Загрмиле трубе у Гучи: Отворен 60. јубиларни Сабор

Подизањем саборске заставе уз звук трубе и прангија, отворен је 60. јубиларни Сабор трубача у Гучи.

Забава 13.08.2021 | 14:53
Загрмиле трубе у Гучи: Отворен 60. јубиларни Сабор

Домаћин овогодишњег сабора, предсједник Матице српске проф. др Драган Станић рекао је да се са трубом десило чудо преображења:

– Од српског, неофолклорног инструмента, до несумњиве тековине опште, европске и свјетске културе, постмодерног доба, стигла је труба, преноси Блиц.

Предсједник саборског одбора Миливоје Доловић пожелео је свим саборашима добродошлицу у Гучу, малу варош са великом трубачком душом.

Музички уредник овогодишњег сабора, чувени трубач Дејан Петровић, казао је да му је велика част што учествује у организацији која се труди да Гучу врати коренима изворног народног стваралаштва.

– Ово схватам као част, али и велику обавезу према свом оцу, дједи и прадједи, који су оставили неизбрисив траг у свијету трубе. Својим колегама желим пуно успјеха у трубачком надметању, а свим саборашима добар провод – рекао је Петровић.

На свим прилазима у Гучу постављени су пунктови за провјеру здравственог стања посетилаца, али у преподневним часовима гужве није било. У Гучу првог дана махом пристижу гости из окружења, а од странаца највише има Кинеза и Пољака.

(Српскаинфо)

Коментари / 0

Оставите коментар