Тужилаштво БиХ се одрекло права кривичног гоњења хрватских генерала

У прилогу је документ који је Гордана Тадић упутила својим колегама у Републици Хрватској од којих тражи да они преузму кривични предмет против четрнаест официра Хрватске војске.  Тим актом Босна и Херцеговина одриче се права на кривични прогон официра ХВ-а које је 2006 и 2007. године због ратних злочина пријавио МУП Републике Српске.

Босна и Херцеговина 09.08.2021 | 08:56
Тужилаштво БиХ се одрекло права кривичног гоњења хрватских генерала

Објављујемо замолницу упућену Хрватској: Тужилаштво БиХ се одрекло права кривичног гоњења хрватских генерала, све је велика обмана

Цијела афера је лажна. Чином Тужилаштва БиХ хрватски генерали су, заправо, спашени кривичног прогона. Доказују то и документи које Истрага.ба ексклузивно објављује. Босна и Херцеговина се одлуком главне државне тужитељице Гордане Тадић одрекла права на кривични прогон високих официра Хрватске војске који су били под истрагом због злочина над Србима током операција ХВ-а, проведених 1995. године. У прилогу је документ који је Гордана Тадић упутила својим колегама у Републици Хрватској од којих тражи да они преузму кривични предмет против четрнаест официра Хрватске војске.  Тим актом Босна и Херцеговина одриче права на кривични прогон тих особа.

Држава молитељица је Босна и Херцеговина, замољена држава је Република Хрватска, док у рубрици предмет пише: “замолница за уступање кривичног гоњења”.

“Ово Тужилаштво формирало је предмет Т20 КТРЗ 0003539 06 на основу Извјештаја о откривању извршилаца кривичног дјела број: КУ – 94/06 поднесеног од стране Центра јавне безбједности Бања Лука, ПС Козарска Дубица од 3. 11. 2006. године и Извјештаја о откривању кривичних дјела и извршилаца број КУ-1874/07 од 6.9. 2007. године, Центар јавне безбједности Бања Лука против пријављених особа и то: Павла Миљевца, Маријана Марековића ….” наведено је у замолници Тужилаштва БиХ достављеној хрватским властима након чега су бројни званичници из Хрватске саопћили да се ради о притиску “политичког Сарајева”.

Поједностављено, овим актом Тужилаштво БиХ, односно Гордана Тадић, тражи да Хрватска преузме предмете кривичног гоњења својих официра, осумњичених за злочине над српским цивилима. У замолници, Тужилаштво БиХ се позива на Споразум између Босне и Херцеговине и Републике Хрватске о правној помоћи у грађанским и казненим стварима који је потписан 26. фебруара 1996. године у Сплиту. Па да видимо шта пише у том документу.

“1) Правосудни органи државе молитељице привремено ће прекинути мјере у вези с гоњењем за дјело наведено у молби за преузимање кривичног гоњења.
2) Те ће се мјере увијек обуставити:
1. ако је окривљени у замољеној држави правомоћно ослобођен или је поступак обустављен због помањкања доказа или зато јер почињено дјело није кажњиво дјело,
2. ако су изречена казна или мјера сигурности већ извршени или ако извршење по закону због акта помиловања није више могуће.
3. за онолико времена за колико је извршење казне или мјере сигурности потпуно или дјеломично одгођено”, наведено је у члану 36 наведеног Споразума.

Споразум између БиХ и Хрватске
Дакле, Босна и Херцеговина као држава молитељица “привремено ће прекинути мјере у вези с гоњењем за кривично дјело наведено у молби”. Или у преводу, Тужилаштво БиХ више неће проводити истрагу против хрватских генерала које је МУП РС-а пријавио за кривично дјело ратни злочин.

Но, оно што је посебно интересантно пише у члану 35 Споразума на који се позива Тужилаштво БиХ.
“Молби треба приложити: списе у оригиналу или овјереном пријепису,  потврду или друге податке о држављанству особе за коју се моли преузимање кривичног гоњења, извод одредби из кривичног закона које су припремљене у тој кривичној ствари, изјаве оштећених да су сагласни са уступањем кривичног гоњења. Изјава оштећеног, која је потребна за покретање кривичног поступка у држави молитељици, вриједи и у замољеној држави”, пише у Споразуму.

Ако је Тужилаштво БиХ испоштовало одредбе на које се позива, то значи да су породице страдалих Срба дале сагласност да се хрватском правосуђу уступи кривични предмет против хрватских генерала.  До тренутка објаве овог текста нисмо успјели провјерити да ли постоји таква сагласност у спису Тужилаштва БиХ.

Осим тога, о уступању предмета хрватском правосуђу морали су бити упознати  и челници МУП-а Републике Српске који су пријавили осумњичене. Да ли су они дали сагласност на овај чин Гордане Тадић до сада нисмо успјели сазнати. Но, оно што је потпуно јасно – Хрватска ове генерале неће процесуирати. А неће ни Гордана Тадић, односно Тужилаштво БиХ.

И за крај је битно напоменути да Тужилаштво БиХ није подузело ништа како би официре Хрватске војске извело пред Суд БиХ. Међународна потјерница за њима никада није расписана, а од хрватског правосуђа до сада није затражено ни њихово испитивање у својству осумњичених, односно пријављених. Иако није подузела ништа да им се суди у БиХ, Гордана Тадић је одлучила предмете против генерала из Хрватске уступити правосудним органима који их неће процесуирати.

истрага.ба

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Марионета

09.08.2021 07:07

Ниста ново у најкорумпиранијем правосудју у Европи. лако је са овцама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УСПЈЕСНА КОАЛИЦИЈА

09.08.2021 07:30

СДА = ХДЗ = СНСД

Name

Додиковка

09.08.2021 08:05

Овим Хрватима је Додик више урадио него Тудјамн и све власти ХДЗ а у задње 3 деценије

Name

Па немозе..

