Još se odlučuje o glavnoj tužiteljki VSTS BiH

Disciplinski postupak protiv glavne tužiteljke Tužilaštva BiH Gordane Tadić u fazi je donošenja drugostepene disciplinske odluke, jer se Tadić žalila na prvostepenu kojom je, zbog disciplinskih prekršaja, premještena s mjesta glavne na mjesto tužiteljke Tužilaštva BiH.

Bosna i Hercegovina 18.08.2021 | 07:41
Još se odlučuje o glavnoj tužiteljki VSTS BiH

Kako su se pojavile sumnje u način na koji se bira disciplinska komisija VSTS-a u slučaju Tadić, kojima se aludiralo da se to radi proizvoljno, oglasili su se iz VSTS-a.

Pojasnili su kako su disciplinske komisije za sudije i tužioce već ranije formirane, nezavisno o disciplinskim predmetima.

- Predsjednik VSTS-a formira tri stalne prvostepene disciplinske komisije i dvije stalne drugostepene disciplinske komisije za tužioce, koje se pohranjuju u Sistem za automatsko upravljanje disciplinskim predmetima (DKCMS), koji automatski, slučajnim odabirom, dodjeljuje predmet komisijama u određenim fazama postupka, prema hronološkom redu, naveli su iz Savjeta.

Međutim, na pitanje može li se desiti da neka od stalnih drugostepenih disciplinskih komisija bude prije dodjele isključena iz sistema zbog razloga propisanih pravilnikom, odgovor iz VSTS-a nismo dobili.

Drugostepene disciplinske komisije sastavljene su isključivo od članova VSTS-a - dva tužioca i jednog sudije.

Međutim, iako su tužiteljke i članice VSTS-a Biljana Simeunović, Berina Alihodžić i Željka Radović, one ne mogu biti članice Komisije u postupku protiv Tadić.

Alihodžić jer je već odlučivala, a Radović i Simeunović su u sukobu interesa. Osim njih, u VSTS-u su još samo tužioci Mahmut Švraka i Slavo Lakić, pa je izvjesno da će oni biti članovi.

- Izmjena članova komisija moguća je samo u slučaju zahtjeva za izuzeće pojedinih članova komisije i usvajanja istog, naveli su iz Savjeta.

Na koji način se bira zamjena i kada možemo očekivati drugostepenu disciplinsku odluku u postupku protiv Tadić, predsjednik Savjeta Halil Lagumdžija nije odgovorio jer je, kako kaže, na službenom putu. 

(Oslobođenje)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

PuuHuus

18.08.2021 06:09

Prvo Tegeltija sada Tadićka, neće se SDA zaustaviti dok god na svim funkcijama u pravosuđu ne budu samo njihovi kadrovi. Po mogućnosti "bivši" članovi SDA.

ODGOVORITE
Name

Gavrilo

18.08.2021 09:32

Ode burle, ode i Goca. Sretno u Zenici.

Name

OO7

18.08.2021 07:52

Nastavak"čiščenja"VSTV-a.

ODGOVORITE
Name

ja sam opet

18.08.2021 08:32

Drugo nisu ni zasluzili.

Name

Čakija Marković

18.08.2021 07:58

Dodikova kucna prijateljica.Ona i potkovani su kancer pravosuđa.Potkovani je uhljebljen kod Dodika u kabinet a ova bi mogla kod Željke.

ODGOVORITE
Name

Re

18.08.2021 14:27

Ma ona će kod Čovketa.