BN: Uskoro veća izdvajanja iz budžeta za povrtare

Petrović najavio da se uveliko pripremaju veća budžetska izdvajanja od naredne godine za povrtarski i prerađivački sektor.

Republika Srpska 15.08.2021 | 14:29
BN: Uskoro veća izdvajanja iz budžeta za povrtare

U sklopu manifestacije “Dani povrća”, gradonačelnik Ljubiša Petrović sa predstavnicima Gradskog odjeljenja za poljoprivredu i Agrarnog fonda grada Bijeljina posjetio je porodicu Ivanović koja se uspješno bavi proizvodnjom povrća i žitarica na svom imanju u Velikoj Obarskoj.  

Nedeljko Ivanović na oko 20 hektara svoje zemlje i na 10 hektara pod arendom proizvodi od paprike, kupusa do lubenice i dinje. Istovremeno, ovaj vrijedni domaćin iz Velike Obarske bavi se i proizvodnjom žitarica. Ovogodišnji prinos u plastenicima je, kako tvrdi, osiguran, međutim, Ivanovića brine proizvodnja pod otvorenim nebom, jer višemjesečna suša uzima svoj danak. 

“Veliki problem pravi mi ova velika suša. Uspio sam zaliti nešto kukuruza, ali oko jednog hektra ostalo mi je nezaliveno”, priča Nedeljko Ivanović, proizvođač iz Velike Obarske.

Zalivanjem Ivanović pokušava da spase ovogodišnji prinos, ipak na oktupnu cijenu ne može uticati.

“Cijena povrća je ostala ista,  možda i manja. Na kvantaškoj pijaci cijena lubenice bila je 10 do 15 pfeninga što ne može pokriti ni troškove”, kaže Ivanović. 

Vrijedne ruke porodice Ivanović pohvalio je, prilikom posjete i gradonačelnik Ljubiša Petrović, naglasivši da semberski proizvođači ne smiju biti prepušteni sami sebi. Zbog toga se, kako je najavio Petrović, uveliko pripremaju veća budžetska izdvajanja od naredne godine za povrtarski i prerađivački sektor.

“Sve u cilju dostizanja šest odsto od Agrarnog budžeta, i da se kroz sertificiranje proizvoda sa ovom budžetskom stavkom u okviru Agrarnog fonda pomogne proizvođačima kako bi lakše dolazili do plasmana svojih proizvoda”, istakao je Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine.

Osim redovnih podsticaja iz lokalnog budžeta, podjednako je važno iskontrolisati i domaće tržište, naročito šta i u kojim količinama se uvozi, mišljenje je domaćih poljoprivrednika, jer roba sa strane direktno ugrožava otkupnu cijenu i prodaju domaćih proizvoda. Iz Agrarnog fonda kažu da su u ovoj tržišnoj igri semberski proizvođači najviše u gubitku.

“Bijeljina kao lokalna zajednica može dosta toga da uradi, s obzirom na to da su naši poljoprivredni proizvođači najviše na udaru te sive ekonomije, jer je zbog geografskog položaja vrlo povoljna za šverc”, rekao je  Zlatan Lazarević, direktor Agrarnog fonda.

Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Petrovićem već sutra će se sastati sa ministrom Pašalićem, kako bi razmotrili sve modele konkretne pomoći domaćim proizvođačima, zagovarajući da je nužno proglasiti stanje elementarne nepogode na nivou Srpske, jer je suša uništila prinose kukurza i do 100 odsto na skoro svim zasijanim površinama. 

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

OO7

15.08.2021 14:42

Lepo,ali da ne ostane na obečanjima?

ODGOVORITE
Name

hahahah

15.08.2021 15:54

kao i uvek samo gazde dobijaju a mali neka pomru od gladi

ODGOVORITE
Name

Milos

15.08.2021 16:59

Dzaba vi njima dajete podsticaje, niti oni mogu izvoziti, niti domace stanovnistvo njima vjeruje. Uvedite inspekcijke kontrole, mnogo se koristi hemija nekontrolisano tako da svi vec znaju da je uvozno manje opasno po zdravlje od domaceg

ODGOVORITE
Name

Semberos

16.08.2021 13:04

Treba malim domacinstvima dati podsticaj, veliki su vec podstaknuti

ODGOVORITE