Закон о кажњавању послодаваца мртво слово на папиру?!

Усвајање Кривичног закона прије седам година бомбастично је најављено. Застрашујуће поруке да ће сви послодавци који радницима не исплате пет или више плата завршити у затвору од једне до пет година остале су само поруке. Ниједан послодавац није одслужио затвроску казну. Провјерили смо чему и коме служи Кривични закони послије неколико година примјене?

Република Српска 06.08.2021 | 20:00
Закон о кажњавању послодаваца мртво слово на папиру?!

Република Српска нема, а чини се, неће ускоро ни имати ''листу срама'' на којој су послодавци који не исплаћују плате.

Измјене Кривичног закона прописале су да послодавцима који нису исплатили пет или више плата пријети казна затвора до пет година. Закон је у примјени већ неколико година. У последње три подесена је 21 пријава Окружном јавном тужилаштву, због неисплаћивања плата и незакључивања уговора о раду.

На пријавама је све и остало.

''Ми смо тражили да се неисплаћивање плата третира као кривично дјело, нама није циљ да послодавци иду у затвор, већ да поштују права радника'' – каже генерални секретар Савеза синдиката РС Горан Станковић.

Поштовање права радника или затвор?

Било једно или друго – важно је да радници не испаштају, став је Синдиката. Док очекују конкретне резултате правосудних институција, послодавци поручују – Закон је у пракси доживио дебакл.

''Ми смо и код доношења тог закона рекли да је закон бесмислен и ево доказаће се сигурно и да тих 20 тужби неће завршити на начин да је послодавац кривично одговоран", каже предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић.

Ко је онда одговоран?

Питање је на које је одговор, углавном, различит у зависности од тога кога питате. Слово закона каже да послодавац кривично не одговара ако постоје објективни разлози зашто обавезе није измирио. А разлог готово увијек пронађу, само је питање колико је објективан.

''Нажалост, бројни тужиоци нису реаговали на пријаве радника да им се повређују права из радног односа", каже Станковић.

А због повреда права из радног односа било је посла и за Инспекторат.

Прошле године су извршили 770 контрола обрачуна, исплата и накнада плата. У првој половини ове године билоје 270 контрола.

''Неправилности су најчешће утврђене у дјелатностима угоститељства, трговине и услужним дјелатностима, а за које је у протеклој години одређени временски период био и обустављен рад због епидемиолошке ситуације'', одговорили су из Инспекторара Републике Српске.

Изгледа да и са и без закона радници нису ништа добили. За седам година, судећи према примјерима из праксе, ствари се нису много помјериле са почетка.

(БН)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Фениx

06.08.2021 18:13

Најтеже је провести било који закон који важи како коме.Једног штити странка,другог штити мито-кеш -лова,опет трећи у талу са властима и јбга народ може само у колону пред анбасаде .Као Додик дионице у 60-80 фирми а задатак му је да фирме раде шта хоће и инспектор који додје отказ добије одма, а лова се узима без имало зноја.Зато смо овдје гдје смо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реаговање јавности

06.08.2021 19:05

Одговоран је онај ко је у ову земљу увео приватлук мафијашлук, то су злочинци овог народа. А те јаде приватници никакву озбиљну првиредну не могу направити, него су овај народ претоворили у своје робље, својих прчварница од фирми пљачкашница.

Name

ре

06.08.2021 19:07

Приватници никада не могу направреити ни једно озбиљно предузеће као Енергопројект и Енергоинвест. Престаните више да пропагирате приватлук у некакве "послодавце", то су послоодузимачи.

Name

Борис

07.08.2021 09:44

Прво нам треба закон о политичкој и моралној одговорности, кажњавању и затварању коримпираних политичара. Онда све остало. Змија се ог главе убија. У овој држави неко дугује милионе за доприносе, а некога затварају због 10. Јаја, 3,5 км фискалног рачуна или зато што хе усјекао 1 метар дрва

Name

Тај скарадни систем

07.08.2021 11:49

Је наметнуо запад. Ни они га нису довели у ред стотинама година.Слузи за пљацку друствене имовине и богацење појединаца који би да управљају ресурсима цитаве планете и цовјецанство претворе у робље. Сваки цовјек на западу је дозивотни роб и дузник дрзави тј. њима лицно.Велика вецина зиви без икаквог владниства било цега за плате које су од данас до сутра.... Демократију су осмислили умни капиталистицки људи да застите своје богатство изманипулису масе да се они неато питају, одлуцују...Не постоји владавина права нигдје (на дјелу) нити је када могла и да постоји осим јако добро сроцено на папиру јел не постоји нигдје ни независно правосудје као ни медији. Цак ни у бивсем систему осим сто су се те неке вазне зивотне ствари за комплетно друство праведније се ријесавало и бринуло о истом,нпр.социјалне категотије њихово збрињавање, здравство, раднике, образовање, дјеције доплатке....просто рецено искорјењивало се сиромаство кроз развијање привреде (која је друствена својина, својина дрзаве) сто је сада све потпуно обрнуто.... Ткз. привредници који су и постали и слузе од и за прање опљацканог новца из будјета као и стеценог разним безакоњем за енормно богацење појединаца а сиромасење огромне вецине.....

Name

Илија

06.08.2021 18:32

Никада тај закон неће заживити док је на власти црвена банда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.08.2021 19:19

Не треба кажњавати послодавце. Само раднике. Одмах отказ. А зашто трпите. Гдје вам је понос и синдикат.

