Zakon o kažnjavanju poslodavaca mrtvo slovo na papiru?!

Usvajanje Krivičnog zakona prije sedam godina bombastično je najavljeno. Zastrašujuće poruke da će svi poslodavci koji radnicima ne isplate pet ili više plata završiti u zatvoru od jedne do pet godina ostale su samo poruke. Nijedan poslodavac nije odslužio zatvrosku kaznu. Provjerili smo čemu i kome služi Krivični zakoni poslije nekoliko godina primjene?

Republika Srpska 06.08.2021 | 20:00
Zakon o kažnjavanju poslodavaca mrtvo slovo na papiru?!

Republika Srpska nema, a čini se, neće uskoro ni imati ''listu srama'' na kojoj su poslodavci koji ne isplaćuju plate.

Izmjene Krivičnog zakona propisale su da poslodavcima koji nisu isplatili pet ili više plata prijeti kazna zatvora do pet godina. Zakon je u primjeni već nekoliko godina. U poslednje tri podesena je 21 prijava Okružnom javnom tužilaštvu, zbog neisplaćivanja plata i nezaključivanja ugovora o radu.

Na prijavama je sve i ostalo.

''Mi smo tražili da se neisplaćivanje plata tretira kao krivično djelo, nama nije cilj da poslodavci idu u zatvor, već da poštuju prava radnika'' – kaže generalni sekretar Saveza sindikata RS Goran Stanković.

Poštovanje prava radnika ili zatvor?

Bilo jedno ili drugo – važno je da radnici ne ispaštaju, stav je Sindikata. Dok očekuju konkretne rezultate pravosudnih institucija, poslodavci poručuju – Zakon je u praksi doživio debakl.

''Mi smo i kod donošenja tog zakona rekli da je zakon besmislen i evo dokazaće se sigurno i da tih 20 tužbi neće završiti na način da je poslodavac krivično odgovoran", kaže predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić.

Ko je onda odgovoran?

Pitanje je na koje je odgovor, uglavnom, različit u zavisnosti od toga koga pitate. Slovo zakona kaže da poslodavac krivično ne odgovara ako postoje objektivni razlozi zašto obaveze nije izmirio. A razlog gotovo uvijek pronađu, samo je pitanje koliko je objektivan.

''Nažalost, brojni tužioci nisu reagovali na prijave radnika da im se povređuju prava iz radnog odnosa", kaže Stanković.

A zbog povreda prava iz radnog odnosa bilo je posla i za Inspektorat.

Prošle godine su izvršili 770 kontrola obračuna, isplata i naknada plata. U prvoj polovini ove godine biloje 270 kontrola.

''Nepravilnosti su najčešće utvrđene u djelatnostima ugostiteljstva, trgovine i uslužnim djelatnostima, a za koje je u protekloj godini određeni vremenski period bio i obustavljen rad zbog epidemiološke situacije'', odgovorili su iz Inspektorara Republike Srpske.

Izgleda da i sa i bez zakona radnici nisu ništa dobili. Za sedam godina, sudeći prema primjerima iz prakse, stvari se nisu mnogo pomjerile sa početka.

(BN)

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Fenix

06.08.2021 18:13

Najteže je provesti bilo koji zakon koji važi kako kome.Jednog štiti stranka,drugog štiti mito-keš -lova,opet treći u talu sa vlastima i jbga narod može samo u kolonu pred anbasade .Kao Dodik dionice u 60-80 firmi a zadatak mu je da firme rade šta hoće i inspektor koji dodje otkaz dobije odma, a lova se uzima bez imalo znoja.Zato smo ovdje gdje smo.

ODGOVORITE
Name

reagovanje javnosti

06.08.2021 19:05

Odgovoran je onaj ko je u ovu zemlju uveo privatluk mafijašluk, to su zločinci ovog naroda. A te jade privatnici nikakvu ozbiljnu prvirednu ne mogu napraviti, nego su ovaj narod pretovorili u svoje roblje, svojih prčvarnica od firmi pljačkašnica.

Name

re

06.08.2021 19:07

Privatnici nikada ne mogu napravreiti ni jedno ozbiljno preduzeće kao Energoprojekt i Energoinvest. Prestanite više da propagirate privatluk u nekakve "poslodavce", to su poslooduzimači.

