Теже доћи до мајстора, него до доктора (ВИДЕО)

Није требало бити много мудар, па још поодавно схватити да ће масован одлазак у иностранство разних профила мајстора из Босне и Херцеговине у посљедњих 10-ак година, довести до ситуације да за кратко вријеме више неће бити никога ко је у стању и шараф како треба заврнути, а камоли поправити неки кућни квар. Изгледа да то само људи у институцијама нису били у стању предвидјети. Сада све долази на наплату, без рачуна.

Република Српска 17.08.2021 | 20:40
Теже доћи до мајстора, него до доктора (ВИДЕО)

На услуге керамичара, зидара или водинсталатера временом смо почели чекати као на преглед код љекара специјалиста, борећи се за листу пријављених клијената.

За квалитетне мајсторе постоје листе чекања. Мјесецима. А све је и мање добрих мајстора, још мање гаранција да ће њихови радови потрајати бар коју годину. Отишли су на запад, по могућности у Њемачку. Због тога потражања за мајсторима не јењава. У наредном периоду ће дневнице које се тренутно крећу и до 100 марака – расти.

''Сигурно да ће доћи до повећања. Та цијена константно расте, као што расте и потражња за мајсторима којих нема'' каже директор Занатско-предузетничке коморе Републике Српске Јован Братић.

Због недостатка домаћих занатских радника, радна снаге се увози из страних земаља. Није ријетка ситуација да се на овдашњим грађевинама виде страни мајстори. Многи су из Турске стигли.  Квалификована радна снага одлази из Српске, посебно они који су испекли занат. У занатској предузетничкој комори кажу да разлог за одлазак није само економска ситуација.

''Младом човјеку треба извјесност, да може планирати породицу. Да не ради 10 часова већ пуно радно вријеме и да буде адекватно плаћен.. Они све то што ми овдје заборавимо они вани добију на длан. Ми човјека одшколујемо када постане радно сподобан оде вани и врати се као пензионер. Крајње је вријеме да поправимо што се може поправити'', каже Братић.

- А поправити се може преквалификацијом занимања непотребних тржишту рада у занимања која су потребна привреди – поручују из Привредне коморе.

Недостатак радника је садашњост, али поставља се питање каква нас чека будућност с обзиром на слаб интерес младих за упис у занатска занимања. Евидентан је недостатак радника од руководица грађевинским машинама, зидара, керамичара, молера. Због тога привредна друштва  из области грађевинарства чекају велики проблеми.

''Евидентан је проблем недостатка радне снаге и тај проблем је из године у годину све израженији. Све је мање квалификованих радника који на адекватан начин могу да одговоре потребама грађевинског сектора и то све доводи до успоравања извођења радова и отежаног пословања фирми у овом сектору'', каже секретар Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала при Привредној комори Миле Петровић.

Занатски и мајсторски еснаф је потцјењен, што сада очигледно долази на наплату. Сада када су мајстори скоро нестали са домаћег тржишта, са онима који су остали нема цјенкања.

(БН Фото: илустрација)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Доктор

17.08.2021 18:53

Ееее,видјет це те ви ста је доктор,врло брзо.Нек вам баја и керамицар лијеце дјецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ДОКТОРЕ

17.08.2021 21:55

Бају поведи кући, мајсторе не вријеђај, а и ти си ми јак доктор чим тако коментаришеш. Нема велике будале без велике школе.

Name

Ре:

18.08.2021 00:07

Тако је! Свако данас себе зове "мајстором", а ни доктори нису доктори, него љекари. За докторат се мора мало дуже жуљати наука. Па, опалити мало ПДВ-ом и једне и друге и да видиш како ће падати цијене фушарења.

Name

ЦУпс

18.08.2021 06:25

Они се лијеце сви у иностранству. Ови доктори који су остали су само за сиротињу.

Name

Ре

17.08.2021 18:58

Платите раднике адекватно по заслузи и да се "газде" понасају према истим као према људима а не као према зивотињама.За поцетак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рере

18.08.2021 05:35

Код нас се љекари баве "политиком". Народу се повраца од разних Стевандица, Богданица, Дзајица, Талица, Станица и сл.

