Aktivni požari kod Čapljine, Јablanice i Stoca

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu aktivni su požari na području Čapljine, Јablanice i Stoca, gdje su u mjestu Zaušje izgorjele kuća i dvije štale, rečeno je Srni iz Federalne uprave civilne zaštite.

Vijesti 13.08.2021 | 12:11
Aktivni požari kod Čapljine, Јablanice i Stoca

Portparol ove uprave Majda Kovač rekla je da su u Čapljini vatrogasne ekipe i dalje na terenu, te da se na području Budisavina zbog požarišta aktiviralo i čulo nekoliko eksplozija.

- U Stocu je usljed jakog vjetra juče u 15.00 časova došlo do proširenja požara ispred naseljenih mjesta Zaušje i Stupišta. Gorjeli su trava, nisko i visoko rastinje, a zbog nepristupačnosti terena otežano je gašenje na navedenim lokacijama - precizirala je Kovačeva.

Ona je dodala da je požar i dalje aktivan, ali da ne prijeti naseljenim mjestima.

Prema njenim riječima, na terenu su pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Stolac i lokalno stanovništvo, dok su juče na ispomoći bili pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Čapljina, sa jednim vozilom i tri vatrogasca.

Kovačeva je navela da su u Јablinici vatrogasci juče tokom cijelog dana obezbjeđivali požarište na lokalitetu kod Komadinovog vrela, te ugasili požar ispod magistralnog puta M-17, na lokalitetu Rečina i u mjestu Crnaje.

Ona je rekla da su vatrogasci sinoć uspjeli da održe pod kontrolom požar u širem pojasu iznad željezničke pruge, dok je jedan krak požara u stjenovitom, veoma strmom i nepristupačnom terenu, u popodnevnim i večernjim časovima i dalje bio aktivan, čak se i razbuktao.

- Požar u tom dijelu je zbog nešto niže temperature vazduha tokom prethodne noći uticao na blago smirivanje situacije na cijelom požarištu. Nažalost, porastom temperature ponovo se očekuje pogoršanje požarne situacije - istakla je Kovačeva.

Ona je dodala da je u toku dana najavljena i pomoć vatrogasaca iz Kantona Sarajevo.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar