Инцково наметање је контрола великих сила над Балканом

Амерички стручњак за Балкан Стивен Мајер оцијено је да је наметање закона Валентина Инцка на одласку из БиХ као високог представника вјековни наставак контроле великих сила над Балканом и да ће таква традиција имати негативан утицај ако се дозволи да остане или буде схваћена озбиљно.

Босна и Херцеговина 11.08.2021 | 10:31
Инцково наметање је контрола великих сила над Балканом

Мајер је рекао Срни да је ова традиција имала разоран утицај на Балкан, да је поткопала самодовољност и економски и политички развој у региону.

- Али, можда најважније, то је имало негативан психолошки утицај који је осакатио способност неких балканских лидера да преузму бригу о интересима и судбинама својих земаља. На крају, будућност је у њиховим рукама ако само делују - рекао је Мајер.

Према његовим ријечима, колико год је Инцко свој "закон" умотао у сложено правно паковање које поткрепљује покушај Запада да настави да контролише БиХ, правно маневрисање Запада није поента, на дјелу је наставак дугог историјског процеса који је вијековима мучио Балкан.

- Балкан је сигурно био буре барута, али је осигурач био на другом мјесту. Инцков "закон" директно слиједи овај образац ароганције и доминације. Сходно томе, политички фактор је важан и критичан, а не правни омотач. Другим ријечима, Инцкова објава је вјековни наставак контроле великих сила над Балканом - рекао је Мајер.

Он је напоменуо да је у међународном праву геноцид дефинисан као "намјерно убијање великог броја људи из одређене нације или етничке групе с циљем уништења те нације или групе", а да Инцков "закон" превазилази ову дефиницију геноцида.

Мајер је додао да Инцков закон проширује кривичне казне на све који изазивају насиље или мржњу према припадницима широког спектра група, а не само на оне који се залажу за убијање великог броја људи с намјером уништења нације или групе.

Нема сумње, каже, да су дјела геноцида, насиља, мржње правно и морално погрешна, али је проблем у томе што је Инцко узурпирао оно што би требало да буде суверено право власти БиХ или суверено право ФБиХ и Републике Српске да доноси и спроводи законе и да домаћи судови одлучују о законима које су донијеле одговарајуће владе.

Осим што је узурпирао моћ и власт која су припадала другима, Мајер је нагласио да је Инцко је, "попут лопова у ноћи, кукавички напустио БиХ и своје дужности високог представника и оставио неред да други почисте".

- Инцково фокусирање на правна оправдања има циљ да пружи стални кредибилитет и легитимитет читавом процесу Савјета за имплементацију мира - додао је Мајер.

Оцјена Мајера је да је Инцко свој нови закон умотао у сложену хрпу застарјелих статута које су западне силе наметнуле Балкану након распада Југославије, а бонска овлаштења је назвао злогласним, те подсјетио на изјаву судије Милана Благојевића који је увјерљиво показао да дио бонских овлаштења не дају високом представнику "право да намеће законе".

(Срна)

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Деблокада

11.08.2021 08:56

Цуди ме да нико не коментарисе одлуку, не цитира спорне дијелове које "угрозавају" мир или неки народ, вец је прасина само у томе како је то "наметнуо" Инцко. Неки су вец давно отписали Високог представника као надзора и регулатора за проводјење цивилних аспеката мировног споразумапризељкујуци његово укидање. Заборавили су испунити своје обавезе које су прихватили да би се укинуо Високи. За то вријеме се нису потрудили изградити дрзаву и институције које стите права СВИХ градјана који зиве у Босни и Херцеговини. И ста даље? Они који блокирају напредак дрзаве сада додатно блокирају институције Босне и Херцеговине (покусавају блокирати). Медјутим, право питање је да ли је могуце блокирати Босну и Херцеговину? На нерад и неред политицара су навикли сви, па ста је онда ново у овој ситуацији сто није било раније?! Кренимо од 1991.године...

ОДГОВОРИТЕ
Name

КО

11.08.2021 09:14

Ко је сад овај Пантелија?

Name

АЗ

11.08.2021 09:20

Федерација БиХ, (Астра зенк). Има ли још која земља да ће им доставити ово смеће да не баца. Држава РС нуди само најбоље на свијету Спутник В.

Name

А

11.08.2021 08:56

Нисам стручњак (поготово не Амерички за Балкан) али ово сам знао иако сам обични лаик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

11.08.2021 09:08

Само се нешто анализира, паметује, а у пракси друга прича. Бла бла бла политика, док се пљачкају буџети и ресурси.

Name

Истина

11.08.2021 08:57

Тако је коначно права истина за све су странци криви а нама подмећу, и овај рат су водили странци и убијали сад нама ориписују своја злодјела. Све злоцине су поцинили, сва масовна стрељања, а ми криви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.08.2021 10:33

Хвала Богу па Додик није крив за ово.

Name

Фениx

11.08.2021 09:00

Да смо имали политичаре а не Рудоње и мафијаше и незналице никад се ништа од овог неби десило. Бојиш се дијалога,разговора,сукоба мишљења .Потез напуштања заједничких институција је знак да имамо веома веома лоше политичаре. Прије би пушке у руке увалили народу него се борили на разним сједницама и комисијама.Разочаран сам,сад најрадије неби гласао низакога али морам узети мање зло.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је

11.08.2021 09:57

Гласатитреба јер њима одговарају празни листици.