Name

Сер од Добоја

17.08.2021 19:36

Дневнице код мајстора свих профила су драстично порасле, мој пријатељ је тражио тесаре да му нешто раде, дошла екипа и зацијенила само тако, ја сам се шокирао када сам чуо цијену, газда питао је ли ваш и материјал за уградњу, мајстори рекли само руке ?, а цјенкање је могуће веома мало, људи одоше нон шалантно јер већ имају уговорене послове. Дошло је и радничких 5 минута, удружити се и захтијевати повећање дневница "у по пива" нану ли вам нанину, сјећам се скоро је било када су се мајстори гледали као робље, нема тога више

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

17.08.2021 19:39

Као што је било у оној Југи - боље је било бити аутомеханичар него инжењер!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјура

17.08.2021 19:41

А ти се насао прицати о мајсторима . Било ко да је код тебе несто радио приватно ниси платио све или ниси платио ниста. Јадни смо ми привредници ко нас заступа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђура

17.08.2021 19:42

Ако се разни профили мајстора овдје траже, значи за њих има посла, за њих има пара овдје. Зашто онда одлазе? Ево ја бих омладини која хоће радити, а нема посла, препоручио - преквалификуј се, приучи се, дунђериши и ради ради, биће и посла и пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

18.08.2021 00:11

За квалитетног мајстора ће овде увијек бити посла и пара више него у Њемачкој, а шкартови и надри-мајстори немају избора, него пасош и лопата.

Name

Мисо

17.08.2021 19:46

Мајстори раде вани на плус 40 а хостесе са купљеним дипломама раде у згради владе ,клима не раде ниста има их који се воде а и не долазе на посао мораце се једног дане раздвојити рад од нерада доста је висе понизавања радника у реалном сектору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЈА

17.08.2021 20:09

тако нам се дјеца уче од малих ногу да је срамота бити мајстор,али није лопов,да не морају ништа знати,али да сви морају ићи на факултет и требају радити у влади

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риј3ц

17.08.2021 20:28

Зашто онда Швабе уче у школују своју дјецу, ми на Балкану смо ионако полуписмени. Још увијек важи она ако нећеш ти има тко хоће.

Name

Екстра

17.08.2021 20:12

Xаxаxа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да, да

17.08.2021 20:23

Све се враћа, све се плаћа. Ови матори политичари ће некако доживјети политичку старост. Али ови млади, надобудни, купљеним дипломама, дочекаће униформу комуналаца. Они ништа друго и не знају радити, а ускоро неће имати коме бити начелници, одборници, посланици. "Окреће се коло среће, пође напријед, па се врати."

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗБЛ

17.08.2021 20:55

„Евидентан је недостатак радника од руководица грађевинским машинама“ Шта је то РУКОВОДИЛАЦ грађевинским машинама? Биће да је евидентан недостатак лектора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Керамичар

18.08.2021 01:13

Има неколико разлога засто мајстори одлазе, наравно прво због новца. Али не да би се обогатили вец сто је неком мајстору радни вијек кратак. Рад на градјевини је врло тезак посао и мало људи ту доцека пензију. Већина мајстора размисља да у сто крацем року оствари неки профит да би могао несто друго радити, несто лаксе. Да не остави здравље и главу на градјевини. Није исто радити за 6, 7 еура по квадрату или по 25, 30 еура. Друга ствар је сто овдје радити и доцекати пензији знаци зивјети као биједник а преко са само 5 година стаза се мозе имати веца пензија него овдје са 30. Треци разлог је сто нас народ би ти душу извадио за марку. Лаксе је радити код Њемца него код насих људи. Њемац це платити сваки сат рада, и прековремене по закону а наси те преваре па некад не плате ни основно. И четврти разлог и највазнији, не зелим да ми дијете одраста у овако неуредном друштву, без икакве сигурности, закона, стабилности. Гдје без странацке исказнице мозе само купити мрвице и бити понижено. Овдје не мозес скупити ни за бицикл да купис дјетету у готовини, све мора на рате и на кредит. Могло би се јос тога навести, али ко овдје зиви и ради на градјевини зна како је то горак хљеб.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Керамицар

18.08.2021 07:56

Бас тако.

Name

РАСПУЦХИН

18.08.2021 08:01

У Вашем коментару се налазе сви одговори на "питања" и било би добро да га прочитају сви , од позиције до опозиције али и сви економисти и "аналитичари" који , народски речено , умотавају причу. Систем је накарадан до крајности.

Name

Реалиста

18.08.2021 04:14

Проблем је плата која је мала, платите добро па ће бити интересовања за занатска занимања. То је рјешење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арнолд2021

18.08.2021 06:08

Кљуцно је радно вријеме. Људи неце да раде седам дана по 16-18 сати. Није до новца. Вецина то не види.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.08.2021 07:37

Иду људи главом без обзира отицицемо сви како ствари стоје

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

18.08.2021 11:14

Који Доктори. Па још мало ће у РС бити више Доктора него становника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

18.08.2021 12:20

Ста је проблем... Не свидја се цена... Ради сам... Трази јевтиније

ОДГОВОРИТЕ