Раст цијена кафе на свјетском тржишту одразиће се у БиХ

Након поскупљења шећера и уља, које се десило у посљедњих неколико мјесеци, грађани БиХ могу очекивати и поскупљење кафе, јер је већ дошло до скока цијена овог омиљеног црног напитка на свјетском тржишту.

Босна и Херцеговина 11.08.2021 | 07:40
Раст цијена кафе на свјетском тржишту одразиће се у БиХ

Наиме, мразеви који су задесили простор Бразила, најгори у посљедњих двадесетак година, довели су до раста цијене непржене кафе, који се већ одразио на цијене кафе у свјетским трговинама, а исто могу ускоро очекивати и купци у БиХ.

Како су "Независне" незванично сазнале од представника из ове области пословања, цијене кафе би могле порасти много више од очекиваног, односно од могућег поскупљења могла би их забољети глава, умјесто да кафа као иначе помогне, што ће сигурно наићи на неодобравање грађана, који кафу често стављају на врх листе потрепштина.

"Кад год идемо у набавку, кафа је на листи за куповину. Пола килограма брзо се потроши, а ако дође до поскупљења стваро ће бити још један удар по џепу потрошача", каже нам једна Бањалучанка.

Да је до раста цијена на страном тржишту већ дошло за "Независне новине" потврдила је и Нина Биједић Мујановић, директорица компаније "Виспак" из Високог, која каже да је позната тренутна ситуација када је у питању изузетно висок раст цијена кафе на тржишту, као и узрок раста истих.

"С обзиром на то да је кафа берзанска роба ми смо навикнути на континуирано варирање цијена ове сировине и своје стратегије пословања усклађујемо с годишњим процјенама процента варирања исте. Оно што је у тренутно значајно другачије јесте екстремно висок раст цијена, који је такођер динамичан", навела је Биједић Мујановићева.

Додала је да је оваква ситуација на тржишту већ неко вријеме присутна и значајно утиче на пословање домаћих фирми.

"Још пратимо диманику промјене цијена сирове кафе како бисмо могли процијенити просјек њеног повећања. Ти подаци ће значајно утјецати на доношење коначне одлуке о евентуалној промјени цијене нашег производа", казала је Биједић Мујановићева.

Додала је да је у протеклом периоду био континуиран раст цијена сирове кафе те да то засад није утицало на промјене цијена овог производа у БиХ.

"Наша будућа цјеновна стратегија ће свакоко зависити од тржишних услова јер је основа за одрживо пословање", закључила је Биједић Мујановићева.

Богдан Марјановић, предсједник Асоцијације самосталних трговина регије Бањалука, казао је да кафа још није поскупјела, али да све упућује на то да би до скока цијена овог производа могло доћи.

"Не зна се још колико ће поскупјети, али и та тиха поскупљења су поприлично оптеретила потрошачку корпу грађана", рекао је Марјановић.

Додао је да је раније дошло до поскупљења уља, чија је цијена сада већ изашла на око три КМ, те да је шећер нешто блаже поскупио.

"Тренутно се цијене пола килограма кафе крећу од 6,30 до 6,90 КМ у зависности од произвођача", казао је Марјановић, додајући да иако се кафа не сматра основном животном намирницом, ипак за грађане БиХ представља један од најважнијих производа.

Гордана Булић, предсједница Удружења потрошача "Клуб потрошача" из Тузле, навела је да, нажалост, због слободног формирања цијена свако може да одреди цијене производа.

"Кафа је нешто што је потрошачима битно, али није основна животна намирница. Нажалост, ми смо већ имали велики раст цијена јестивог сунцокретовог уља, меса, па и неких млијечних производа", казала је Булићева.

Додала је да, када дође до раста цијена овог кофеинског напитка, потрошачима савјетују да гледају цијену и да се рађе одлучују за оне који су макар за пет фенинга јефтинији, јер би то могло након неког времена довести до стабилизације тржишта, те да грађани, ако цијене буду превисоке, могу да купују неке замјене за кафу.

Раст цијена кафе у супермаркетима могао би довести и до скока цијена овог напитка и у угоститељским објектима.

"Једно поскупљење кафе је дошло одмах послије пандемије вируса корона, због већих трошкова пословања. Сигурно је да ће цијена кафе на тржишту довести до њеног поскупљења и у угоститељским објектима", казао је за "Независне" Горан Куртиновић, члан Управног одбора "Хореце".

Додао је да се тренутно цијене кафа у угоститељским објектима крећу од 1,5 до чак три КМ.

(Независне новине)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Хик

11.08.2021 07:45

Нецемо је куповати. Као да је то проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

11.08.2021 07:46

На кафу се не може утицати као ни на цијену банана и кивија али шећер и уље се производи код нас, дакле не производимо довољно ни за своје становништво, дакле држава је јадна која увози нешто што успјева код ње.

ОДГОВОРИТЕ