Пожари не престају: Имовина мјештана нестаје у пламену

Ватрогасне јединице приправне су на снажне вјетрове који би могли изазвати још пожара на другом по величини грчком острвом. 

Свијет 10.08.2021 | 21:24
Пожари не престају: Имовина мјештана нестаје у пламену

Грци стражаре испред својих домова и настоје их спасити од шумских пожара који уништавају грчко острво Евија и не желе отићи иако их власти позивају на евакуацију, док се ватрогасци боре с ватром осми дан заредом.

 Влада би ускоро требала најавити мјере помоћи становницима који су остали без својих домова и имовине. Но за неким Грцима остављање куће пред ватреном стихијом није опција.

"Полиција је дошла и рекла нам да евакуишемо село Авгарију, али не можемо, то је наша имовина. Не можемо допустити да нам домови изгоре", рекао је Иоаннис Аггелопоулос (55), власник аутолимарске радње у Истиаији на сјеверу острва. 

Мјештанка Иоанна Метаксиоти (59) придружила се патроли: "Уплашени смо, али морамо остати".

Грчки премијер Кириакос Мицотакис извинио се у понедјељак Грцима за пропусте власти у борби с пожарима након што су увидјели размјере штете.

Мицотакис је одобрио 500 милиона евра помоћи острву Евији и регији Атици код Атине у понедјељак и обећао да ће се обновити шуме уништене у пожарима.

Спаљени су дијелови шума Атике, Евије и Пелопонеза, показују сателитске снимке Сентинела-2. Национални опсерваториј у Атини процјењује да је до недјеље изгорјело 650.000 хектара.

Више од 500 пожара горило је у Грчкој који су натјерали на евакуацију десетине села и хиљаде људи. Готово 1000 ватрогасаца, девет канадера и 200 возила послано је у помоћ Грчкој из других еуропских земаља.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар