EU obustavlja razvojnu pomoć Avganistanu

Evropska unija obustavlja isplate razvojne pomoći Avganistanu sada kada je ta zemlja pod kontrolom talibana, ali istovremeno razmatra da li da poveća humanitarnu pomoć, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj.

Svijet 18.08.2021 | 17:20
EU obustavlja razvojnu pomoć Avganistanu

On je objasnio da se ne može nastaviti isplata razvojne pomoći dok se ne razjasni situacija s liderima talibana, prenosi AP.

Borelj je nakon jučerašnjeg predsedavanja sastankom ministara spoljnih poslova država članica EU, rekao da talibani moraju poštovati rezolucije Saveta bezbednosti UN, ali i ljudska prava kako bi stekli pristup finansijskim sredstvima.

Borelj je potvrdio da će se humanitarna pomoć nastaviti, a možda i povećati, s obzirom na broj raseljenih Avganistanaca, posledice suše i uticaja pandemije koronavirusa.

EU je obećala 1,2 milijardi evra (1,4 milijarde dolara) razvojne pomoći Avganistanu za period 2021-2024.

Borelj je poručio danas i da će Evropska unija morati da sarađuje sa talibanima kako bi pružila podršku avganistanskom narodu, čak i ako ih EU ne bude priznala kao legitimnu vlast u Avganistanu.

"Nisam rekao da ćemo priznati talibane", pojasnio je Borelj, na konferenciji za novinare posle hitnog sastanka sa ministrima EU i precizirao da je rekao da sa talibanima mora da se razgovara o svemu, ali pre svega o zaštiti žena i devojčica, preneo je ranije Rojters.

(Tanjug)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Ćira

18.08.2021 15:37

Što ste ih dosad razvili sa svojom "razvojnom" pomoći!

ODGOVORITE
Name

DESNICAR

18.08.2021 16:44

SAMO NIJE NIKOM JASNI ZASTO SRBIJANSKA VLADA PODRZAVA TAKIBANE I DIVI SE NJIHOVOM USPJEHU.DA LI ONI TREBA DA NAM BUDU ORIJATELJI.DOK IH NAMAMIMO KAO UZBJEGLICE U SRBIJU I MAKEDONIJU ,HRVATSKU I BIH,TAMAN TAD CE BITI UDAREN TEMELJ ISLAMSKOJ DRZAVI NA BALKANU,OVO JE DOSAD BILA SAMO IGRA.NEKA NEKO KAZE ISKRENO DA LI BI VOLIO DA MU U ZGRADI VRATA DO VRATA RASTU DJECA SA TALIBANSKOM DJECOM.NAJBOLJE JE IZ FOTELJA DAVATI PODRSKU SAMO ZATO STI SU POBJEDILI AMERE.A KAD DODJU POD NOS ONDA CE BITI DRUGA PRICA.

Name

Re Cira

18.08.2021 17:10

Ma to su sve kuvali i zacinili Amerikanci i Rusi. Ovi tupci iz EU samo daju pare, i snose troskove miliona izbjeglica koje nastanu usput kao kolateralna steta. Dakle, placaju kao budale i samo sebi gomilaju probleme. U medjuvremenu, Rusi, Ameri, i svekoliki fundamentalisti rade samo stvari od kojih imaju koristi. Da nije tuzno, bilo bi smijesno.

Name

Jaro

18.08.2021 20:17

Re Desničaru - to što Vučić kaže to je politika. Jedno kažeš, drugo misliš. I to je normalno. I tako treba.

Name

WOW

18.08.2021 21:29

1,2 milijarde za period od 3 godine!?!? Zamislite kad bi se nasi politicari domogli tolike love XD

ODGOVORITE
Name

Svaki dan maznu

19.08.2021 21:22

Nekoliko miliona samo u RS iz budjeta gradjana, 365 x 3 godine. zbog toga su i montirani da pljackaju.... O cemu ti.....

Name

Bilioni nastanjcani

19.08.2021 21:23

Oprani.....

Name

Sta ce im

19.08.2021 20:14

Njihova pomoc u oruzju i eksploatisanju, Kina ce uraditi infrastrukturne projekte sto odgovara i Pakistanu kojega talibani slusaju, Rusija to podrzava. Afganistan nece niko prepoznati za deceniju. Nisu talibami pali sa Marsa tu nego njihova gruda, znaju sta treba mjenjati a sta zadrzati ka napretku, njihovo je da se izbore sa nekim lokalnim kabadahijama.....

ODGOVORITE