Активни пожари код Чапљине, Јабланице и Стоца

У Херцеговачко-неретванском кантону активни су пожари на подручју Чапљине, Јабланице и Стоца, гдје су у мјесту Заушје изгорјеле кућа и двије штале, речено је Срни из Федералне управе цивилне заштите.

Вијести 13.08.2021 | 12:11
Активни пожари код Чапљине, Јабланице и Стоца

Портпарол ове управе Мајда Ковач рекла је да су у Чапљини ватрогасне екипе и даље на терену, те да се на подручју Будисавина због пожаришта активирало и чуло неколико експлозија.

- У Стоцу је усљед јаког вјетра јуче у 15.00 часова дошло до проширења пожара испред насељених мјеста Заушје и Ступишта. Горјели су трава, ниско и високо растиње, а због неприступачности терена отежано је гашење на наведеним локацијама - прецизирала је Ковачева.

Она је додала да је пожар и даље активан, али да не пријети насељеним мјестима.

Према њеним ријечима, на терену су припадници Добровољног ватрогасног друштва Столац и локално становништво, док су јуче на испомоћи били припадници Професионалне ватрогасне јединице Чапљина, са једним возилом и три ватрогасца.

Ковачева је навела да су у Јаблиници ватрогасци јуче током цијелог дана обезбјеђивали пожариште на локалитету код Комадиновог врела, те угасили пожар испод магистралног пута М-17, на локалитету Речина и у мјесту Црнаје.

Она је рекла да су ватрогасци синоћ успјели да одрже под контролом пожар у ширем појасу изнад жељезничке пруге, док је један крак пожара у стјеновитом, веома стрмом и неприступачном терену, у поподневним и вечерњим часовима и даље био активан, чак се и разбуктао.

- Пожар у том дијелу је због нешто ниже температуре ваздуха током претходне ноћи утицао на благо смиривање ситуације на цијелом пожаришту. Нажалост, порастом температуре поново се очекује погоршање пожарне ситуације - истакла је Ковачева.

Она је додала да је у току дана најављена и помоћ ватрогасаца из Кантона Сарајево.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар