Zagrmile trube u Guči: Otvoren 60. jubilarni Sabor

Podizanjem saborske zastave uz zvuk trube i prangija, otvoren je 60. jubilarni Sabor trubača u Guči.

Zabava 13.08.2021 | 14:53
Zagrmile trube u Guči: Otvoren 60. jubilarni Sabor

Domaćin ovogodišnjeg sabora, predsjednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić rekao je da se sa trubom desilo čudo preobraženja:

– Od srpskog, neofolklornog instrumenta, do nesumnjive tekovine opšte, evropske i svjetske kulture, postmodernog doba, stigla je truba, prenosi Blic.

Predsjednik saborskog odbora Milivoje Dolović poželeo je svim saborašima dobrodošlicu u Guču, malu varoš sa velikom trubačkom dušom.

Muzički urednik ovogodišnjeg sabora, čuveni trubač Dejan Petrović, kazao je da mu je velika čast što učestvuje u organizaciji koja se trudi da Guču vrati korenima izvornog narodnog stvaralaštva.

– Ovo shvatam kao čast, ali i veliku obavezu prema svom ocu, djedi i pradjedi, koji su ostavili neizbrisiv trag u svijetu trube. Svojim kolegama želim puno uspjeha u trubačkom nadmetanju, a svim saborašima dobar provod – rekao je Petrović.

Na svim prilazima u Guču postavljeni su punktovi za provjeru zdravstvenog stanja posetilaca, ali u prepodnevnim časovima gužve nije bilo. U Guču prvog dana mahom pristižu gosti iz okruženja, a od stranaca najviše ima Kineza i Poljaka.

(Srpskainfo)

Komentari / 0

Ostavite komentar