Тешки пацијенти премјештени у неусловну зграду

Онколошки и хематолошки пацијенти премјештени су из УКЦ РС у зграду старе хиругије у центру Бањалуке. Услови боравка пацијената у том објекту су веома тешки. Зграда није климатизована, па су пацијенти, осим болешћу, угрожени и високим температурама које су у претходним данима достизале скоро 40 степени. Ово за БН телевизију тврде породице пацијената који су смјештени у стару хирургију.

Република Српска 19.08.2021 | 20:28
Тешки пацијенти премјештени у неусловну зграду

Ништа боља ситуација, како сазнајемо, није ни на УКЦ РС. Централни медицински блок и јужно крило такође немају климатизацију. Управа Клиничког центра демантује све наведено. Кажу да су пацијенти премјештени искључиво због епидемије вируса корона и да су услови за боравак неупоредиво бољи него раније. 

„У прилог томе говори и чињеница да је сада на сваком спрату по десет тоалета и тушева, а било их је четири. Климе су постављене на свим спратовима. На овај начин успјели смо да најосјетљивије пацијенте физички одвојимо од ковид пацијената“, саопштено је за БН.

Из УКЦ РС демантују да постоје проблеми и у централном блоку и јужном крилу. Ипак, у одговору за БН, свјесно или не, признали су да поједини дијелови Клиничког центра нису адекватно климатизовани.

„Климе и остали расхладни уређаји су набављени и уграђени у складу са приоритетима. А за собе које нису климатизоване набављени су вентилатори и други расхладни уређаји. Објекат централног медицинског блока УКЦ Републике Српске је ефикасно топлотно изолован и у функцији су централни вентилациони системи.“, саопштено је из УКЦ РС.

За разлику од руководства УКЦ-а, министар здравља Републике Српске Ален Шеранић признаје да постоје наведени проблеми. Он појашњава да пројекат реконструкције тзв техничко-економског блока финансира Европска инвестициона банка, али да министарство и УКЦ РС још увијек нису испунили услове који тражи ова банка, а да је разлог томе епидемија вируса корона.

Шеранић признаје и за проблеме у објектима старе хирургије. Али, и он, попут управе Клиничког центра, премјештање пацијената правда обезбјеђивањем капацитета за пацијенте обољеле од короне.

„И ту Клинички центар има обавезу да као установа, и они су већ припремили своја средства са којима ће ући у побољшање самих услова. Нажалост, оно што грађанима много не значи, а то је да процес јавних набавки тече како тече. Ви морате да испоштујете све рокове“, рекао је Шеранић.

Изговори надлежних су бесмислени, одговарају из СДС-а.

Истичу да су наведени проблеми потпуно демаскирали предизборно отварање новоизграђених дијелова УКЦ РС из 2018. године, када је поручено да ће од сада сви пацијенти бити смјештени на Клинички центар.

„Не може бити болница за 21. вијек без климатизације, без адекватних услова. А не могу у 21. вијеку пацијенти боравити у хирургији, старој згради, која чак није ни грађена у те намјене. А поготово након њеног исељења, она је далеко назадовала у односу на претходни период.“, сматра предсједник Одбора за здравство СДС-а Слободан Станић. 

Станић, који је међу првима указивао на лоше услове у којима бораве пацијенти, каже да се са 100 милиона евра, колико се Влада Српске задужила код Европске инвестиционе банке да би реконструисала и опремила централни блок и изградила сјеверно крило, могли ријешити сви проблеми у Клиничком центру.

„Са тих 100 милиона евра није реновирана Инфективна клиника, није реновирана гинеколошка клиника, није ријешено питање онколошких и хематолошких пацијената, значи једна онкологија квалитетна није ту направљена. И ми сада плаћамо цијену тога. Главну одговорност сноси Драган Богданић који нас је тада убјеђивао да је све тада у цјелини готово.“, категоричан је Станић.

Такође, за опремање и изградњу јужног крила УКЦ РС, Влада Српске се у склопу задужења „Кореја 3“ задужила за 27 милиона евра. Сви наведени кредити, и даље су у фази отплате.

(БН)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

То би могло бити и добро

19.08.2021 18:55

Јер це онај Снсд ов лудјак дрогирани ускоро срусити Клиницки центар крадуци на гарази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједлог

19.08.2021 21:27

То што су министри здравља СНСД-ови урадили овом народу, почевши од Шкрбића, Бог ће им судити.