Name

Boris

07.08.2021 09:44

Prvo nam treba zakon o političkoj i moralnoj odgovornosti, kažnjavanju i zatvaranju korimpiranih političara. Onda sve ostalo. Zmija se og glave ubija. U ovoj državi neko duguje milione za doprinose, a nekoga zatvaraju zbog 10. Jaja, 3,5 km fiskalnog računa ili zato što he usjekao 1 metar drva

Name

Taj skaradni sistem

07.08.2021 11:49

Je nametnuo zapad. Ni oni ga nisu doveli u red stotinama godina.Sluzi za pljacku drustvene imovine i bogacenje pojedinaca koji bi da upravljaju resursima citave planete i covjecanstvo pretvore u roblje. Svaki covjek na zapadu je dozivotni rob i duznik drzavi tj. njima licno.Velika vecina zivi bez ikakvog vladnistva bilo cega za plate koje su od danas do sutra.... Demokratiju su osmislili umni kapitalisticki ljudi da zastite svoje bogatstvo izmanipulisu mase da se oni neato pitaju, odlucuju...Ne postoji vladavina prava nigdje (na djelu) niti je kada mogla i da postoji osim jako dobro sroceno na papiru jel ne postoji nigdje ni nezavisno pravosudje kao ni mediji. Cak ni u bivsem sistemu osim sto su se te neke vazne zivotne stvari za kompletno drustvo pravednije se rijesavalo i brinulo o istom,npr.socijalne kategotije njihovo zbrinjavanje, zdravstvo, radnike, obrazovanje, djecije doplatke....prosto receno iskorjenjivalo se siromastvo kroz razvijanje privrede (koja je drustvena svojina, svojina drzave) sto je sada sve potpuno obrnuto.... Tkz. privrednici koji su i postali i sluze od i za pranje opljackanog novca iz budjeta kao i stecenog raznim bezakonjem za enormno bogacenje pojedinaca a siromasenje ogromne vecine.....

Name

Ilija

06.08.2021 18:32

Nikada taj zakon neće zaživiti dok je na vlasti crvena banda.

ODGOVORITE
Name

Re

06.08.2021 19:19

Ne treba kažnjavati poslodavce. Samo radnike. Odmah otkaz. A zašto trpite. Gdje vam je ponos i sindikat.

Name

Jaffa

06.08.2021 20:04

Poslodavci peru pare iz budžeta za Šefa, neće on njih dirati.

Name

RASPUCHIN

07.08.2021 05:36

Тај "закон" је тешка глупост и превара на коју су насјели сви само због тога како се за исте не би могло рећи да су против радничких права. послодавци су дужни плаћати доприносе и порезе на плате и ако се то не плати , на мјесечном нивоу , "пореска управа" је дужна блокирати рачун фирме. Бар је некада тако било. Ако то и даље постоји у закону онда је овај "закон" сувишан. Већина закона , која се доноси , је у циљу преваре и пљачке а опозиција насједа на такве ствари и ћути. Занимљиво , зар не?

Name

Re raspučin

07.08.2021 09:48

Zašto su onda najveći dužnici doprinosa upravo državne firme ako su privatnici toliko zlo. Privatnik finansiran budžetske potrošače, a oni ne uplaćuju doprinose, a onda opet privatnicima povećaju namete

Name

Pa duznici

07.08.2021 20:53

Su upravo zato sto se sav novac iz javnih pretoci u privatna koja su u ostalom njihova zato su im potrebna i javna i privatna. Da su samo privatna ili samo javna ne bi imalo svrhe....Elektroprivreda,zdravstvo,sumarstvo.... ma sve.....

Name

Sasa

06.08.2021 18:35

Pa i vlada nije isplatila platu za mart radnicima igara na sreću pa nikom ništa ali idu izbori...

ODGOVORITE
Name

Realno

06.08.2021 19:37

Eno, direktor vrtića se pozvao na krivični zakon pa ga narod proziva kako se pravi pametan.... Ne možeš ti našem narodu udovoljiti!!! A kada ode na zapad poštuju svaki zarez

ODGOVORITE
Name

Ibro

07.08.2021 04:36

Bas tako,nije Samo do poslodavca,istina I Oni muljaji na svaki nacin.Podmiti" I radi sta I kako mozes.Nakgora je stvar sto smo svi lopovi ..sto kazu ,,Bogu nogu" ako nam zapane...treba nas,narod mjenjatu ,nebitno dali se I kako Bogu moli.

