"Талибани на преговоре у Београд долазили директно са фронта"

Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је да су талибани долазили директно са фронта на мировне преговоре са авганистанским властима који су три пута одржани у Београду, као и да су ти преговори били тајни за јавност, али не и за међународну заједницу.

Србија 19.08.2021 | 12:24
"Талибани на преговоре у Београд долазили директно са фронта"

Дачић је навео да су преговори вођени у државној дипломатској вили Министарства спољних послова, као и да је дан послије једног таквог састанка долазио руски шеф дипломатије Сергеј Лавров у посјету и да су на фотељама откривене честице барута.

– У таквим ситуацијама увијек се врши контрадиверзиони преглед, а полицијски пас за откривање експлозива нањушио је нешто око једне фотеље, па су открили да ту постоје неке барутне честице или честице од експлозива – рекао је Дачић.

Како је навео, до преговора у Београду је дошло након што се Авганистански савјет за мир обратио невладиној организацији Ист-Вест Бриџу (Мост између Истока и Запада) који води Јован Ковачић.

– Питали су нас да ли бисмо хтјели да то логистички подржимо, хтјели су да преговарају баш код нас, јер ми нисмо ни на Истоку ни на Западу. Једино што су тражили било је да се гарантује дискреција, односно да се ништа о преговорима не објављује – рекао је Дачић.

Додао је да је то испоштовано и да су у Београду, уз дозволу предсједника Александра Вучића, три пута организовани преговори талибана и руководства у Кабулу.

Дачић је рекао да то нису били тајни преговори када је ријеч о међународној заједници, јер су на њима присуствовали и њихови представници, укључујући и дипломате из западних земаља.

– Били су тајни само кад је ријеч о јавности. Србија се није мијешала у преговоре, били смо само домаћини. И све су стране биле задовољне нашом улогом. Касније су ти преговори настављени у другим земљама – објаснио је Дачић.

Он је додао да је у то вријеме Србија, као домаћин, себи направила “добру причу са Авганистаном” и да су нам захвални и талибани и тадашња власт у Кабулу.

Предсједник Скупштине Србије је прије два дана рекао да је лично био домаћин делегацији талибана, као и да је на видео вези био тадашњи предсједник Авганистана, наводећи да је атмосфера била коректна.

– Заједничка оцјена је да је у то вријеме постигнут напредак, проглашено је примирје – навео је Дачић.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Дејан

19.08.2021 10:27

Ви сте тамо били па знате,само јос дубље тонете са лазима

ОДГОВОРИТЕ
Name

кал

19.08.2021 11:44

Код браће по ратовању

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац Р СРПСКЕ

19.08.2021 11:58

Видите сада сви у Србији подрзавају талибане. Које су то будале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КО ЋЕ СА КИМ?

19.08.2021 12:58

НЕГО СВОЈ СА СВОЈИМ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Загор те неј..ба

19.08.2021 15:40

Сад вам свима добри талибани, кажете борили се за слободу, ало бре људи ти су они исти који су били главни за производњу опијума, који се продаје по читавој Европи, они исти који су слали своје борце у помоћ Муслиманима у Босни кад су Србима сјекли главе, а читав свјет правио се да не види, они исти који већ 20 година као "избјеглице" мигранти траже мигрантске руте по Европи без жена и дјеце, са најновијим ајфонима и дебелим дајнерс ба ко ним картицама, заправо су војници на задатку сви увјежбани да сјеку главе, могу кад замисле у којој год хоће држави преузети власт ко талибани у Авганистану. Тако ће НАТО бјежати са Косова и бондстила из Урошевца кад Српска војска дође а доће кад тад, Срби у памет и чекајте све што Амери дају шиптарској војсци биће наше, бјежаће шипци и њихове слуге

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

19.08.2021 20:53

Ријесили све своје бриге па сад рјесавају талибане,будале.

Name

Загори ти Загоре, бре!

19.08.2021 22:28

Православни талибани су сјекли главе уз помоћ Руских плаћеника пијаница! Православни народ је са усташама сарађивао , тражи помоћ аустријских неонациста из ФПÖ, подржавао талибане... Багро србоусташка!