U bijeljinskoj bolnici počelo elektronsko prijavljivanje novorođenčadi

Elektronsko prijavljivanje novorođenih beba zvanično je počelo u bijeljinskoj Bolnici “Sveti vračevi”. Projekat “eBebe”, prema riječima direktora Zlatka Maksimovića,  ima za cilj da se roditeljima olakša upis novorođenčeta u potrebne evidencije.

Republika Srpska 18.08.2021 | 17:02
U bijeljinskoj bolnici počelo elektronsko prijavljivanje novorođenčadi

Cjelokupan proces prijave djeteta pokreće se i završava u porodilištu, zahvaljujući primjeni projekta “eBebe”. Od danas bijeljinski roditelji više nisu opterećeni administrativnim obavezama nakon rođenja djeteta, I prve dokumente dobijaće na kućnu adresu.

“Djeca koja su danas rođena, zahvaljući našim zdravstevnim radnicima, zatim radnicima MUP RS, Gradske uprave grada Bijeljina, Fonda zdravstvenog osiguranja RS  mogu da dobiju matični broj, rodni list, a u perpsketivi I elektronsku zdravstenu knjižicu”, rekao je dr Zlatko Maksimović, direktor JZU Bolnice “Sveti račevi”, Bijeljina.

Da elektronsko  prijavljivanje novorođenih beba u bijeljinskoj bolnici funkcioniše dobro I bez problema uvjerio se danas I ministar Rajčević.

“Vi znate da je to do sada bila mukotrpna procedura za roditelje koji su morali da obilaze nekoliko lokacija, da traže nekoliko uvjerenja kako bi dobili status za svoje novorođenče”, Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje I informacione tehnologije RS.

Novi način upisa novorođene djece biće olakšica za roditelje ali će istovremeno ubrzati proceduru upisa u matične knjige rođenih.

“Do sada je dobijeno nekih 11 zahtjeva, a ukupno ih ima 13, koje se obrađuju u bolnici, potom se prosleđuju u Gradsku upravu, odnosno, u Matičnu službu. Zatim te prijave odlaze u CIPS, u PU Bijeljina. Cijela procedura može se ispratiti putem aplikacije”, Ljubica Mlađenović, šef Odsjeka u Odjeljenju za društvene djelatnosti.

Preko 200 beba je do sad u Srpskoj evidentirano putem elektronske procedure kroz projekat “eBebe”. Prva zdravstvena ustanova koja je krenula sa njenom primjenom bila je Bolnica “Sveti Luka” u Doboju. Ostalo je još pet porodilišta u Srpskoj da se uvedu u sistem “eBebe”koje će do kraja ovog mjeseca biti dio ovog značajnog projekta.

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Borac

18.08.2021 18:21

Jel to onaj rajcevic sto ga rudonja samarao?

ODGOVORITE
Name

Semberac

18.08.2021 19:05

U našem.gradu Bolnica je mjesto gdje se radi najbolje. Čestitke dr Zlatku i njegovim saradnicima.

ODGOVORITE
Name

Ćira

19.08.2021 02:18

Pridružujem se čestitci.

Name

Re

19.08.2021 06:23

Jel sto imamamo najvecu smrtnost? Ili sto su svi stranacki primljeni?