Институт кршио закон приликом набавке ПЦР тестова

Институт за јавно здравство Републике Српске грубо је прекршио Закон о јавним набавкама приликом избора најповољнијег понуђача за набавку ПЦР тестова на ковид 19, због чега је процес куповине тестова поништен.

Босна и Херцеговина 18.08.2021 | 11:44
Институт кршио закон приликом набавке ПЦР тестова

Канцеларија за разматрање жалби БиХ закључила да је извршена „апсолутно битна повреда Закона о јавним набавкама“ након што је извршила увид у тендерску документацију, постављене услове и изјашњења Института на жалбу коју је уложила лабораторија „Спектролаб“.

Наиме, најприје је лабораторија „Спектролаб“ изабрана за најповољнијег понуђача ПЦР тестова, након чега су услиједиле жалбе те је Институт донио нову одлуку о избору „ЦЕЕ-МЕД“ из Сарајева.

Институт приликом анализе узорака тестова о томе није обавијестио све заинтересоване понуђаче и тиме је довео у сумњу вјеродостојност извршеног тестирања и грубо прекршио Закон о јавним набавкама.

„Уговорни орган је био дужан да обезбиједи равноправност свим понуђачима приликом отварања понуда. Отварање достављених узорака такође значи отварање понуда обзиром да су достављени узорци саставни дио понуде која се оцјењује, а  тендерском документацијом је предвиђено да оцјена узорака утиче на коначну оцјену понуде“, наглашено је у Рјешењу Канцеларије.

Додају да је у поновној процијени понуде анализиран само узорак који је доставио „ЦЕЕ-МЕД“ из Сарајева и то у његовом присуству, иако је већ анализиран у првој процјени, те да није јасно зашто се приступило поновној анализи.

Институт у изјашњену на жалбу „Спектролаба“ о избору сарајевског добављача истиче да је извршено тестирање само једног узорка јер је понуда само једног понуђача била прихватљива, а што је, како кажу, констатовано и у њиховим актима.

Уговорни орган не оспорава да је првобитна оцјена понуда извршена у складу са ФИНД листом која се не спомиње у тендерској документацији, те да је управо због тог „ЦЕЕ-МЕД“ уложио жалбу.

„Исто тако је неспорна и чињеница да је након изјављене жалбе Институт извршио поновну процјену понуда у складу са тендерском документацијом и траженом листом препоручених РТ ПЦР тестова од стране Свјетске здравствене организације, те донио нову Одлуку о избору најповољнијег понуђача“, кажу у Институту.

Због свега овог Канцеларија за жалбе БиХ је одлучила да поништи тендерску документацију и предмет врати Институту на поновни поступак.

(Цапитал)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Стевандицев Зељковиц

18.08.2021 10:10

Је ту само да покраде сто висе у сто крацем року, а ти глупи народе потписуј петиције за српско "јединство"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питамо Бајића

18.08.2021 11:54

Шта чека Тужилаштво са одлуком, када сви знамо да је Муп завршио посао и све доставио надлежном тужиоцу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПП

18.08.2021 12:25

А ста се од лопова Зељковица друго могло и оцекивати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

18.08.2021 13:19

Ма није ваљда, ко би рекао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАДО

19.08.2021 07:10

Јел онај Зељко човјек или робот, кад прича не треће, какве квалификације има да прича о заразних болестима, да није можда био у Африци на првој борбеној линији против еболе

ОДГОВОРИТЕ