На обалама шпанске лагуне 20 тона угинуле рибе

- Око 20 тона угинуле рибе испливало је на обале једне од највећих европских сланих лагуна у Шпанији, што је покренуло протесте.

Свијет 20.08.2021 | 17:53
На обалама шпанске лагуне 20 тона угинуле рибе

Некада магнет за туризам и уточиште за морске животиње, лагуна Мар Менор у Мурсији, на југоисточној обали Средоземног мора, последњих година суочила се са смањењем рибљег фонда, а слична масовна угинућа догодила су се и 2016. и 2019. године, подсећа агенција Ројтерс.

Становници су у понедељак почели да уочавају мртве рибе и ракове. "Они се и данас појављују. Рачунамо да је до данас угинуло око 20 тона", рекао је Хосе Луис Гарсија, директор поморских програма Светског фонда за заштиту природе у Шпанији.

ок је регионална влада за погибију окривила недавне високе температуре, еколози су годинама упозоравали да су пољопривреда и загађење услед урбаног развоја озбиљно погоршали квалитет воде.

"Људи то зову зелена супа. То је изазвано прекомерним ђубривом у води посебно из интензивне пољопривреде", објаснио је Рамон Паган из једне од организација за очување лагуне.

Висок ниво фосфата и нитрата у води узрокује бујно цветање алги, а оне блокирају продор сунчеве светлости у воду и смањују ниво кисеоника испод површине, што на крају гуши морски свет. Много демонстраната који су носили мајице "СОС Мар Менор" скупило се данас на обали и узвикивало "Желимо решења".

(Тањуг) 

Коментари / 0

Оставите коментар