Name

Iskreno

06.08.2021 20:14

Ma kakvi privatnici, to su šljamovi koji radnike izrabljuju, a sve im to vlast dozvoljava. Zakoni su odavno samo za obične ljude.

ODGOVORITE
Name

Miso

06.08.2021 21:22

Jadna bijeda kod robovlasnika radi po 250 sati i trpi teror dok uhljebi na bubžetu ne rade nista a imaju duplo veću platu i slobodni su vikendom i praznicima. Oni koji rade kod tih robovlasnika takozvanih poslodavaca i pune bubžet neznaju ni kad je koji dan ali vlast je to sve kriva zbog pljačkaške privatizacije itd.

Name

Slozna braca

07.08.2021 16:56

Kucu grade. Svi radnici moraju biti ako ne vise onda bar isto toliko organizovani kao sto su "oni". To rijesava ne samo problem radnika nego cjelokupnog drustva.

Name

KMET SIMAN

07.08.2021 05:49

Jeste smiješni od ovih šalabajzera vi očekujete poštovanje nekakvih zakona, to se oni samo šprdaju sa nama, seljačke fore i fazoni, vid'ovome face jel on vama liči na ozbiljnog biznismena

ODGOVORITE
Name

Voxpopuli

07.08.2021 05:52

Obzirom da fali radnika poslodavci će početi da isplaćuju i 13.platu,regres i sve ostalo da bi ih zadržali da ostanu.A ne da im duguju pet plata.

ODGOVORITE
Name

Tnt

07.08.2021 07:45

Vlast štiti poslodavce to je jasno kao dan i treba je menjati a poslodavce u zatvor

ODGOVORITE
Name

Vrlo jednostavno

07.08.2021 11:57

SVI BAS SVI otkazu poslusnost svim tkz. poslodavcima. Kada to radnici ucine, otkazat ce i penzioneri poslusnost rezimu, kada to ucine otkazat ce i oni sto su na budjetu, profesori, nastavnici, zdravstveni radnici .... kao domino efekat.... Sve se moze kada se hoce.....

ODGOVORITE
Name

Komplikovano

07.08.2021 14:21

Nezaposleni, radnici i penzioneri mozda bi i mogli da se organizuju i pobune. Ovi na budzetu, nema sanse. To je sve polusvijet koji je svjestan da bez rezima nema ni njih, jer u normalnom drustvu sa svojim diplomama iz Sirokog Brijega ne bi mogli ni ulice cistiti. To je vojska naseg rezima koja zivi u svom elementu, i pobunice se samo ako im neko poljulja stolice. Ako je ostala sacica sluzbenika pred penziju, koji su se zaposlili nekada davno kad je postojao konkurs a nisu postojale pijacne diplome, njima se izvinjavam i iskljucujem ih iz grupne definicije.

Name

Budjjet pune radnici

07.08.2021 16:47

Kada se to presrane, nema ni od krediza plata za budjetlije, valja vracati postojece.... vrlo jednosravno poredati stvari "SVI NA ULICU" "SVI ZA JEDNOG JEDAN ZA SVE" i SVI ce morati biti zasticeni a samim time i oni koji ne spadaju u grupu radnika,samim time kompletno drustvo. SVI i SAMO SVI, nebitno da li su neki poslodavci i ostvarili korektan odnos sa radnicima koji nije mikakav garant, jel sve je to osmisljena taktika, karta na koju igraju razbiti bas svako jedinstvo na polovine da jedna polovuna ugnjetava drugu.....

Name

SVI

07.08.2021 17:05

I zaposleni i nezaposleni.Izivljjavaju se i nad jednim i nad drugim samo na razlicit nacin.....

Name

kalimero

07.08.2021 14:32

Ko da kazni poslodavca? Evo, citam da je u Sarajevu uhapsen,zbog stradanja radnika na Koridoru 5, vlasnik preduzeca jer nije imao adekvatnu opremu za bezbjednost radnika. Naravno, bice pusten

ODGOVORITE