ЕУ обуставља развојну помоћ Авганистану

Европска унија обуставља исплате развојне помоћи Авганистану сада када је та земља под контролом талибана, али истовремено разматра да ли да повећа хуманитарну помоћ, изјавио је високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ.

Свијет 18.08.2021 | 17:20
ЕУ обуставља развојну помоћ Авганистану

Он је објаснио да се не може наставити исплата развојне помоћи док се не разјасни ситуација с лидерима талибана, преноси АП.

Борељ је након јучерашњег председавања састанком министара спољних послова држава чланица ЕУ, рекао да талибани морају поштовати резолуције Савета безбедности УН, али и људска права како би стекли приступ финансијским средствима.

Борељ је потврдио да ће се хуманитарна помоћ наставити, а можда и повећати, с обзиром на број расељених Авганистанаца, последице суше и утицаја пандемије коронавируса.

ЕУ је обећала 1,2 милијарди евра (1,4 милијарде долара) развојне помоћи Авганистану за период 2021-2024.

Борељ је поручио данас и да ће Европска унија морати да сарађује са талибанима како би пружила подршку авганистанском народу, чак и ако их ЕУ не буде признала као легитимну власт у Авганистану.

"Нисам рекао да ћемо признати талибане", појаснио је Борељ, на конференцији за новинаре после хитног састанка са министрима ЕУ и прецизирао да је рекао да са талибанима мора да се разговара о свему, али пре свега о заштити жена и девојчица, пренео је раније Ројтерс.

(Тањуг)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ћира

18.08.2021 15:37

Што сте их досад развили са својом "развојном" помоћи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕСНИЦАР

18.08.2021 16:44

САМО НИЈЕ НИКОМ ЈАСНИ ЗАСТО СРБИЈАНСКА ВЛАДА ПОДРЗАВА ТАКИБАНЕ И ДИВИ СЕ ЊИХОВОМ УСПЈЕХУ.ДА ЛИ ОНИ ТРЕБА ДА НАМ БУДУ ОРИЈАТЕЉИ.ДОК ИХ НАМАМИМО КАО УЗБЈЕГЛИЦЕ У СРБИЈУ И МАКЕДОНИЈУ ,ХРВАТСКУ И БИХ,ТАМАН ТАД ЦЕ БИТИ УДАРЕН ТЕМЕЉ ИСЛАМСКОЈ ДРЗАВИ НА БАЛКАНУ,ОВО ЈЕ ДОСАД БИЛА САМО ИГРА.НЕКА НЕКО КАЗЕ ИСКРЕНО ДА ЛИ БИ ВОЛИО ДА МУ У ЗГРАДИ ВРАТА ДО ВРАТА РАСТУ ДЈЕЦА СА ТАЛИБАНСКОМ ДЈЕЦОМ.НАЈБОЉЕ ЈЕ ИЗ ФОТЕЉА ДАВАТИ ПОДРСКУ САМО ЗАТО СТИ СУ ПОБЈЕДИЛИ АМЕРЕ.А КАД ДОДЈУ ПОД НОС ОНДА ЦЕ БИТИ ДРУГА ПРИЦА.

Name

Ре Цира

18.08.2021 17:10

Ма то су све кували и зацинили Американци и Руси. Ови тупци из ЕУ само дају паре, и сносе троскове милиона избјеглица које настану успут као колатерална стета. Дакле, плацају као будале и само себи гомилају проблеме. У медјувремену, Руси, Амери, и свеколики фундаменталисти раде само ствари од којих имају користи. Да није тузно, било би смијесно.

Name

Јаро

18.08.2021 20:17

Ре Десничару - то што Вучић каже то је политика. Једно кажеш, друго мислиш. И то је нормално. И тако треба.

Name

WОW

18.08.2021 21:29

1,2 милијарде за период од 3 године!?!? Замислите кад би се наси политицари домогли толике лове XД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сваки дан мазну

19.08.2021 21:22

Неколико милиона само у РС из будјета градјана, 365 x 3 године. због тога су и монтирани да пљацкају.... О цему ти.....

Name

Билиони настањцани

19.08.2021 21:23

Опрани.....

Name

Ста це им

19.08.2021 20:14

Њихова помоц у орузју и експлоатисању, Кина це урадити инфраструктурне пројекте сто одговара и Пакистану којега талибани слусају, Русија то подрзава. Афганистан неце нико препознати за деценију. Нису талибами пали са Марса ту него њихова груда, знају ста треба мјењати а ста задрзати ка напретку, њихово је да се изборе са неким локалним кабадахијама.....

ОДГОВОРИТЕ