Teški pacijenti premješteni u neuslovnu zgradu

Onkološki i hematološki pacijenti premješteni su iz UKC RS u zgradu stare hirugije u centru Banjaluke. Uslovi boravka pacijenata u tom objektu su veoma teški. Zgrada nije klimatizovana, pa su pacijenti, osim bolešću, ugroženi i visokim temperaturama koje su u prethodnim danima dostizale skoro 40 stepeni. Ovo za BN televiziju tvrde porodice pacijenata koji su smješteni u staru hirurgiju.

Republika Srpska 19.08.2021 | 20:28
Teški pacijenti premješteni u neuslovnu zgradu

Ništa bolja situacija, kako saznajemo, nije ni na UKC RS. Centralni medicinski blok i južno krilo takođe nemaju klimatizaciju. Uprava Kliničkog centra demantuje sve navedeno. Kažu da su pacijenti premješteni isključivo zbog epidemije virusa korona i da su uslovi za boravak neuporedivo bolji nego ranije. 

„U prilog tome govori i činjenica da je sada na svakom spratu po deset toaleta i tuševa, a bilo ih je četiri. Klime su postavljene na svim spratovima. Na ovaj način uspjeli smo da najosjetljivije pacijente fizički odvojimo od kovid pacijenata“, saopšteno je za BN.

Iz UKC RS demantuju da postoje problemi i u centralnom bloku i južnom krilu. Ipak, u odgovoru za BN, svjesno ili ne, priznali su da pojedini dijelovi Kliničkog centra nisu adekvatno klimatizovani.

„Klime i ostali rashladni uređaji su nabavljeni i ugrađeni u skladu sa prioritetima. A za sobe koje nisu klimatizovane nabavljeni su ventilatori i drugi rashladni uređaji. Objekat centralnog medicinskog bloka UKC Republike Srpske je efikasno toplotno izolovan i u funkciji su centralni ventilacioni sistemi.“, saopšteno je iz UKC RS.

Za razliku od rukovodstva UKC-a, ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić priznaje da postoje navedeni problemi. On pojašnjava da projekat rekonstrukcije tzv tehničko-ekonomskog bloka finansira Evropska investiciona banka, ali da ministarstvo i UKC RS još uvijek nisu ispunili uslove koji traži ova banka, a da je razlog tome epidemija virusa korona.

Šeranić priznaje i za probleme u objektima stare hirurgije. Ali, i on, poput uprave Kliničkog centra, premještanje pacijenata pravda obezbjeđivanjem kapaciteta za pacijente oboljele od korone.

„I tu Klinički centar ima obavezu da kao ustanova, i oni su već pripremili svoja sredstva sa kojima će ući u poboljšanje samih uslova. Nažalost, ono što građanima mnogo ne znači, a to je da proces javnih nabavki teče kako teče. Vi morate da ispoštujete sve rokove“, rekao je Šeranić.

Izgovori nadležnih su besmisleni, odgovaraju iz SDS-a.

Ističu da su navedeni problemi potpuno demaskirali predizborno otvaranje novoizgrađenih dijelova UKC RS iz 2018. godine, kada je poručeno da će od sada svi pacijenti biti smješteni na Klinički centar.

„Ne može biti bolnica za 21. vijek bez klimatizacije, bez adekvatnih uslova. A ne mogu u 21. vijeku pacijenti boraviti u hirurgiji, staroj zgradi, koja čak nije ni građena u te namjene. A pogotovo nakon njenog iseljenja, ona je daleko nazadovala u odnosu na prethodni period.“, smatra predsjednik Odbora za zdravstvo SDS-a Slobodan Stanić. 

Stanić, koji je među prvima ukazivao na loše uslove u kojima borave pacijenti, kaže da se sa 100 miliona evra, koliko se Vlada Srpske zadužila kod Evropske investicione banke da bi rekonstruisala i opremila centralni blok i izgradila sjeverno krilo, mogli riješiti svi problemi u Kliničkom centru.

„Sa tih 100 miliona evra nije renovirana Infektivna klinika, nije renovirana ginekološka klinika, nije riješeno pitanje onkoloških i hematoloških pacijenata, znači jedna onkologija kvalitetna nije tu napravljena. I mi sada plaćamo cijenu toga. Glavnu odgovornost snosi Dragan Bogdanić koji nas je tada ubjeđivao da je sve tada u cjelini gotovo.“, kategoričan je Stanić.

Takođe, za opremanje i izgradnju južnog krila UKC RS, Vlada Srpske se u sklopu zaduženja „Koreja 3“ zadužila za 27 miliona evra. Svi navedeni krediti, i dalje su u fazi otplate.

(BN)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

To bi moglo biti i dobro

19.08.2021 18:55

Jer ce onaj Snsd ov ludjak drogirani uskoro srusiti Klinicki centar kraduci na garazi.

ODGOVORITE
Name

Prijedlog

19.08.2021 21:27

To što su ministri zdravlja SNSD-ovi uradili ovom narodu, počevši od Škrbića, Bog će im suditi.

Name

Boris

20.08.2021 12:41

Samo da postanemo pravna država, pa da krenu suđenja, zatvaranja i vraćanje ilegalne imovine. Tek tada će biti početak boljeg života

Name

Borac

19.08.2021 19:15

Ovog sarenica i djajica pod hitno smjeniti. Oni se igraju sa ljudskim zivotima.

