Institut kršio zakon prilikom nabavke PCR testova

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske grubo je prekršio Zakon o javnim nabavkama prilikom izbora najpovoljnijeg ponuđača za nabavku PCR testova na kovid 19, zbog čega je proces kupovine testova poništen.

Bosna i Hercegovina 18.08.2021 | 11:44
Institut kršio zakon prilikom nabavke PCR testova

Kancelarija za razmatranje žalbi BiH zaključila da je izvršena „apsolutno bitna povreda Zakona o javnim nabavkama“ nakon što je izvršila uvid u tendersku dokumentaciju, postavljene uslove i izjašnjenja Instituta na žalbu koju je uložila laboratorija „Spektrolab“.

Naime, najprije je laboratorija „Spektrolab“ izabrana za najpovoljnijeg ponuđača PCR testova, nakon čega su uslijedile žalbe te je Institut donio novu odluku o izboru „CEE-MED“ iz Sarajeva.

Institut prilikom analize uzoraka testova o tome nije obavijestio sve zainteresovane ponuđače i time je doveo u sumnju vjerodostojnost izvršenog testiranja i grubo prekršio Zakon o javnim nabavkama.

„Ugovorni organ je bio dužan da obezbijedi ravnopravnost svim ponuđačima prilikom otvaranja ponuda. Otvaranje dostavljenih uzoraka takođe znači otvaranje ponuda obzirom da su dostavljeni uzorci sastavni dio ponude koja se ocjenjuje, a  tenderskom dokumentacijom je predviđeno da ocjena uzoraka utiče na konačnu ocjenu ponude“, naglašeno je u Rješenju Kancelarije.

Dodaju da je u ponovnoj procijeni ponude analiziran samo uzorak koji je dostavio „CEE-MED“ iz Sarajeva i to u njegovom prisustvu, iako je već analiziran u prvoj procjeni, te da nije jasno zašto se pristupilo ponovnoj analizi.

Institut u izjašnjenu na žalbu „Spektrolaba“ o izboru sarajevskog dobavljača ističe da je izvršeno testiranje samo jednog uzorka jer je ponuda samo jednog ponuđača bila prihvatljiva, a što je, kako kažu, konstatovano i u njihovim aktima.

Ugovorni organ ne osporava da je prvobitna ocjena ponuda izvršena u skladu sa FIND listom koja se ne spominje u tenderskoj dokumentaciji, te da je upravo zbog tog „CEE-MED“ uložio žalbu.

„Isto tako je nesporna i činjenica da je nakon izjavljene žalbe Institut izvršio ponovnu procjenu ponuda u skladu sa tenderskom dokumentacijom i traženom listom preporučenih RT PCR testova od strane Svjetske zdravstvene organizacije, te donio novu Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača“, kažu u Institutu.

Zbog svega ovog Kancelarija za žalbe BiH je odlučila da poništi tendersku dokumentaciju i predmet vrati Institutu na ponovni postupak.

(Capital)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Stevandicev Zeljkovic

18.08.2021 10:10

Je tu samo da pokrade sto vise u sto kracem roku, a ti glupi narode potpisuj peticije za srpsko "jedinstvo"

ODGOVORITE
Name

Pitamo Bajića

18.08.2021 11:54

Šta čeka Tužilaštvo sa odlukom, kada svi znamo da je Mup završio posao i sve dostavio nadležnom tužiocu?

ODGOVORITE
Name

PP

18.08.2021 12:25

A sta se od lopova Zeljkovica drugo moglo i ocekivati?

ODGOVORITE
Name

Ratko

18.08.2021 13:19

Ma nije valjda, ko bi rekao...

ODGOVORITE
Name

JADO

19.08.2021 07:10

Jel onaj Zeljko čovjek ili robot, kad priča ne treće, kakve kvalifikacije ima da priča o zaraznih bolestima, da nije možda bio u Africi na prvoj borbenoj liniji protiv ebole

ODGOVORITE