Хероји стигли кући: У Грчкој није се видјело ни сунце, ни небо

"Сунце се није видело, ни сунце ни небо, не знате које је доба дана. Тек после два дана, када се раздимило, видели смо шта смо урадили", испричали су ватрогасци своје искуство на Евији.

Свијет 14.08.2021 | 21:59
Хероји стигли кући: У Грчкој није се видјело ни сунце, ни небо

Српски храбри ватрогасци-спасиоци, њих 37, који су данима бранили села од пожара на северној Евији у Грчкој, вратили су се данас у Србију.

Српски хероји који су се борили са ватреном стихијом и који су целим својим срцем помагали грчким колегама да обуздају застрашујуће пожаре, дочекани су у Нишу, одакле су и кренули пут Евије пре 6 дана.

Величанствен дочек у нишком Ватрогасном дому приредиле су им колеге уз традиционални поздрав воденим топовима, док су бројне Нишлије сиренама из возила одавале почаст њиховом херојском подухвату.

Уморни, али задовољни оним што су учинили, ватрогасци су описивали страшне призоре природне катастрофе која је готово уништила једно од највећих грчких острва.

- Сунце се није видело, ни сунце ни небо, не знате које је доба дана. Тек после два дана, када се раздимило, видели смо шта смо урадили. А наша је жеља била да урадимо што више, да будемо у акцији. По самом стизању, наш начелник је тражио да идемо тамо где је највеће жариште, где можемо највише да помогнемо. Кад смо стигли, људи су нас упитно гледали, шта ћемо ми урадити поред свих њихових и онолике технике која је већ била тамо.

Распоредили смо се, сагледали ситуацију, њима је било мало чудно што одмах нисмо кренули да радимо, али то је наш систем. Чекали смо прави тренутак а онда смо сви навалили, направили су ту нашу чувену линију, просекли шуму, развлачили црева, они нису никада раније видели да се то тако ради - казао је Марко Гмизић, шеф смене ватрогасно спасилачког батаљона Сремска Митровица.

Његов колега Драган Миковић, заменик команданта ватрогасно спасилачке бригаде Београда, рекао је да је тешко описати оно што су у Грчкој видели.

- Где смо ми стали, ту ватра није прошла. Мислим да смо ми једини успели да ту целу линију од три и по километра држимо и да не дозволимо да се ватра даље прошири. Успели смо да одбранимо села која су била иза нас, да се ту ватра пренела, ситуација би била драматична. Слично је ономе што је било 2012. на Тари али ово је било пуно горе - казао је Миковић.

Марко Радовановић, командант ватрогасно спасилачког батаљона Ниша, истакао је да је кључан за успех подухвата, био тимски рад.

- Знање и искуство уз добру технику и пре свега наше јединство, јер смо се сви држали као један, довели су до успеха, тако да тај део линије коју смо добили, пожар није успео да пређе. Било је прилика да смо стајали на пар метара од ватреног зида висине 20 метара. Да је неко од нас тог тренутка одустао, да је казао да не може више, то би био неуспех за све нас. Хвала свима, хвала на поверењу, надамо се да смо га оправдали - рекао је Радовановић.

Командир ватрогасно спасилачког одељења Александар Арсић описао је страшну слику која их је затекла приликом доласка на Евију.

- Како смо прилазили трајектом, видели смо да је цело острво у диму, пепео је летео по нама. Кад смо кренули назад, острво је почело да живи нормалним животом. Задњи дан су долазили мештани, захваљивали, поздрављали нас, то нам је испунило срца, било је заиста дирљиво. Старешина села које смо прво одбранили дошла је са децом, донела нам је икону из њихове цркве, сви су плакали. После свега овога, Србија треба да буде поносна на све ове људе и на ову службу – истакао је Арсић.

Један од најмлађих чланова екипе био је Немања Радосављевић из Јагодине.

- Велика је част бити члан овакве екипе. Драго ми је што сам имао прилику да будем са њима, мени је ово први овакав изазов. Драго ми је што су људи задовољни нашим радом, што смо успели да их спасимо. Помагали смо и другим екипама када је било критично, није било страха ниједне секунде, да га је било не бисмо урадили ово што јесмо - нагласио је Радосављевић.

А Дејан Плескоња, возач ватрогасац из Новог Сада, најстарији у екипи, кратко је прокоментарисао ангажовање на Евији.

- Ми не треба да се хвалимо, већ је све речено. Дали смо све од себе - кратко је казао Плескоња.

Вођа тима Владимир Племић истакао је да је организација одласка наших ватрогасаца у помоћ пријатељској земљи, била изузетна.

- Искрено речено, призори су били више него језиви. И, драго ми је што ми је што сам био учесник ове интервенције и што сам имао част да радим са овим предивним људима који су дали себе и који су максимално презентовали Србију у правом светлу, како она заслужује - казао је Племић.

Давор Видовић из сектора за ванредне ситуације, заменик вође тима указао је да су имали пратњу која је омогућила да брзо пређу граничне прелазе.

- По стизању на лице места, дочекала нас је ватрогасна служба Грчке која нам је помогла да веома брзо дејствујемо. Становништво нас је, док смо ишли према лицу места, подржавало у сваком моменту, свирали су нам и захваљивали. Уз велику подршку и велику захвалност, успели смо све ово да реализиујемо - казао је Видовић.

Подсетимо, 8. августа је пут пријатељске земље кренуло 37 ватрогасаца са 14 возила, са три ватрогасна хеликоптера и свом припадајућом опремом, а са циљем да помогну народу Грчке да се избори са ватреном стихијом.

(Телеграф)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

СЛОБОДА

14.08.2021 20:25

БРАВО МОМЦИ,И ХВАЛА !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мм

14.08.2021 20:49

Свака вам цаст.Зиви и здрави били.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

14.08.2021 21:16

Браво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубица

14.08.2021 21:40

Свака Вам цаст момци,то је стварно за сваку похвалу. Зиви и здрави били,и да вас среца увијек прати,гдје год били.??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

14.08.2021 22:26

Живи и здрави били са својим породицама ! Хвала Вам из Републике Српске !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ок

14.08.2021 22:39

Хвала вам сто сте помогли народу Грцке, То јест једној пријатељској земљи,

ОДГОВОРИТЕ
Name

ок 2

15.08.2021 02:24

А када признају Косово, као Израел?

Name

Слусај и памти

15.08.2021 02:34

Тамо где Србијанац стане и казе, "даље не мозе".Ту, непријатељ,свеједно које врсте и колико моцан, не пролази.Двадесет метара висок пламени зид.Замисли колики је цовек мали у поредјење с њим али рецено је "даље нецес". И није просао. Ето, то ти је брале Србин.Свака вам цаст момци и хвала вам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

15.08.2021 04:52

Све похвале,на муци се познају јунаци. Пријатеља Србија има више него непријатеља,то је Србско руководство и народ створили. У нас је више непријатеља него пријатеља,то је нама наш Милорад САМ стврио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мина

15.08.2021 05:22

Свака част ВИ сте ХЕРОЈИ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зивјела Грцка

15.08.2021 06:30

Грци су народ који нам је деведесетих година током рата слао огромну помоћ и задужио нас и то се не мозе никад заборавити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.08.2021 09:05

Не требате тако да гледате, овај је заслужио помоћ а овај није ..то није одлика доброг човјека

Name

Предатор

15.08.2021 10:13

Браво браво браво. Ста реци за ове људе осим сто мање посла и сто висе успеха у послу. Зиви нам и здрави били.

ОДГОВОРИТЕ