Вирус "долази" с одмора: Спремни за најгори сценарио

"Око хиљаду новооболелих у августу ме баш брине, ми смо спремни за најгори сценарио, а надам се да до тога неће доћи", истакла је докторка Вукичевић и још једном апеловала на све да се вакцинишу.

Србија 12.08.2021 | 22:36
Вирус "долази" с одмора: Спремни за најгори сценарио

Др Татјана Аџић Вукичевић, директорка ковид болнице у Батајници, рекла је да је ковид као лутрија, неки прођу са лаким симптомима, неки заврше на респиратору.

"Око хиљаду новооболелих у августу ме баш брине, ми смо спремни за најгори сценарио, а надам се да до тога неће доћи", истакла је докторка и још једном апеловала на све да се вакцинишу.

Многи епидемиолози тврде да заражени долазе најчешће са летовања, и да су то углавном невакцинисани грађани. Докторка Татјана Аџић Вукичевић, директорка ковид болнице у Батајници рекла је, гостујући у Београдској хроници, да број заражених вртоглаво расте и да је данас близу хиљаду новооболелих, што је веома брине.

"У мојој болници пре седам дана било је педесет пацијената, а сада је сто педесет, у интензивној нези је двадесет пет пацијената, од којих је петнаест интубирано", нагласила је Аџићева.

Према њеним речима, у ковид болници у Батајници отворена је Интензивна нега 2, сутра се отвара Полуинтензивна 6, а у понедељак осам и девет, како ситуација не би затекла болницу и лекаре неспремне.

Она је навела да су здравствени раници у скафандерима, да се не баве оним за шта су се школовали и безброј пута је апеловала да се људи вакцинишу.

"Тако нам је било лепо пре шест недеља, имали смо само три пацијента у интензивној нези. Љута сам што нисмо искористили прилику да се вакцинишемо, а посебно на здравствене раднике који се нису вакцинисали", истакла је докторка.

Додала је да је ово непредвидив вирус, опстао је две године, и евидентно је да се вакцинацијом једино можемо борити против њега.

Када је реч о пацијентима у ковид болници у Батајници, каже да више од 90 одсто њих није вакцинисано, и да најчешће пацијенти долазе са одмора, горуће је црногорско приморје, али и наши држављани који долазе из иностранства где живе и раде.

Наводи да се неретко догађа да се хоспитализује цела породица, имамо мини епидемије у самим породицама.

Истиче да је вирус једнако опасан, без обзира на то која је варијанта – делта, ламбда, бразилски или лондонски сој.

"Људи који леже код нас су 90 посто на кисеоничкој потпори. Обично су то мушкарци, 70, 80 посто на болничком лечењу су мушкарци између 40 и 50 година који нису вакцинисани, и они су најтежи болесници", навела је др Татјана Аџић Вукичевић.

Истакла је да сви који се налазе у болници, кажу да ће се – чим изађу из болнице – вакцинисати.

"Ово је нека врста лутрије, нећу баш ја да се разболим, али сви треба да пођу од тога шта ћу ако се то мени деси", навела је.

Додала је да најмлађи пацијент има 24 године. Дошла је са летовања у Црној Гори и у суботу иде кући, али су добили још једног младог пацијента са 27 година.

"Нажалост, ово је лутрија, неко ће да прође са лаким симптомима, а неко ће да заврши на респиратору. Број око хиљаду новооболелих у августу ме баш бринеи. Ми смо спремни, спремамо се за најгори сценарио, а надам се да до тога неће доћи", истакла је докторка и још једном апеловала на све да се вакцинишу.

РТС

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

незнам

13.08.2021 04:31

Ко је дозволио путовања одморе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

само_петра

13.08.2021 05:35

Остаје само једно : Све уз зид и вакцина у руку. И готово

ОДГОВОРИТЕ
Name

13.08.2021 06:14

ВИРУСИ БИЛИ НА ОДМОРУ ИСТРОШИЛИ СЕ, КАКО ЋЕ ТЕК САДА ДА НАВАЛЕ НА НАРОД ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сара

13.08.2021 06:47

??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

13.08.2021 06:55

Људи мора вам бити јасно ,како ће ово лудило са вирусом трајати до Августа 2022 ,вакцинисалисе или не. Мени се смејали прошле године због овог датума који је 100% тачан. Швеђани су већ продужили вакцинацију до љета следеће године. А план им је био да ће све вакцинисати до јула ове године. Срдачан поздрав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биллy Питтон

13.08.2021 09:13

Једите г..... Почиње Гуча, фешта на Тјентишту. Кога више је.....?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАДО

14.08.2021 06:42

Чуј у мојој болници, вирус био на одмору у апартману у Чању сад се вратио са одмора и почео да ради, јеботе какав лик

ОДГОВОРИТЕ