Савјет Моме Капора како да не протраћите живот 

Кајање може доста да вам поквари срећу. А кајање због ствари које нисте пробали, покушали, је најгоре, написао је легендарни Момо Капор.

Забава 11.08.2021 | 12:55
Савјет Моме Капора како да не протраћите живот 

Књигу “Белешке једне Ане” Момо Капор је писао почетком седамдесетих, поглавља су излазила у тада једном од најпознатијих женских магазина Базар.

Он је писао о животу своје кћерке тинејџерке у Београду, али кроз причу о кћерки изнио је сва своја мишљења.

А ово је једно, једно о чекању, пише Блиц Жена.

– Чему би уопште живот требало да води? Кад већ хоћеш да чујеш шта мислим о томе, рећи ћу ти: само без аплауза, молим! Нећу да утуцам овај свој животић у неком непрестаном чекању. Шта радиш цијелог боговетног дана, само нешто чекаш? Плату, вечеру, прољеће, љетовање, зиму, да проври ручак, да се угрије пећ, матуру, па факултет, па мужа, па дјецу, па унуке, па кишу, па сунце, па да престане вјетар, па да отплатиш кредит, па да ти се очисте досадни гости из куће, па да почне представа, да почне нека телевизијска масажа – и шта си радио? Ништа!

Непрестано си неког ђавола чекао и он је стварно стигао једног дана, тај ђаво, мислим, али „соррy“, било је већ касно. Хоћу да ми се све дешава одмах. Ево сада! Хоћу да ћутим и слушам музику која ми се допада и да ништа не чекам, већ само да постојим, тако некако – да осјећам руке, ноге, зубе, непце, косу; једном речју оћу да баш сад живим, ако си разумео шта оћу да кажем?”, написао је Капор. 

(Блиц)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Комсиница

11.08.2021 11:08

Одлично.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соња

11.08.2021 12:42

ПТЕДИВНО,ЦЈЕЛИ ЗИВОТ ЦЕКАС ДА БУДЕ БОЉЕ ПА СР СЈЕТИС ДА ИМА И ГОРИ СТВАРИ ОД ТВОЈИ И НАСТАВИС ДА ЦЕКАС.

Name

И овај задњи

11.08.2021 13:55

Одломак исти као и оно прво, цутим и слусам музику. Боље реци свирај сам и нек други слусају, наступи, дрзи концерте, узми зивот у своје руке, не цекај да надјес посао, да дрзава теби да посао, него сам поцни несто радити, буди оснивац, запосли фамилију и друге, буди предузетник, као Гудељ, Безос, Муск, Јобс, Гатес или други. И они су могли исто урадити, знаци ниста, и били би као и сви ми. Али не, они су несто радили и успјели у зивоту а ми одлазимо на Запад, код таквих, горе наведених, да радимо. Али добро, он је то писао за вријеме комунизма, тад си морао цекати да ти дају посао.

ОДГОВОРИТЕ