltija i šef njegovog kabineta Milorad Đurđević. Revizorskim izvještajem utvrđeno je da je upravo Đurđević nezakonito koristio jedno od pozajmljenih vozila.

„Na osnovu kolskih naloga ustanovili smo da je vozilo Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH koristio šef kabineta predsjedavajućeg za odlazak na posao i sa posla i ostale potrebe, odnosno 24 sata, iako je članom 3. stav (2) Odluke o načinu korištenja službenih vozila u kabinetu predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i Generalnom sekretarijatu iz 2014. godine pravo na korištenje vozila 24 sata dato predsjedavajućem Savjeta ministara i generalnom sekretaru.“, navodi se u revizorskom izvještaju.

Revizori su konstatovali da nalozi o korišćenju vozila ne sadrže ni podatke o točenju goriva, ni o pređenim kilometrima tokom dana.

„Pored navedenog, lice koje je izdalo putni nalog je ujedno i lice koje vozilo koristi čime nije izvršeno adekvatno razgraničenje dužnosti u pogledu kontrole korištenja sredstava.“, saopšteno je u izvještaju Kancelarije za reviziju institucija BiH.

Da li je sa nezakonitim radom Milorada Đurđevića upoznat i njegov šef, nismo uspjeli da saznamo. Zoran Tegeltija nije odgovarao na naše pozive. U opoziciji nisu iznenađeni navedenim.

„U ovom slučaju korišćeno je službeno vozilo. Revizori su utvrdili da jeste, ali dalje sankcije nema.“, kaže poslanik PDP-a u PS BiH Mira Pekić.

Od 74 izvještaja Kancelarije za reviziju institucija BiH za 2020. godinu, 7 izvještaja dobilo je mišljenje sa rezervom. Međutim, isključivo uz skretanje pažnje da se nepravilnosti moraju ispraviti. To znači da nema kazni za dokazano kršenje zakona.

„Evo imali smo nedavno slučaj u Sarajevu gdje se službenim automobilom ide na svadbu, gdje se puca iz službenog automobila itd. Imamo brojne apsurdne situacije i u javnosti i u revizorskim izvještajima, da ne govorim o zloupotrebi službenih automobila na predizbornim skupovima.“, pojašnjava predstavnik  Transparensi internešnela u BiH Srđan Traljić.

Tolerisanjem ovakvih propusta bez adekvatnog kažnjavanja državnih organa, revizori ne smiju dobiti pozitivnu ocjenu, naglašavaju iz opozicije. 

„Znamo, 2020. godina je bila puna izazova, korona, institucije nisu radile. Ali vidimo da su se budžetska sredstva trošila kao da smo radili u punom kapacitetu. To se odnosi i na putne troškove, dnevnice i na razne stimulacije koje su se isplaćivale u ministarstvima, a revizori su za ta ministarstva dali i pozitivna mišljenja.“, ističe poslanik PDP-a u Ppredstavničkom domu Parlamenta BiH Mira Pekić.

Iz nevladnih organizacija kažu da su zloupotrebe javnih resursa u privatne svrhe najvidljivije tokom izbornih godina. Tako su na 35% predizbornih skupova uoči prošlogodišnjih lokalnih izbora u BiH, funkcioneri koristili službena vozila za dolazak na te skupove. 

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

RE

21.08.2021 18:11

Gdje je, šta radi taj visoki predstavnik BiH .

ODGOVORITE
Name

Mu

21.08.2021 19:39

Čeka tebe, da ti kaže, gdje je.

Name

Reuf

21.08.2021 19:32

HAHAHAHAHAHA tooooo samo po sirotinji

ODGOVORITE