Бијељина: Отворена манифестација "Дани поврћа" (ВИДЕО)

На градском тргу у Бијељини отворена је манифестација "Дани поврћа" на којој се представило 20-так пољопривредних произвођача из Семберије.

Република Српска 14.08.2021 | 20:02
Бијељина: Отворена манифестација "Дани поврћа" (ВИДЕО)

Циљ ове манифестације је да се производи приближе потрошачима али и помогне повртарима да пронађу тржиште за своје производе.

Изузетно тешка година због екстремно високих температура узела је данак у приносима који су доста мањи од очекиваних каже један од највећих семберских повртара Раде Јовићевић који обрађује 38 хектара.

- Почело је вађење поврћа јако мали принос и још је у тренду падања због овакве суше која је настала. Имамо тешку годину иза себе и не знамо које ће зо посљедице бити. Очекујемо да ће се министарство досјетити да се културе које се раде за индустрију морају фаворизовати подстицајима - каже Јовићевић.

Боро Ивановић из Јоховца обрађује 12 хектара и један је од ријетких произвођача који сије боранију.

- Боранија је захтјевна култура исувише ал није плаћена толико колико тражи поготово у екстремним условима када су високе температуре и тад је напада штеточина биљна ваш, а продаја је лоша - истакао је Ивановић.

Стурчњаци истичу да у годинама које су пред нама можемо очекуивата врела и сушна љета што не иде на руку пољопривредним произвошачима.

- Повртарска производња засигурнио да трпи и чињеница је да без система за наводњавање се не може замислити повртарска производња и то је јасно и произвођачима и потрошачима рекао је Драган Зарић из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди.

Афирмација пољопривредне производње јесте циљ ове манифестације.

- Да помогнемо и произвођачима, да помогнемо суграђанима који виде лијепо поврће да обезбиједе за зимницу а и да афирмишемо оно што је најјача и најбоља производња у Бијељини а то је пољопривредна - каже Златан Лазаревић, директор Аграрног фонда града Бијељина.

- Иако смо у овој години извршили одређене помаке у аграрном буџету да ћемо таквим трендом наставити и сљедећих година неће ни једна грана пољопривреде испаштати него ће све бити заступљне - истакао је Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине.

Манифестацији "Дани поврћа" присуствовали су представници Министарства пољопривреде и Националног савјета за препород села из Србије који су руководству града пренијели своја позитивна искуства из ове области.

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Срка

14.08.2021 22:55

Помоце вам Милорад стари сверцер поврца, тако је кренуо, после му се цигаре осладиле а сад будзет РС. Опет гласајте за њега није њему теско обецати да це вам то рјесити он је свемоцни Баја. Једина ствар сто мозе да ради и сто је најбоље радио је продаја и сверц поврца а ви угрозени! не разумјем.

ОДГОВОРИТЕ