Рудари ће у штрајк ако им колеге оду на чекање

Скоро 2.200 рудара Рудника мрког угља Крека 16. августа ступиће у штрајк уколико менаџмент овог рудника реализује одлуку да 30 посто радника овог рудника пошаље на чекање без рока и да им да 60 посто плате.

Босна и Херцеговина 06.08.2021 | 08:23
Рудари ће у штрајк ако им колеге оду на чекање

Синдикат рудара овог рудника затражио је јуче ујутро од ЈП "Електропривреда" БиХ и Владе ФБиХ да покрену смјену менаџмента и да ставе ван снаге ову одлуку, у противном рудари ће, поред штрајка, организовати и протесте испред зграде Дирекције ЈП "Електропривреда" БиХ у Сарајеву и Управе Рудника мрког угља Крека у Тузли.

Зухдија Токић, предсједник Синдикалне организације овог рудника, за "Независне" истиче да су јуче ујутру организовали хитни састанак Синдиката и упутили захтјев за смјену менаџмента.

Тврди да проблеми у овом руднику трају већ дужи период, а да је највећи кривац за то "Електропривреда БиХ".

Инвестициони циклус од 158 милиона КМ, колико је "Електропривреда БиХ" до данас требало да уложити у РМУ Крека, који дјелује у њиховом концерну, није реализиран.

Рудари су у протеклом периоду, како наводи Токић, радили уз импровизације, али је то приведено крају.

"Захваљујући таквим условима рада, нормално је да не можете дати производњу каква треба да буде за поштивање колективног уговора. Рудници Крека су прошлог мјесеца произвели више од 79.000 тона угља, што је недостатно. Рудник Дубраве уопће није давао производњу, а нико не жели рећи да је до тога дошло јер је предузеће 'ТТУ Енергетик', које је у власништву 'Електропривреде БиХ', требало да изведе ремонт транспортних система, али су пробили све рокове", тврди Токић.

Наводи да одлука менаџмента нема законско упориште, због чега ће рудари који оду на чекање покренути и тужбе.

"Људи су забринути, ова одлука представља њихово слање у неизвјесност, јер Рудници Крека имају просјечну нето плаћу 1.082 КМ. Више од 75 посто радника је кредитно задужено, тако да ће се доћи у позицију да они можда неће моћи платити ни рату кредита", каже Токић за "Независне".

Како је наведено у образложењу одлуке о прекиду рада рудара, 14. јула ове године дошло је до привремене обуставе производње угља у Организационој јединици у Дубравама, надомак Живиница, због чега се биљежи пад прихода, а сходно усвојеном документу, радници који се налазе на чекању примат ће 60 посто основне плаће.

Ова одлука на снагу је требало да ступи 1. августа ове године, али њена имплементација још није почела.

 "Уколико се ова одлука стави у примјену, рудари овог рудника ће, уз подршку свих синдикалних организација рудника у ФБиХ, ступити у штрајк 16. августа", казао је Синан Хусић, предсједник Синдиката рудара Федерације БиХ.

Он истиче да су се увјерили да менаџмент нема прецизан план како превазићи тешко стање у рудницима.

Истиче да су 31. јула били на заједничком састанку са менаџментом и да су на том састанку прецизно и јасно представили ставове радника и Синдиката.

Крекини рудници су у концерн "Електропривреде БиХ" ушли 2009. године и тада су имали 4.014 радника с производњом по раднику од 624,6 тона.

У овој години Крека има 2.194 радника и 725 тона угља по раднику.

Такођер, из Синдиката истичу да цијена угља каква је тренутно не може понудити било какво позитивно пословање.

"Данас, умјесто да се ради на повећању производње, наређено је да се за угаљ из рудника Мрамор и Шикуље забрани малопродаја, већ треба да се меље, дроби и даје Термоелектрани у Тузли. Цијена таквог угља је од 40 до 60 марака по тони, док је у малопродаји 115 КМ. То ће све ићи на терет рудника, а о свему овоме, као и осталим проблемима, у протеклих 10 година у наредним данима говорит ће стручни тим са свим аргументима", каже Зухдија Токић.

Из Владе Федерације БиХ "Независним" је речено да још нису добили никакав захтјев од Синдиката те да се обратимо за питања на адресу "Електропривреде БиХ".

Из Управе Рудника мрког угља Крека нису жељели давати информације за медије, а из "Електропривреде БиХ" нисмо добили одговоре до закључења овог броја "Независних".

(Независне новине)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

075

06.08.2021 06:37

Дао Бог да вас све отпусте ! Гледате уништавање " Креке " од стране СДА и централе ЕП БиХ деценијама, пљачку кроз намјештене тендере, уништавање машина 2014. и сада се " буните ", све вас треба отпустити па Бакиру на Пољине на протесте "стоко ситног зуба"!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.08.2021 07:39

Све то сто си написао вази и за тебе. Само умјесто рудника теби униставају дрзаву на исти начин. И шта ти радиш поводом тога??

Name

Мислим

06.08.2021 06:40

Једни це у страјк други у јаму једни вуку напријед други назад.Да сте као рудари слозни неби до тога ни досло.Овако зна да це вас да подијеле док не унисти оне који се буне,па када унисти њих онда долази да унисте оне који се не буне.Тако је то било када сам ја страјковао у свом предузецу док сам ја и јос неколико стајали иза насих захтјева други су се повлацили и тако је страјк пропао.Ниста се код нас не мозе поправити јер смо као народ лос народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузлак

06.08.2021 08:53

Рудници се дефинитивно требају угасити, Силајдзицева странкање договорила исплату плата без доприноса, тада нисте страјковали, угаљ се краде јавно и јавно продаје, нисте страјковали, угаљ унисти здравље локалног ставниста, унистисте околину,

ОДГОВОРИТЕ
Name

КМЕТ СИМАН

06.08.2021 08:53

Радницима у федерацији нарочито рударима је остало бар мало достојанства и солидарности, за разлику од нас у РС који одавно не смијемо ни да прднемо у одбрани радничких права, подршка обесправљеној радничкој класи

ОДГОВОРИТЕ