Name

Ре

11.08.2021 10:14

Додај Бакира и Себију, Цовица и Кристу, силајдица, и остале сто вас праве будалам свих ових година. Волио бих реци за некога несто позитивно али не иде

Name

Ре2

11.08.2021 18:17

Хахахаха... Лобирање је цудо..све за лову.

Name

Ноле

11.08.2021 09:01

Ста овај паметује.Сто не оде код Бајдена па му то лицно казе,или на сједници СБ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

11.08.2021 09:04

Високи представник има овласти да уведе закон...тако да то није никакво наметање закона. Стручњак за балкан....хахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако

11.08.2021 09:08

"Нема сумње, каже, да су дјела геноцида, насиља, мржње правно и морално погрешна..." Сви се слазу око овога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

11.08.2021 09:18

Сви паметују преко неспособне БиХ, А ТЛО ЈЕ ВЕОМА ПОГОДНО. ТАКО ВАМ ЈЕ КАДА ЗАДЊА КОЛА У КОНВОЈУ ПРЕЂУ НА ЧЕЛНУ ПОЗИЦИЈУ, МО,Ш РАДИТ ШТА ТИ ВПЉА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саинт

11.08.2021 09:19

Шта нам предлажеш да урадимо ми примитивни Балканци. Незнам колко ти је Додиков лоби у УСА платио да причаш против запада. Можда да будемо као Бјелорусија и да пркосимо западним моћницима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Св.

11.08.2021 10:29

Или да будемо као САД па кренемо са њима на Ирак, Либију, Сирију, Сомалију, Вијетнам.....

Name

Ре Саинт

11.08.2021 13:41

Нико није морао да му плати за овакво мисљење. САД нема никакве законске санкције за људе који негирају рецимо холокауст. Има професора на коледзима који предају такву верзију историје, објављују књиге ма ту тему, итд. Слобода говора је тамо светиња. Ово је табу у Европи, у Америци није. Људи це вербално осудити овакве ствари, али не могу забранити никоме да се тако изјасњава. Од једног Американца ово није ни мало необицна изјава.

Name

Дрекавац!!!

11.08.2021 09:34

Сви пре паметни, па иоле писмен човјек у овој јадној земљи је свјесан свега , само што насједе наивно на ове наше лопове вјерујући у патриотизам ,а увјек нас је неко буд зашто продавао и предавао јачима ...престанимо кукат над власитом судбином кад смо г.вна и кад се накотило разног шљама који ни части ни морала немају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

11.08.2021 09:34

Ако ниста овај закон це оголити насе политицаре до мјере да це морати да се баве властитим послом умјесто сто србују за добре паре док народ нема пас за ста да уједе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаф

11.08.2021 09:55

Ала струцњак петља, све не би ли оправдао слављење злоцина и злоцинаца. Ста га ту увијас, кажи директно да те сви разумијемо. Инцков закон има и Србија, па нико не прети отцепљењем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

11.08.2021 10:04

Да је Хаг био непристрасан и осудио све злоцинце на истим принципима, Инцков закон не би био проблем. Овако, инцков закон треба да обрисе трагове и улогу великих сила у сребреничком злочину. Забрана било каквог помињања Србренице треба да зацементира "утврдјене" хашке чињенице и да се са даљим притиском на РС окрене нови лист. У свему томе поданички босњацки врх мисли да му то иде у прилог и да ће тако унистити РС. Поред тога овим се настоји успорити привредни раст Србије, али и лосу позицију у преговорима са твз. Косовом, јер ће се она неминовно укључити у одбрану РС и тако на себе привуци бијес запада и пад страних инвестиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

11.08.2021 10:07

"На књижевном петку" у Загребу Меши Селимовићу је, на савијеној цедуљици, добачено питање: "Зашто се ви, Мехмеде Селимовићу, осјећате Србином?" Меша је развио цедуљицу, гласно прочитао и одговорио: "До 1941. године ја сам се осећао Србином, а нисам се питао зашто. Од 1941. знам зашто сам то."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

11.08.2021 10:10

"Ја сам увек мислио да је демократија владавина народа, док ми мој таваришћ Рузвелт није луцидно објаснио да је демократија, заправо владавина америчког народа". - Јосиф Стаљин

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

11.08.2021 10:27

Јел неко овоме рекао да је тај исти закон 4 пута одбијан у парламенту БИХ од стране срба...И ко је такав закон наметнуо земљама ЕУ (24 земље( и САД-у...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паук

11.08.2021 10:29

Чекајте људи, па ваљда се зна гдје је Инцко и гдје станује и у којој банци му је рачун.Све паре скинути са рачуна и пребацити у БиХ, наравно ми смо под окупацијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све је на продају

11.08.2021 11:35

Све се продаје и купује и наметнути и не наметнути и правда и неправда......

Name

Горан

11.08.2021 11:55

Да ли је ко потражио на интернету ко је био овај лик (Стевен Меyер)? Водио је једну посебну агенцију са три слова, од којих је прво Ц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мира

11.08.2021 12:03

прави кривац је додик јер је наредио Околицу да то сакрије, само да он не би морао одлуцивати

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.08.2021 12:06

боље сто их нема они би то брзо раскуцили

ОДГОВОРИТЕ