10.08.2021 04:18

..свој против свога

Name

Мирко

09.08.2021 07:21

Хахахаха.....само су вам Срби криви...а у бившој Југославији , су се прво организовали параинформације , Хрвати и Муслимани , да разбијају државу

ОДГОВОРИТЕ
Name

3509

09.08.2021 08:09

Највећа логистика Хрватима данас је СНСД, а прије свега Милорад Додик. Милорад Додик данас србује на релацији са Бошњацима, а на сваки могући нашин подржава Хрвате који су нанијели највеће зло српском народу за вријеме другог свјетског рата. Милорад Додик влада више од 20 година српским народом и трба да одговори на питање шта је учинио да се хрвати осуде за злочине које су правили над српским народом током другог свјетског рата. Хрвати су вјешто унијели мржњу између Срба И Бошбјака, да би добили трећи ентитет у БиХ. Међутим Срби и Бошњаци су много испреплетени на простору БиХ и Србије и са правом предсједник Србије Вучић се залаже за помирење између Срба и Бошњака. Миле Додик да би спасио себе упрно заговара опцију сукоба са Бошњацима. Зато, Миле Додик ако је велики Србин како се представљ и ако жели добро Републици Српској треба да што прије оде са политичке сцене.

Name

Ре Мирко

09.08.2021 08:27

Па то су Додикови партнери и пријатељи! ЕТО ШТА НАМ РАДИ ПЉАЧКАШ ИЗ ЛАКТАША!

Name

Ре 359

09.08.2021 10:18

Паметно примјећујеш и збориш! Највећи Хрват послије Туђмана је Милорад Додик!

Name

Питање

09.08.2021 07:25

За градњу пељеског моста који пријечи БИХ излаз на отворено море је потегнут национални интерес. За ослобађање хрватских генерала даје се сагласност из БЛ. Ко кога овдје ј... у здрав мозак. Ко заступа чије интересе, а ми их дебело плаћамо. Сваки мјесец нови порез за кабадахије домаће и "велике Србе" (зарад властитих интереса). Народе, глуп си! И слијеп си!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац Р СРПСКЕ

09.08.2021 07:27

Никакво цудо сто је Гордана то урадила. Она ради сто јој нареде додик и цовиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

09.08.2021 07:36

Па наравно да је све осмишљено и договорено како би се 'рваЦка извукла од било какве одговорности за нестанак Срба са те територије. Чудило би ме да у ово није умјешан и Милорад "велики баја" Додик?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милици

09.08.2021 08:08

Па њему је најбоља

Name

Ре РАСПУЦХИН

09.08.2021 08:27

Па поновно предлози Милету да га "елегантно" извуцес и из ове афере а адекватно провизију од 3%, као сто си му предлагао и за икону ????

Name

Мили

09.08.2021 08:04

Обје Југославије су међунардни експериментални пројекат да се уништи државорворни српски народ и да оснују сателитске државице на Балкану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Мили

09.08.2021 09:28

Истина!

Name

Не

09.08.2021 09:57

Обје југославије су створили французи и енглези управо Србима да имају велику Србију на устрб других народа.

Name

јест

09.08.2021 08:09

то је нагодба са додиком и горданом тадиц .сви знамо да додик брани интересе хрвата .све је договорено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бацко

09.08.2021 08:23

Дје сад Миле он казе да Цовиц брани насе интересе. Хоце ли се смјети огласити? Дје су његови ботови сад да дају ком за свог водју и њговог најбољег пријатеља Цовица?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

09.08.2021 08:25

Имате на ФТВ серијал о Сеферу Халиловићу кад прича о скривању по Бућа потоку у СА и оснивању јединица прије рата а тако и у Бихаћу, мој добар колега је ишао у Цазин на обуку ,он још мисли да ја то нисам знао а Срби су агресори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

09.08.2021 09:24

Све то стоји. Међутим нико ништа није урадио да то спријечи. Немогуће да то тајне службе нису знале и ништа није урађено по том питању. Зашто? Да ли је то можда морало тако бити или, или. Сам си рекао за колегу из Бихаћа...

Name

Ух, идеално

09.08.2021 11:43

А како ваше тајне службе нису знале за тв "жуту кућу" 1999? Ко је убио дјецу у кафицу "Панда" 1998? Албанци, изгледа, нису. Остаје једино сумња да се су србијанске тајне службе или СДБ тонурадиле. Неки свједоци блиски властоима у то вријеме торде тако.

Name

Ре Србо

09.08.2021 13:41

Имате ви свога Додика који је продао Јасеновачку грађу а сад по договору сТадићком ослобађа зликовце Хрватске! Фујјј

Name

Бивши посланик

09.08.2021 08:27

Ускоро ће муслимани учинити оно што хрвати траже, после тога ће опрт везати заставе. Ништа није случајно, па ни ово, запамтите Срби, не вјеруте никоме, долазе много тежа времена него ова биједа сад. Види се то из оркестриране приче по регији. Свиђа ми се прича о Сабору Републике Српске. То је једини начин да збијемо редове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бомбаш

09.08.2021 09:28

Сад це Додик да покребе витакни национални интерес

ОДГОВОРИТЕ
Name

КМЕТ СИМАН

09.08.2021 16:12

Шта каже државотворник на ово, ипак је ова Гоца његов пријатељ и он њен

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

09.08.2021 19:10

Ратни злочин никад не застарјева али овдје се све ради да се одуговлаци да ови генерали помру па да их никад не осуде. Милорад Додик већи Хрват од Човића и Комшића.

ОДГОВОРИТЕ