ODGOVORITE
Name

Banja luka

19.08.2021 19:44

U klinickom centru svi pacijenti dobiju sepsu a mozete misliti kako je na staroj hirurgiji.

ODGOVORITE
Name

Građanin

19.08.2021 19:54

Grozni su uslovi u toj zgradi stare hirurgije.To je čekaonica smrti ali kao deveti krug Danteovog pakla .Znam osobu koja je tu provela svoje poslednje dane i pisala je poruke kako je strašno vruće tamo i kako nema uslova ni onih najosnovnijih za tako bolesne. Dokle smo mi to stigli .Vraćamo se sto godina unazad.

ODGOVORITE
Name

Re

19.08.2021 20:10

Svi znamo kako je. Samo djajic i onaj balvan ne znaju.

Name

Miki

19.08.2021 20:19

STRASNO STA RADE..OD IZMISLJENE BOLESTI UGROZAVAJU TESKE BOLESNIKE..BITNO IM JE DA POMORE STO VISE NARODA.

ODGOVORITE
Name

Pacijent

19.08.2021 20:20

Nista nije ugradjeno nema klime, pale malo temparature pa sad malo i disemo, dosta pacijenata nisu izdrzali i umrli moze te provjeri ti na spisku, higijena losa sve lose dodjite i vidite

ODGOVORITE
Name

Laz

20.08.2021 05:58

Objekat je star ali uredan, cist i organizovan sto je realno i tacno.

Name

Re laz

20.08.2021 16:02

E pa nije tacno , sve je prljavo i pohabano. Posteljine nema , cistacice sjede i boravku puse i piju kafu. Nista ne rade. Katastrofalni su uslovi .

Name

Bosanac

19.08.2021 20:43

Sta ce im klima,bitno da ce imati garazu,tako Mile kaze a pravi Srbi ga moraju podrzat.

ODGOVORITE
Name

Borac112

19.08.2021 20:48

Svi ce u zatvor jednog dana I Seranic - misli da ce se izvuci, Malo sutra!!!?

ODGOVORITE
Name

Iskreno

19.08.2021 21:41

Mislim da bih porodice tih bolesnika trebali izaći pred tu zgradu užasa. Samo na taj način, nažalost i kod ovako teških pacijenata se može nešto postići. Takođe i građani da se pridruže, jer tu sutra može biti smješen bilo ko od nas. Ovo je bruka i sramota.

ODGOVORITE
Name

КСС

20.08.2021 05:20

Не вјероватно како код нас људи у годинама веома лако постају "отписани" од нашег здравство. Тотално отсуство хуманост, солидарност и вјере у Бога који је даровао живот, и сваки треба да буде цијењен. Хвала Др Станиќу, теме које обрадјујете су витален а решавање проблема мора бити ХИТНО!!!

ODGOVORITE
Name

Alukard

20.08.2021 05:44

Može li išta bez Svjetske banke i MMF-a? Za bolnicu vam treba zaduženje od MMF-a ?!?!?! Danas nas zadužujete, sutra će naša djeca vraćati kamatu od 80%!

ODGOVORITE
Name

Ljudi

20.08.2021 08:33

Treba vladu djajica i stevandica dovesti u te bolnice i smjestiti na 5 ili 10 dana ! Da leze kupaju se toalet koriste i lijepo da se lijece idmaraju !! Da vude ini blagodeti svojega rada i znanja i MORALA!! Njihiv kapital lucni sve govori o njihovom radu!!! Djela govore sama o svima nama ! Samo neka se okrenu i pogledaju iza sebe !sta istavljaju!!bagra lopovska iznad zakona u 21 vijeku predratni gologuzani hostapleri sa kupovnim skolama bez znanja bez moralaaaa!!!

ODGOVORITE
Name

Bravomrz

20.08.2021 09:36

Psihijatrija.

ODGOVORITE
Name

Re

22.08.2021 04:16

U bolnici na Paprikovcu je stanje trenutno opsadno, uvedene su nove mjere zbog kovid pandemije...primaju samo najhitnije slucajeve, malobrojne sestre se ubijaju od posla i njihove plate moraju i trebaju da budu daleko vece, one su glavna karika zdravstvenog lanca i bez njih pacijent gore ne bi imao zivota u bolesnickim sobama. Starlete preko noci postaju doktorice, tehničari mesari, frizeri , automehaničari ...nema cega nema osim ljekova, terapija, toaletnog papira, sapuna...hrana za pacijente kao iz logora , sobe bez klimatizacije, higijena na losem nivou, prljavi prozori, vrata, toaleti. Odnos doktora prema pacijentima bahat i bez postovanja, u viziti niko 'Dobro jutro' da kaze pacijentu . Neki su cak toliko drski da galame na ubogu stariju sirotinju. Jednom rijecju....dodirnuli smo dno! I sama se uvjerih u to. Dole na Hirurgiji nisam bila ali prema izgledu zgrade s polja ne vjerujem da je stanje dobro i uslovno za lijecenje tako teskih pacijenata.

ODGOVORITE
Name

Sramota

22.08.2021 06:27

Sta briga Stevandica, Djajica za bilo sta i bilo koga ...prije njih... Skrbica, Bogdanića....nalapali se para preko sirotinje i bolesne djece pa pokupovali stanove od Monaka do Beograda na vodi, iskoristiti polozaj, zaposlili svoje najbliže...jedni se povukli i dobro ucutali a ovi sada ce jos malo da slijede primjer onih prije ?! Narod cuti ili odlazi.

ODGOVORITE