Још се одлучује о главној тужитељки ВСТС БиХ

Дисциплински поступак против главне тужитељке Тужилаштва БиХ Гордане Тадић у фази је доношења другостепене дисциплинске одлуке, јер се Тадић жалила на првостепену којом је, због дисциплинских прекршаја, премјештена с мјеста главне на мјесто тужитељке Тужилаштва БиХ.

Босна и Херцеговина 18.08.2021 | 07:41
Још се одлучује о главној тужитељки ВСТС БиХ

Како су се појавиле сумње у начин на који се бира дисциплинска комисија ВСТС-а у случају Тадић, којима се алудирало да се то ради произвољно, огласили су се из ВСТС-а.

Појаснили су како су дисциплинске комисије за судије и тужиоце већ раније формиране, независно о дисциплинским предметима.

- Предсједник ВСТС-а формира три сталне првостепене дисциплинске комисије и двије сталне другостепене дисциплинске комисије за тужиоце, које се похрањују у Систем за аутоматско управљање дисциплинским предметима (ДКЦМС), који аутоматски, случајним одабиром, додјељује предмет комисијама у одређеним фазама поступка, према хронолошком реду, навели су из Савјета.

Међутим, на питање може ли се десити да нека од сталних другостепених дисциплинских комисија буде прије додјеле искључена из система због разлога прописаних правилником, одговор из ВСТС-а нисмо добили.

Другостепене дисциплинске комисије састављене су искључиво од чланова ВСТС-а - два тужиоца и једног судије.

Међутим, иако су тужитељке и чланице ВСТС-а Биљана Симеуновић, Берина Алихоџић и Жељка Радовић, оне не могу бити чланице Комисије у поступку против Тадић.

Алихоџић јер је већ одлучивала, а Радовић и Симеуновић су у сукобу интереса. Осим њих, у ВСТС-у су још само тужиоци Махмут Шврака и Славо Лакић, па је извјесно да ће они бити чланови.

- Измјена чланова комисија могућа је само у случају захтјева за изузеће појединих чланова комисије и усвајања истог, навели су из Савјета.

На који начин се бира замјена и када можемо очекивати другостепену дисциплинску одлуку у поступку против Тадић, предсједник Савјета Халил Лагумџија није одговорио јер је, како каже, на службеном путу. 

(Ослобођење)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ПууХуус

18.08.2021 06:09

Прво Тегелтија сада Тадићка, неће се СДА зауставити док год на свим функцијама у правосуђу не буду само њихови кадрови. По могућности "бивши" чланови СДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило

18.08.2021 09:32

Оде бурле, оде и Гоца. Сретно у Зеници.

Name

ОО7

18.08.2021 07:52

Наставак"чишчења"ВСТВ-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја сам опет

18.08.2021 08:32

Друго нису ни заслузили.

Name

Чакија Марковић

18.08.2021 07:58

Додикова куцна пријатељица.Она и потковани су канцер правосуђа.Потковани је ухљебљен код Додика у кабинет а ова би могла код Жељке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.08.2021 14:27

Ма она ће код Човкета.