У бијељинској болници почело електронско пријављивање новорођенчади

Електронско пријављивање новорођених беба званично је почело у бијељинској Болници “Свети врачеви”. Пројекат “еБебе”, према ријечима директора Златка Максимовића,  има за циљ да се родитељима олакша упис новорођенчета у потребне евиденције.

Република Српска 18.08.2021 | 17:02
У бијељинској болници почело електронско пријављивање новорођенчади

Цјелокупан процес пријаве дјетета покреће се и завршава у породилишту, захваљујући примјени пројекта “еБебе”. Од данас бијељински родитељи више нису оптерећени административним обавезама након рођења дјетета, И прве документе добијаће на кућну адресу.

“Дјеца која су данас рођена, захваљући нашим здравстевним радницима, затим радницима МУП РС, Градске управе града Бијељина, Фонда здравственог осигурања РС  могу да добију матични број, родни лист, а у перпскетиви И електронску здравстену књижицу”, рекао је др Златко Максимовић, директор ЈЗУ Болнице “Свети рачеви”, Бијељина.

Да електронско  пријављивање новорођених беба у бијељинској болници функционише добро И без проблема увјерио се данас И министар Рајчевић.

“Ви знате да је то до сада била мукотрпна процедура за родитеље који су морали да обилазе неколико локација, да траже неколико увјерења како би добили статус за своје новорођенче”, Срђан Рајчевић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање И информационе технологије РС.

Нови начин уписа новорођене дјеце биће олакшица за родитеље али ће истовремено убрзати процедуру уписа у матичне књиге рођених.

“До сада је добијено неких 11 захтјева, а укупно их има 13, које се обрађују у болници, потом се прослеђују у Градску управу, односно, у Матичну службу. Затим те пријаве одлазе у ЦИПС, у ПУ Бијељина. Цијела процедура може се испратити путем апликације”, Љубица Млађеновић, шеф Одсјека у Одјељењу за друштвене дјелатности.

Преко 200 беба је до сад у Српској евидентирано путем електронске процедуре кроз пројекат “еБебе”. Прва здравствена установа која је кренула са њеном примјеном била је Болница “Свети Лука” у Добоју. Остало је још пет породилишта у Српској да се уведу у систем “еБебе”које ће до краја овог мјесеца бити дио овог значајног пројекта.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Борац

18.08.2021 18:21

Јел то онај рајцевиц сто га рудоња самарао?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

18.08.2021 19:05

У нашем.граду Болница је мјесто гдје се ради најбоље. Честитке др Златку и његовим сарадницима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ћира

19.08.2021 02:18

Придружујем се честитци.

Name

Ре

19.08.2021 06:23

Јел сто имамамо највецу смртност? Или сто су сви странацки примљени?