БН: Ускоро већа издвајања из буџета за повртаре

Петровић најавио да се увелико припремају већа буџетска издвајања од наредне године за повртарски и прерађивачки сектор.

Република Српска 15.08.2021 | 14:29
БН: Ускоро већа издвајања из буџета за повртаре

У склопу манифестације “Дани поврћа”, градоначелник Љубиша Петровић са представницима Градског одјељења за пољопривреду и Аграрног фонда града Бијељина посјетио је породицу Ивановић која се успјешно бави производњом поврћа и житарица на свом имању у Великој Обарској.  

Недељко Ивановић на око 20 хектара своје земље и на 10 хектара под арендом производи од паприке, купуса до лубенице и диње. Истовремено, овај вриједни домаћин из Велике Обарске бави се и производњом житарица. Овогодишњи принос у пластеницима је, како тврди, осигуран, међутим, Ивановића брине производња под отвореним небом, јер вишемјесечна суша узима свој данак. 

“Велики проблем прави ми ова велика суша. Успио сам залити нешто кукуруза, али око једног хектра остало ми је незаливено”, прича Недељко Ивановић, произвођач из Велике Обарске.

Заливањем Ивановић покушава да спасе овогодишњи принос, ипак на октупну цијену не може утицати.

“Цијена поврћа је остала иста,  можда и мања. На кванташкој пијаци цијена лубенице била је 10 до 15 пфенинга што не може покрити ни трошкове”, каже Ивановић. 

Вриједне руке породице Ивановић похвалио је, приликом посјете и градоначелник Љубиша Петровић, нагласивши да семберски произвођачи не смију бити препуштени сами себи. Због тога се, како је најавио Петровић, увелико припремају већа буџетска издвајања од наредне године за повртарски и прерађивачки сектор.

“Све у циљу достизања шест одсто од Аграрног буџета, и да се кроз сертифицирање производа са овом буџетском ставком у оквиру Аграрног фонда помогне произвођачима како би лакше долазили до пласмана својих производа”, истакао је Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине.

Осим редовних подстицаја из локалног буџета, подједнако је важно исконтролисати и домаће тржиште, нарочито шта и у којим количинама се увози, мишљење је домаћих пољопривредника, јер роба са стране директно угрожава откупну цијену и продају домаћих производа. Из Аграрног фонда кажу да су у овој тржишној игри семберски произвођачи највише у губитку.

“Бијељина као локална заједница може доста тога да уради, с обзиром на то да су наши пољопривредни произвођачи највише на удару те сиве економије, јер је због географског положаја врло повољна за шверц”, рекао је  Златан Лазаревић, директор Аграрног фонда.

Градска управа на челу са градоначелником Петровићем већ сутра ће се састати са министром Пашалићем, како би размотрили све моделе конкретне помоћи домаћим произвођачима, заговарајући да је нужно прогласити стање елементарне непогоде на нивоу Српске, јер је суша уништила приносе кукурза и до 100 одсто на скоро свим засијаним површинама. 

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ОО7

15.08.2021 14:42

Лепо,али да не остане на обечањима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахахах

15.08.2021 15:54

као и увек само газде добијају а мали нека помру од глади

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

15.08.2021 16:59

Дзаба ви њима дајете подстицаје, нити они могу извозити, нити домаце становниство њима вјерује. Уведите инспекцијке контроле, много се користи хемија неконтролисано тако да сви вец знају да је увозно мање опасно по здравље од домацег

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберос

16.08.2021 13:04

Треба малим домацинствима дати подстицај, велики су вец подстакнути

ОДГОВОРИТЕ