"Talibani na pregovore u Beograd dolazili direktno sa fronta"

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da su talibani dolazili direktno sa fronta na mirovne pregovore sa avganistanskim vlastima koji su tri puta održani u Beogradu, kao i da su ti pregovori bili tajni za javnost, ali ne i za međunarodnu zajednicu.

Srbija 19.08.2021 | 12:24
"Talibani na pregovore u Beograd dolazili direktno sa fronta"

Dačić je naveo da su pregovori vođeni u državnoj diplomatskoj vili Ministarstva spoljnih poslova, kao i da je dan poslije jednog takvog sastanka dolazio ruski šef diplomatije Sergej Lavrov u posjetu i da su na foteljama otkrivene čestice baruta.

– U takvim situacijama uvijek se vrši kontradiverzioni pregled, a policijski pas za otkrivanje eksploziva nanjušio je nešto oko jedne fotelje, pa su otkrili da tu postoje neke barutne čestice ili čestice od eksploziva – rekao je Dačić.

Kako je naveo, do pregovora u Beogradu je došlo nakon što se Avganistanski savjet za mir obratio nevladinoj organizaciji Ist-Vest Bridžu (Most između Istoka i Zapada) koji vodi Jovan Kovačić.

– Pitali su nas da li bismo htjeli da to logistički podržimo, htjeli su da pregovaraju baš kod nas, jer mi nismo ni na Istoku ni na Zapadu. Jedino što su tražili bilo je da se garantuje diskrecija, odnosno da se ništa o pregovorima ne objavljuje – rekao je Dačić.

Dodao je da je to ispoštovano i da su u Beogradu, uz dozvolu predsjednika Aleksandra Vučića, tri puta organizovani pregovori talibana i rukovodstva u Kabulu.

Dačić je rekao da to nisu bili tajni pregovori kada je riječ o međunarodnoj zajednici, jer su na njima prisustvovali i njihovi predstavnici, uključujući i diplomate iz zapadnih zemalja.

– Bili su tajni samo kad je riječ o javnosti. Srbija se nije miješala u pregovore, bili smo samo domaćini. I sve su strane bile zadovoljne našom ulogom. Kasnije su ti pregovori nastavljeni u drugim zemljama – objasnio je Dačić.

On je dodao da je u to vrijeme Srbija, kao domaćin, sebi napravila “dobru priču sa Avganistanom” i da su nam zahvalni i talibani i tadašnja vlast u Kabulu.

Predsjednik Skupštine Srbije je prije dva dana rekao da je lično bio domaćin delegaciji talibana, kao i da je na video vezi bio tadašnji predsjednik Avganistana, navodeći da je atmosfera bila korektna.

– Zajednička ocjena je da je u to vrijeme postignut napredak, proglašeno je primirje – naveo je Dačić.

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Dejan

19.08.2021 10:27

Vi ste tamo bili pa znate,samo jos dublje tonete sa lazima

ODGOVORITE
Name

kal

19.08.2021 11:44

Kod braće po ratovanju

ODGOVORITE
Name

Borac R SRPSKE

19.08.2021 11:58

Vidite sada svi u Srbiji podrzavaju talibane. Koje su to budale.

ODGOVORITE
Name

KO ĆE SA KIM?

19.08.2021 12:58

NEGO SVOJ SA SVOJIM!

ODGOVORITE
Name

Загор те неј..ба

19.08.2021 15:40

Сад вам свима добри талибани, кажете борили се за слободу, ало бре људи ти су они исти који су били главни за производњу опијума, који се продаје по читавој Европи, они исти који су слали своје борце у помоћ Муслиманима у Босни кад су Србима сјекли главе, а читав свјет правио се да не види, они исти који већ 20 година као "избјеглице" мигранти траже мигрантске руте по Европи без жена и дјеце, са најновијим ајфонима и дебелим дајнерс ба ко ним картицама, заправо су војници на задатку сви увјежбани да сјеку главе, могу кад замисле у којој год хоће држави преузети власт ко талибани у Авганистану. Тако ће НАТО бјежати са Косова и бондстила из Урошевца кад Српска војска дође а доће кад тад, Срби у памет и чекајте све што Амери дају шиптарској војсци биће наше, бјежаће шипци и њихове слуге

ODGOVORITE
Name

Bosanac

19.08.2021 20:53

Rijesili sve svoje brige pa sad rjesavaju talibane,budale.

Name

Zagori ti Zagore, bre!

19.08.2021 22:28

Pravoslavni talibani su sjekli glave uz pomoć Ruskih plaćenika pijanica! Pravoslavni narod je sa ustašama sarađivao , traži pomoć austrijskih neonacista iz FPÖ, podržavao talibane... Bagro srboustaška!