Tužilaštvo BiH se odreklo prava krivičnog gonjenja hrvatskih generala

U prilogu je dokument koji je Gordana Tadić uputila svojim kolegama u Republici Hrvatskoj od kojih traži da oni preuzmu krivični predmet protiv četrnaest oficira Hrvatske vojske.  Tim aktom Bosna i Hercegovina odriče se prava na krivični progon oficira HV-a koje je 2006 i 2007. godine zbog ratnih zločina prijavio MUP Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina 09.08.2021 | 08:56
Tužilaštvo BiH se odreklo prava krivičnog gonjenja hrvatskih generala

Objavljujemo zamolnicu upućenu Hrvatskoj: Tužilaštvo BiH se odreklo prava krivičnog gonjenja hrvatskih generala, sve je velika obmana

Cijela afera je lažna. Činom Tužilaštva BiH hrvatski generali su, zapravo, spašeni krivičnog progona. Dokazuju to i dokumenti koje Istraga.ba ekskluzivno objavljuje. Bosna i Hercegovina se odlukom glavne državne tužiteljice Gordane Tadić odrekla prava na krivični progon visokih oficira Hrvatske vojske koji su bili pod istragom zbog zločina nad Srbima tokom operacija HV-a, provedenih 1995. godine. U prilogu je dokument koji je Gordana Tadić uputila svojim kolegama u Republici Hrvatskoj od kojih traži da oni preuzmu krivični predmet protiv četrnaest oficira Hrvatske vojske.  Tim aktom Bosna i Hercegovina odriče prava na krivični progon tih osoba.

Država moliteljica je Bosna i Hercegovina, zamoljena država je Republika Hrvatska, dok u rubrici predmet piše: “zamolnica za ustupanje krivičnog gonjenja”.

“Ovo Tužilaštvo formiralo je predmet T20 KTRZ 0003539 06 na osnovu Izvještaja o otkrivanju izvršilaca krivičnog djela broj: KU – 94/06 podnesenog od strane Centra javne bezbjednosti Banja Luka, PS Kozarska Dubica od 3. 11. 2006. godine i Izvještaja o otkrivanju krivičnih djela i izvršilaca broj KU-1874/07 od 6.9. 2007. godine, Centar javne bezbjednosti Banja Luka protiv prijavljenih osoba i to: Pavla Miljevca, Marijana Marekovića ….” navedeno je u zamolnici Tužilaštva BiH dostavljenoj hrvatskim vlastima nakon čega su brojni zvaničnici iz Hrvatske saopćili da se radi o pritisku “političkog Sarajeva”.

Pojednostavljeno, ovim aktom Tužilaštvo BiH, odnosno Gordana Tadić, traži da Hrvatska preuzme predmete krivičnog gonjenja svojih oficira, osumnjičenih za zločine nad srpskim civilima. U zamolnici, Tužilaštvo BiH se poziva na Sporazum između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima koji je potpisan 26. februara 1996. godine u Splitu. Pa da vidimo šta piše u tom dokumentu.

“1) Pravosudni organi države moliteljice privremeno će prekinuti mjere u vezi s gonjenjem za djelo navedeno u molbi za preuzimanje krivičnog gonjenja.
2) Te će se mjere uvijek obustaviti:
1. ako je okrivljeni u zamoljenoj državi pravomoćno oslobođen ili je postupak obustavljen zbog pomanjkanja dokaza ili zato jer počinjeno djelo nije kažnjivo djelo,
2. ako su izrečena kazna ili mjera sigurnosti već izvršeni ili ako izvršenje po zakonu zbog akta pomilovanja nije više moguće.
3. za onoliko vremena za koliko je izvršenje kazne ili mjere sigurnosti potpuno ili djelomično odgođeno”, navedeno je u članu 36 navedenog Sporazuma.

Sporazum između BiH i Hrvatske
Dakle, Bosna i Hercegovina kao država moliteljica “privremeno će prekinuti mjere u vezi s gonjenjem za krivično djelo navedeno u molbi”. Ili u prevodu, Tužilaštvo BiH više neće provoditi istragu protiv hrvatskih generala koje je MUP RS-a prijavio za krivično djelo ratni zločin.