Name

Борис

20.08.2021 12:41

Само да постанемо правна држава, па да крену суђења, затварања и враћање илегалне имовине. Тек тада ће бити почетак бољег живота

Name

Борац

19.08.2021 19:15

Овог сареница и дјајица под хитно смјенити. Они се играју са људским зивотима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања лука

19.08.2021 19:44

У клиницком центру сви пацијенти добију сепсу а мозете мислити како је на старој хирургији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грађанин

19.08.2021 19:54

Грозни су услови у тој згради старе хирургије.То је чекаоница смрти али као девети круг Дантеовог пакла .Знам особу која је ту провела своје последње дане и писала је поруке како је страшно вруће тамо и како нема услова ни оних најосновнијих за тако болесне. Докле смо ми то стигли .Враћамо се сто година уназад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.08.2021 20:10

Сви знамо како је. Само дјајиц и онај балван не знају.

Name

Мики

19.08.2021 20:19

СТРАСНО СТА РАДЕ..ОД ИЗМИСЉЕНЕ БОЛЕСТИ УГРОЗАВАЈУ ТЕСКЕ БОЛЕСНИКЕ..БИТНО ИМ ЈЕ ДА ПОМОРЕ СТО ВИСЕ НАРОДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пацијент

19.08.2021 20:20

Ниста није уградјено нема климе, пале мало темпаратуре па сад мало и дисемо, доста пацијената нису издрзали и умрли мозе те провјери ти на списку, хигијена лоса све лосе додјите и видите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаз

20.08.2021 05:58

Објекат је стар али уредан, цист и организован сто је реално и тацно.

Name

Ре лаз

20.08.2021 16:02

Е па није тацно , све је прљаво и похабано. Постељине нема , цистацице сједе и боравку пусе и пију кафу. Ниста не раде. Катастрофални су услови .

Name

Босанац

19.08.2021 20:43

Ста це им клима,битно да це имати гаразу,тако Миле казе а прави Срби га морају подрзат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац112

19.08.2021 20:48

Сви це у затвор једног дана И Сераниц - мисли да це се извуци, Мало сутра!!!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

19.08.2021 21:41

Мислим да бих породице тих болесника требали изаћи пред ту зграду ужаса. Само на тај начин, нажалост и код овако тешких пацијената се може нешто постићи. Такође и грађани да се придруже, јер ту сутра може бити смјешен било ко од нас. Ово је брука и срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КСС

20.08.2021 05:20

Не вјероватно како код нас људи у годинама веома лако постају "отписани" од нашег здравство. Тотално отсуство хуманост, солидарност и вјере у Бога који је даровао живот, и сваки треба да буде цијењен. Хвала Др Станиќу, теме које обрадјујете су витален а решавање проблема мора бити ХИТНО!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алукард

20.08.2021 05:44

Може ли ишта без Свјетске банке и ММФ-а? За болницу вам треба задужење од ММФ-а ?!?!?! Данас нас задужујете, сутра ће наша дјеца враћати камату од 80%!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људи

20.08.2021 08:33

Треба владу дјајица и стевандица довести у те болнице и смјестити на 5 или 10 дана ! Да лезе купају се тоалет користе и лијепо да се лијеце идмарају !! Да вуде ини благодети својега рада и знања и МОРАЛА!! Њихив капитал луцни све говори о њиховом раду!!! Дјела говоре сама о свима нама ! Само нека се окрену и погледају иза себе !ста истављају!!багра лоповска изнад закона у 21 вијеку предратни гологузани хостаплери са куповним сколама без знања без моралаааа!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бравомрз

20.08.2021 09:36

Психијатрија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.08.2021 04:16

У болници на Паприковцу је стање тренутно опсадно, уведене су нове мјере због ковид пандемије...примају само најхитније слуцајеве, малобројне сестре се убијају од посла и њихове плате морају и требају да буду далеко веце, оне су главна карика здравственог ланца и без њих пацијент горе не би имао зивота у болесницким собама. Старлете преко ноци постају докторице, техничари месари, фризери , аутомеханичари ...нема цега нема осим љекова, терапија, тоалетног папира, сапуна...храна за пацијенте као из логора , собе без климатизације, хигијена на лосем нивоу, прљави прозори, врата, тоалети. Однос доктора према пацијентима бахат и без постовања, у визити нико 'Добро јутро' да казе пацијенту . Неки су цак толико дрски да галаме на убогу старију сиротињу. Једном ријецју....додирнули смо дно! И сама се увјерих у то. Доле на Хирургији нисам била али према изгледу зграде с поља не вјерујем да је стање добро и условно за лијецење тако теских пацијената.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота

22.08.2021 06:27

Ста брига Стевандица, Дјајица за било ста и било кога ...прије њих... Скрбица, Богданића....налапали се пара преко сиротиње и болесне дјеце па покуповали станове од Монака до Београда на води, искористити полозај, запослили своје најближе...једни се повукли и добро уцутали а ови сада це јос мало да слиједе примјер оних прије ?! Народ цути или одлази.

ОДГОВОРИТЕ