Bijeljina: Otvorena manifestacija "Dani povrća" (VIDEO)

Na gradskom trgu u Bijeljini otvorena je manifestacija "Dani povrća" na kojoj se predstavilo 20-tak poljoprivrednih proizvođača iz Semberije.

Republika Srpska 14.08.2021 | 20:02
Bijeljina: Otvorena manifestacija "Dani povrća" (VIDEO)

Cilj ove manifestacije je da se proizvodi približe potrošačima ali i pomogne povrtarima da pronađu tržište za svoje proizvode.

Izuzetno teška godina zbog ekstremno visokih temperatura uzela je danak u prinosima koji su dosta manji od očekivanih kaže jedan od najvećih semberskih povrtara Rade Јovićević koji obrađuje 38 hektara.

- Počelo je vađenje povrća jako mali prinos i još je u trendu padanja zbog ovakve suše koja je nastala. Imamo tešku godinu iza sebe i ne znamo koje će zo posljedice biti. Očekujemo da će se ministarstvo dosjetiti da se kulture koje se rade za industriju moraju favorizovati podsticajima - kaže Јovićević.

Boro Ivanović iz Јohovca obrađuje 12 hektara i jedan je od rijetkih proizvođača koji sije boraniju.

- Boranija je zahtjevna kultura isuviše al nije plaćena toliko koliko traži pogotovo u ekstremnim uslovima kada su visoke temperature i tad je napada štetočina biljna vaš, a prodaja je loša - istakao je Ivanović.

Sturčnjaci ističu da u godinama koje su pred nama možemo očekuivata vrela i sušna ljeta što ne ide na ruku poljoprivrednim proizvošačima.

- Povrtarska proizvodnja zasigurnio da trpi i činjenica je da bez sistema za navodnjavanje se ne može zamisliti povrtarska proizvodnja i to je jasno i proizvođačima i potrošačima rekao je Dragan Zarić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Afirmacija poljoprivredne proizvodnje jeste cilj ove manifestacije.

- Da pomognemo i proizvođačima, da pomognemo sugrađanima koji vide lijepo povrće da obezbijede za zimnicu a i da afirmišemo ono što je najjača i najbolja proizvodnja u Bijeljini a to je poljoprivredna - kaže Zlatan Lazarević, direktor Agrarnog fonda grada Bijeljina.

- Iako smo u ovoj godini izvršili određene pomake u agrarnom budžetu da ćemo takvim trendom nastaviti i sljedećih godina neće ni jedna grana poljoprivrede ispaštati nego će sve biti zastupljne - istakao je Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine.

Manifestaciji "Dani povrća" prisustvovali su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Nacionalnog savjeta za preporod sela iz Srbije koji su rukovodstvu grada prenijeli svoja pozitivna iskustva iz ove oblasti.

(BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Srka

14.08.2021 22:55

Pomoce vam Milorad stari svercer povrca, tako je krenuo, posle mu se cigare osladile a sad budzet RS. Opet glasajte za njega nije njemu tesko obecati da ce vam to rjesiti on je svemocni Baja. Jedina stvar sto moze da radi i sto je najbolje radio je prodaja i sverc povrca a vi ugrozeni! ne razumjem.

ODGOVORITE