Savjet Mome Kapora kako da ne protraćite život 

Kajanje može dosta da vam pokvari sreću. A kajanje zbog stvari koje niste probali, pokušali, je najgore, napisao je legendarni Momo Kapor.

Zabava 11.08.2021 | 12:55
Savjet Mome Kapora kako da ne protraćite život 

Knjigu “Beleške jedne Ane” Momo Kapor je pisao početkom sedamdesetih, poglavlja su izlazila u tada jednom od najpoznatijih ženskih magazina Bazar.

On je pisao o životu svoje kćerke tinejdžerke u Beogradu, ali kroz priču o kćerki iznio je sva svoja mišljenja.

A ovo je jedno, jedno o čekanju, piše Blic Žena.

– Čemu bi uopšte život trebalo da vodi? Kad već hoćeš da čuješ šta mislim o tome, reći ću ti: samo bez aplauza, molim! Neću da utucam ovaj svoj životić u nekom neprestanom čekanju. Šta radiš cijelog bogovetnog dana, samo nešto čekaš? Platu, večeru, proljeće, ljetovanje, zimu, da provri ručak, da se ugrije peć, maturu, pa fakultet, pa muža, pa djecu, pa unuke, pa kišu, pa sunce, pa da prestane vjetar, pa da otplatiš kredit, pa da ti se očiste dosadni gosti iz kuće, pa da počne predstava, da počne neka televizijska masaža – i šta si radio? Ništa!

Neprestano si nekog đavola čekao i on je stvarno stigao jednog dana, taj đavo, mislim, ali „sorry“, bilo je već kasno. Hoću da mi se sve dešava odmah. Evo sada! Hoću da ćutim i slušam muziku koja mi se dopada i da ništa ne čekam, već samo da postojim, tako nekako – da osjećam ruke, noge, zube, nepce, kosu; jednom rečju oću da baš sad živim, ako si razumeo šta oću da kažem?”, napisao je Kapor. 

(Blic)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Komsinica

11.08.2021 13:08

Odlično.

ODGOVORITE
Name

Sonja

11.08.2021 14:42

PTEDIVNO,CJELI ZIVOT CEKAS DA BUDE BOLJE PA SR SJETIS DA IMA I GORI STVARI OD TVOJI I NASTAVIS DA CEKAS.

Name

I ovaj zadnji

11.08.2021 15:55

Odlomak isti kao i ono prvo, cutim i slusam muziku. Bolje reci sviraj sam i nek drugi slusaju, nastupi, drzi koncerte, uzmi zivot u svoje ruke, ne cekaj da nadjes posao, da drzava tebi da posao, nego sam pocni nesto raditi, budi osnivac, zaposli familiju i druge, budi preduzetnik, kao Gudelj, Bezos, Musk, Jobs, Gates ili drugi. I oni su mogli isto uraditi, znaci nista, i bili bi kao i svi mi. Ali ne, oni su nesto radili i uspjeli u zivotu a mi odlazimo na Zapad, kod takvih, gore navedenih, da radimo. Ali dobro, on je to pisao za vrijeme komunizma, tad si morao cekati da ti daju posao.

ODGOVORITE