Name

Јаффа

06.08.2021 20:04

Послодавци перу паре из буџета за Шефа, неће он њих дирати.

Name

РАСПУЦХИН

07.08.2021 05:36

Тај "закон" је тешка глупост и превара на коју су насјели сви само због тога како се за исте не би могло рећи да су против радничких права. послодавци су дужни плаћати доприносе и порезе на плате и ако се то не плати , на мјесечном нивоу , "пореска управа" је дужна блокирати рачун фирме. Бар је некада тако било. Ако то и даље постоји у закону онда је овај "закон" сувишан. Већина закона , која се доноси , је у циљу преваре и пљачке а опозиција насједа на такве ствари и ћути. Занимљиво , зар не?

Name

Ре распучин

07.08.2021 09:48

Зашто су онда највећи дужници доприноса управо државне фирме ако су приватници толико зло. Приватник финансиран буџетске потрошаче, а они не уплаћују доприносе, а онда опет приватницима повећају намете

Name

Па дузници

07.08.2021 20:53

Су управо зато сто се сав новац из јавних претоци у приватна која су у осталом њихова зато су им потребна и јавна и приватна. Да су само приватна или само јавна не би имало сврхе....Електропривреда,здравство,сумарство.... ма све.....

Name

Саса

06.08.2021 18:35

Па и влада није исплатила плату за март радницима игара на срећу па ником ништа али иду избори...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

06.08.2021 19:37

Ено, директор вртића се позвао на кривични закон па га народ прозива како се прави паметан.... Не можеш ти нашем народу удовољити!!! А када оде на запад поштују сваки зарез

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ибро

07.08.2021 04:36

Бас тако,није Само до послодавца,истина И Они муљаји на сваки нацин.Подмити" И ради ста И како мозес.Накгора је ствар сто смо сви лопови ..сто казу ,,Богу ногу" ако нам запане...треба нас,народ мјењату ,небитно дали се И како Богу моли.

Name

Искрено

06.08.2021 20:14

Ма какви приватници, то су шљамови који раднике израбљују, а све им то власт дозвољава. Закони су одавно само за обичне људе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

06.08.2021 21:22

Јадна биједа код робовласника ради по 250 сати и трпи терор док ухљеби на бубжету не раде ниста а имају дупло већу плату и слободни су викендом и празницима. Они који раде код тих робовласника такозваних послодаваца и пуне бубжет незнају ни кад је који дан али власт је то све крива због пљачкашке приватизације итд.

Name

Слозна браца

07.08.2021 16:56

Куцу граде. Сви радници морају бити ако не висе онда бар исто толико организовани као сто су "они". То ријесава не само проблем радника него цјелокупног друства.

Name

КМЕТ СИМАН

07.08.2021 05:49

Јесте смијешни од ових шалабајзера ви очекујете поштовање некаквих закона, то се они само шпрдају са нама, сељачке форе и фазони, вид'овоме фаце јел он вама личи на озбиљног бизнисмена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воxпопули

07.08.2021 05:52

Обзиром да фали радника послодавци ће почети да исплаћују и 13.плату,регрес и све остало да би их задржали да остану.А не да им дугују пет плата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тнт

07.08.2021 07:45

Власт штити послодавце то је јасно као дан и треба је мењати а послодавце у затвор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Врло једноставно

07.08.2021 11:57

СВИ БАС СВИ отказу послусност свим ткз. послодавцима. Када то радници уцине, отказат це и пензионери послусност резиму, када то уцине отказат це и они сто су на будјету, професори, наставници, здравствени радници .... као домино ефекат.... Све се мозе када се хоце.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Компликовано

07.08.2021 14:21

Незапослени, радници и пензионери мозда би и могли да се организују и побуне. Ови на будзету, нема сансе. То је све полусвијет који је свјестан да без резима нема ни њих, јер у нормалном друству са својим дипломама из Сироког Бријега не би могли ни улице цистити. То је војска насег резима која зиви у свом елементу, и побунице се само ако им неко пољуља столице. Ако је остала сацица слузбеника пред пензију, који су се запослили некада давно кад је постојао конкурс а нису постојале пијацне дипломе, њима се извињавам и искљуцујем их из групне дефиниције.

Name

Будјјет пуне радници

07.08.2021 16:47

Када се то пресране, нема ни од кредиза плата за будјетлије, ваља врацати постојеце.... врло једносравно поредати ствари "СВИ НА УЛИЦУ" "СВИ ЗА ЈЕДНОГ ЈЕДАН ЗА СВЕ" и СВИ це морати бити застицени а самим тиме и они који не спадају у групу радника,самим тиме комплетно друство. СВИ и САМО СВИ, небитно да ли су неки послодавци и остварили коректан однос са радницима који није микакав гарант, јел све је то осмисљена тактика, карта на коју играју разбити бас свако јединство на половине да једна половуна угњетава другу.....

Name

СВИ

07.08.2021 17:05

И запослени и незапослени.Изивљјавају се и над једним и над другим само на разлицит нацин.....

Name

калимеро

07.08.2021 14:32

Ко да казни послодавца? Ево, цитам да је у Сарајеву ухапсен,због страдања радника на Коридору 5, власник предузеца јер није имао адекватну опрему за безбједност радника. Наравно, бице пустен

ОДГОВОРИТЕ