No, ono što je posebno interesantno piše u članu 35 Sporazuma na koji se poziva Tužilaštvo BiH.
“Molbi treba priložiti: spise u originalu ili ovjerenom prijepisu,  potvrdu ili druge podatke o državljanstvu osobe za koju se moli preuzimanje krivičnog gonjenja, izvod odredbi iz krivičnog zakona koje su pripremljene u toj krivičnoj stvari, izjave oštećenih da su saglasni sa ustupanjem krivičnog gonjenja. Izjava oštećenog, koja je potrebna za pokretanje krivičnog postupka u državi moliteljici, vrijedi i u zamoljenoj državi”, piše u Sporazumu.

Ako je Tužilaštvo BiH ispoštovalo odredbe na koje se poziva, to znači da su porodice stradalih Srba dale saglasnost da se hrvatskom pravosuđu ustupi krivični predmet protiv hrvatskih generala.  Do trenutka objave ovog teksta nismo uspjeli provjeriti da li postoji takva saglasnost u spisu Tužilaštva BiH.

Osim toga, o ustupanju predmeta hrvatskom pravosuđu morali su biti upoznati  i čelnici MUP-a Republike Srpske koji su prijavili osumnjičene. Da li su oni dali saglasnost na ovaj čin Gordane Tadić do sada nismo uspjeli saznati. No, ono što je potpuno jasno – Hrvatska ove generale neće procesuirati. A neće ni Gordana Tadić, odnosno Tužilaštvo BiH.

I za kraj je bitno napomenuti da Tužilaštvo BiH nije poduzelo ništa kako bi oficire Hrvatske vojske izvelo pred Sud BiH. Međunarodna potjernica za njima nikada nije raspisana, a od hrvatskog pravosuđa do sada nije zatraženo ni njihovo ispitivanje u svojstvu osumnjičenih, odnosno prijavljenih. Iako nije poduzela ništa da im se sudi u BiH, Gordana Tadić je odlučila predmete protiv generala iz Hrvatske ustupiti pravosudnim organima koji ih neće procesuirati.

istraga.ba

Komentari / 26

Ostavite komentar
Name

Marioneta

09.08.2021 07:07

Nista novo u najkorumpiranijem pravosudju u Evropi. lako je sa ovcama.

ODGOVORITE
Name

USPJESNA KOALICIJA

09.08.2021 07:30

SDA = HDZ = SNSD

Name

Dodikovka

09.08.2021 08:05

Ovim Hrvatima je Dodik više uradio nego Tudjamn i sve vlasti HDZ a u zadnje 3 decenije

Name

Pa nemoze..

10.08.2021 04:18

..svoj protiv svoga

Name

Мирко

09.08.2021 07:21

Хахахаха.....само су вам Срби криви...а у бившој Југославији , су се прво организовали параинформације , Хрвати и Муслимани , да разбијају државу

ODGOVORITE
Name

3509

09.08.2021 08:09

Najveća logistika Hrvatima danas je SNSD, a prije svega Milorad Dodik. Milorad Dodik danas srbuje na relaciji sa Bošnjacima, a na svaki mogući našin podržava Hrvate koji su nanijeli najveće zlo srpskom narodu za vrijeme drugog svjetskog rata. Milorad Dodik vlada više od 20 godina srpskim narodom i trba da odgovori na pitanje šta je učinio da se hrvati osude za zločine koje su pravili nad srpskim narodom tokom drugog svjetskog rata. Hrvati su vješto unijeli mržnju između Srba I Bošbjaka, da bi dobili treći entitet u BiH. Međutim Srbi i Bošnjaci su mnogo isprepleteni na prostoru BiH i Srbije i sa pravom predsjednik Srbije Vučić se zalaže za pomirenje između Srba i Bošnjaka. Mile Dodik da bi spasio sebe uprno zagovara opciju sukoba sa Bošnjacima. Zato, Mile Dodik ako je veliki Srbin kako se predstavlj i ako želi dobro Republici Srpskoj treba da što prije ode sa političke scene.

Name

Re Mirko

09.08.2021 08:27

Pa to su Dodikovi partneri i prijatelji! ETO ŠTA NAM RADI PLJAČKAŠ IZ LAKTAŠA!

Name

Re 359

09.08.2021 10:18

Pametno primjećuješ i zboriš! Najveći Hrvat poslije Tuđmana je Milorad Dodik!

Name

Pitanje

09.08.2021 07:25

Za gradnju peljeskog mosta koji priječi BIH izlaz na otvoreno more je potegnut nacionalni interes. Za oslobađanje hrvatskih generala daje se saglasnost iz BL. Ko koga ovdje j... u zdrav mozak. Ko zastupa čije interese, a mi ih debelo plaćamo. Svaki mjesec novi porez za kabadahije domaće i "velike Srbe" (zarad vlastitih interesa). Narode, glup si! I slijep si!

ODGOVORITE
Name

Borac R SRPSKE

09.08.2021 07:27

Nikakvo cudo sto je Gordana to uradila. Ona radi sto joj narede dodik i covic.

ODGOVORITE
Name

RASPUCHIN

09.08.2021 07:36

Па наравно да је све осмишљено и договорено како би се 'рваЦка извукла од било какве одговорности за нестанак Срба са те територије. Чудило би ме да у ово није умјешан и Милорад "велики баја" Додик?

ODGOVORITE
Name

Milici

09.08.2021 08:08

Pa njemu je najbolja

Name

Re RASPUCHIN

09.08.2021 08:27

Pa ponovno predlozi Miletu da ga "elegantno" izvuces i iz ove afere a adekvatno proviziju od 3%, kao sto si mu predlagao i za ikonu ????

Name

Мили

09.08.2021 08:04

Обје Југославије су међунардни експериментални пројекат да се уништи државорворни српски народ и да оснују сателитске државице на Балкану.

ODGOVORITE
Name

@Mili

09.08.2021 09:28

Istina!

Name

Ne

09.08.2021 09:57

Obje jugoslavije su stvorili francuzi i englezi upravo Srbima da imaju veliku Srbiju na ustrb drugih naroda.

Name

jest

09.08.2021 08:09

to je nagodba sa dodikom i gordanom tadic .svi znamo da dodik brani interese hrvata .sve je dogovoreno.

ODGOVORITE
Name

Backo

09.08.2021 08:23

Dje sad Mile on kaze da Covic brani nase interese. Hoce li se smjeti oglasiti? Dje su njegovi botovi sad da daju kom za svog vodju i njgovog najboljeg prijatelja Covica?????

ODGOVORITE
Name

Србо

09.08.2021 08:25

Имате на ФТВ серијал о Сеферу Халиловићу кад прича о скривању по Бућа потоку у СА и оснивању јединица прије рата а тако и у Бихаћу, мој добар колега је ишао у Цазин на обуку ,он још мисли да ја то нисам знао а Срби су агресори.

ODGOVORITE
Name

Idealno

09.08.2021 09:24

Sve to stoji. Međutim niko ništa nije uradio da to spriječi. Nemoguće da to tajne službe nisu znale i ništa nije urađeno po tom pitanju. Zašto? Da li je to možda moralo tako biti ili, ili. Sam si rekao za kolegu iz Bihaća...

Name

Uh, idealno

09.08.2021 11:43

A kako vaše tajne službe nisu znale za tv "žutu kuću" 1999? Ko je ubio djecu u kaficu "Panda" 1998? Albanci, izgleda, nisu. Ostaje jedino sumnja da se su srbijanske tajne službe ili SDB tonuradile. Neki svjedoci bliski vlastoima u to vrijeme torde tako.

Name

Re Srbo

09.08.2021 13:41

Imate vi svoga Dodika koji je prodao Jasenovačku građu a sad po dogovoru sTadićkom oslobađa zlikovce Hrvatske! Fujjj

Name

Бивши посланик

09.08.2021 08:27

Ускоро ће муслимани учинити оно што хрвати траже, после тога ће опрт везати заставе. Ништа није случајно, па ни ово, запамтите Срби, не вјеруте никоме, долазе много тежа времена него ова биједа сад. Види се то из оркестриране приче по регији. Свиђа ми се прича о Сабору Републике Српске. То је једини начин да збијемо редове.

ODGOVORITE
Name

Bombaš

09.08.2021 09:28

Sad ce Dodik da pokrebe vitakni nacionalni interes

ODGOVORITE
Name

KMET SIMAN

09.08.2021 16:12

Šta kaže državotvornik na ovo, ipak je ova Goca njegov prijatelj i on njen

ODGOVORITE
Name

Realista

09.08.2021 19:10

Ratni zločin nikad ne zastarjeva ali ovdje se sve radi da se odugovlaci da ovi generali pomru pa da ih nikad ne osude. Milorad Dodik veći Hrvat od Čovića i Komšića.

ODGOVORITE