Rudari će u štrajk ako im kolege odu na čekanje

Skoro 2.200 rudara Rudnika mrkog uglja Kreka 16. avgusta stupiće u štrajk ukoliko menadžment ovog rudnika realizuje odluku da 30 posto radnika ovog rudnika pošalje na čekanje bez roka i da im da 60 posto plate.

Bosna i Hercegovina 06.08.2021 | 08:23
Rudari će u štrajk ako im kolege odu na čekanje

Sindikat rudara ovog rudnika zatražio je juče ujutro od JP "Elektroprivreda" BiH i Vlade FBiH da pokrenu smjenu menadžmenta i da stave van snage ovu odluku, u protivnom rudari će, pored štrajka, organizovati i proteste ispred zgrade Direkcije JP "Elektroprivreda" BiH u Sarajevu i Uprave Rudnika mrkog uglja Kreka u Tuzli.

Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne organizacije ovog rudnika, za "Nezavisne" ističe da su juče ujutru organizovali hitni sastanak Sindikata i uputili zahtjev za smjenu menadžmenta.

Tvrdi da problemi u ovom rudniku traju već duži period, a da je najveći krivac za to "Elektroprivreda BiH".

Investicioni ciklus od 158 miliona KM, koliko je "Elektroprivreda BiH" do danas trebalo da uložiti u RMU Kreka, koji djeluje u njihovom koncernu, nije realiziran.

Rudari su u proteklom periodu, kako navodi Tokić, radili uz improvizacije, ali je to privedeno kraju.

"Zahvaljujući takvim uslovima rada, normalno je da ne možete dati proizvodnju kakva treba da bude za poštivanje kolektivnog ugovora. Rudnici Kreka su prošlog mjeseca proizveli više od 79.000 tona uglja, što je nedostatno. Rudnik Dubrave uopće nije davao proizvodnju, a niko ne želi reći da je do toga došlo jer je preduzeće 'TTU Energetik', koje je u vlasništvu 'Elektroprivrede BiH', trebalo da izvede remont transportnih sistema, ali su probili sve rokove", tvrdi Tokić.

Navodi da odluka menadžmenta nema zakonsko uporište, zbog čega će rudari koji odu na čekanje pokrenuti i tužbe.

"Ljudi su zabrinuti, ova odluka predstavlja njihovo slanje u neizvjesnost, jer Rudnici Kreka imaju prosječnu neto plaću 1.082 KM. Više od 75 posto radnika je kreditno zaduženo, tako da će se doći u poziciju da oni možda neće moći platiti ni ratu kredita", kaže Tokić za "Nezavisne".

Kako je navedeno u obrazloženju odluke o prekidu rada rudara, 14. jula ove godine došlo je do privremene obustave proizvodnje uglja u Organizacionoj jedinici u Dubravama, nadomak Živinica, zbog čega se bilježi pad prihoda, a shodno usvojenom dokumentu, radnici koji se nalaze na čekanju primat će 60 posto osnovne plaće.

Ova odluka na snagu je trebalo da stupi 1. avgusta ove godine, ali njena implementacija još nije počela.

 "Ukoliko se ova odluka stavi u primjenu, rudari ovog rudnika će, uz podršku svih sindikalnih organizacija rudnika u FBiH, stupiti u štrajk 16. avgusta", kazao je Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara Federacije BiH.

On ističe da su se uvjerili da menadžment nema precizan plan kako prevazići teško stanje u rudnicima.

Ističe da su 31. jula bili na zajedničkom sastanku sa menadžmentom i da su na tom sastanku precizno i jasno predstavili stavove radnika i Sindikata.

Krekini rudnici su u koncern "Elektroprivrede BiH" ušli 2009. godine i tada su imali 4.014 radnika s proizvodnjom po radniku od 624,6 tona.

U ovoj godini Kreka ima 2.194 radnika i 725 tona uglja po radniku.

Također, iz Sindikata ističu da cijena uglja kakva je trenutno ne može ponuditi bilo kakvo pozitivno poslovanje.

"Danas, umjesto da se radi na povećanju proizvodnje, naređeno je da se za ugalj iz rudnika Mramor i Šikulje zabrani maloprodaja, već treba da se melje, drobi i daje Termoelektrani u Tuzli. Cijena takvog uglja je od 40 do 60 maraka po toni, dok je u maloprodaji 115 KM. To će sve ići na teret rudnika, a o svemu ovome, kao i ostalim problemima, u proteklih 10 godina u narednim danima govorit će stručni tim sa svim argumentima", kaže Zuhdija Tokić.

Iz Vlade Federacije BiH "Nezavisnim" je rečeno da još nisu dobili nikakav zahtjev od Sindikata te da se obratimo za pitanja na adresu "Elektroprivrede BiH".

Iz Uprave Rudnika mrkog uglja Kreka nisu željeli davati informacije za medije, a iz "Elektroprivrede BiH" nismo dobili odgovore do zaključenja ovog broja "Nezavisnih".

(Nezavisne novine)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

075

06.08.2021 06:37

Dao Bog da vas sve otpuste ! Gledate uništavanje " Kreke " od strane SDA i centrale EP BiH decenijama, pljačku kroz namještene tendere, uništavanje mašina 2014. i sada se " bunite ", sve vas treba otpustiti pa Bakiru na Poljine na proteste "stoko sitnog zuba"!!

ODGOVORITE
Name

Re

06.08.2021 07:39

Sve to sto si napisao vazi i za tebe. Samo umjesto rudnika tebi unistavaju drzavu na isti način. I šta ti radiš povodom toga??

Name

Mislim

06.08.2021 06:40

Jedni ce u strajk drugi u jamu jedni vuku naprijed drugi nazad.Da ste kao rudari slozni nebi do toga ni doslo.Ovako zna da ce vas da podijele dok ne unisti one koji se bune,pa kada unisti njih onda dolazi da uniste one koji se ne bune.Tako je to bilo kada sam ja strajkovao u svom preduzecu dok sam ja i jos nekoliko stajali iza nasih zahtjeva drugi su se povlacili i tako je strajk propao.Nista se kod nas ne moze popraviti jer smo kao narod los narod

ODGOVORITE
Name

Tuzlak

06.08.2021 08:53

Rudnici se definitivno trebaju ugasiti, Silajdziceva strankanje dogovorila isplatu plata bez doprinosa, tada niste strajkovali, ugalj se krade javno i javno prodaje, niste strajkovali, ugalj unisti zdravlje lokalnog stavnista, unististe okolinu,

ODGOVORITE
Name

KMET SIMAN

06.08.2021 08:53

Radnicima u federaciji naročito rudarima je ostalo bar malo dostojanstva i solidarnosti, za razliku od nas u RS koji odavno ne smijemo ni da prdnemo u odbrani radničkih prava, podrška obespravljenoj radničkoj klasi

ODGOVORITE