Požari ne prestaju: Imovina mještana nestaje u plamenu

Vatrogasne jedinice pripravne su na snažne vjetrove koji bi mogli izazvati još požara na drugom po veličini grčkom ostrvom. 

Svijet 10.08.2021 | 21:24
Požari ne prestaju: Imovina mještana nestaje u plamenu

Grci stražare ispred svojih domova i nastoje ih spasiti od šumskih požara koji uništavaju grčko ostrvo Evija i ne žele otići iako ih vlasti pozivaju na evakuaciju, dok se vatrogasci bore s vatrom osmi dan zaredom.

 Vlada bi uskoro trebala najaviti mjere pomoći stanovnicima koji su ostali bez svojih domova i imovine. No za nekim Grcima ostavljanje kuće pred vatrenom stihijom nije opcija.

"Policija je došla i rekla nam da evakuišemo selo Avgariju, ali ne možemo, to je naša imovina. Ne možemo dopustiti da nam domovi izgore", rekao je Ioannis Aggelopoulos (55), vlasnik autolimarske radnje u Istiaiji na sjeveru ostrva. 

Mještanka Ioanna Metaksioti (59) pridružila se patroli: "Uplašeni smo, ali moramo ostati".

Grčki premijer Kiriakos Micotakis izvinio se u ponedjeljak Grcima za propuste vlasti u borbi s požarima nakon što su uvidjeli razmjere štete.

Micotakis je odobrio 500 miliona evra pomoći ostrvu Eviji i regiji Atici kod Atine u ponedjeljak i obećao da će se obnoviti šume uništene u požarima.

Spaljeni su dijelovi šuma Atike, Evije i Peloponeza, pokazuju satelitske snimke Sentinela-2. Nacionalni opservatorij u Atini procjenjuje da je do nedjelje izgorjelo 650.000 hektara.

Više od 500 požara gorilo je u Grčkoj koji su natjerali na evakuaciju desetine sela i hiljade ljudi. Gotovo 1000 vatrogasaca, devet kanadera i 200 vozila poslano je u pomoć Grčkoj iz drugih europskih zemalja.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar